טקס האשכבה (צילום: גיא שפירא)
נפרדים מצ'יץ' | צילום: גיא שפירא

מאות הגיעו היום (שישי) להיפרד מראש עיריית תל אביב לשעבר שלמה (צ'יץ') להט, שהלך לעולמו בגיל 86. הנשיא לשעבר שמעון פרס ויו"ר האופוזיציה יצחק (בוז'י) הרצוג עברו על ארונו, שהוצב ברחבת המשכן לאמנויות הבמה בתל אביב, וספדו לו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הלווייתו של להט התקיימה בבית העלמין טרומפלדור בעיר. הנשיא לשעבר שמעון פרס ספד לו במהלך טקס האשכבה: "צ'יץ היקר. מפקד, לוחם וראש עיר מיתולוגי. רצת למרחקים ארוכים למענה של העיר תל אביב ולעולם לא התעייפת, עד שהפכת את העיר הקטנה תל אביב לעיר הנוגעת בשחקים". עוד הוסיף פרס בהספד: "היה בך צירוף נפלא של אדם אוהב בריות, בעל אוזן קשובה, בנאי בחסד של עירו. היית מפקד לדוגמא במסלולך הצבאי הארוך, ואזרח למופת של עירך. באופייך צ'יץ', היית אביבי כמו העיר תל אביב, עיר שצמחה ללא הרף מבלי להזדקן לרגע או להתעייף".

להט, שנודע בכינויו "צ'יץ'", נפטר בגיל 86. הוא כיהן במשך 19 שנים בתפקיד ראש העירייה, והותיר אחריו את אשתו זיוה ואת שני ילדיהם. בנו דן להט הלך בדרכו לפוליטיקה העירונית ונבחר למועצת עיריית תל אביב בשנת 2013.

טקס האשכבה (צילום: גיא שפירא)
טקס האשכבה | צילום: גיא שפירא

עם היוודע דבר מותו של להט, ספד לו ראש עיריית תל אביב רון חולדאי שאמר כי הפך את תל אביב לעיר שהיא כיום. "צ'יץ' הפך את תל אביב למרכז תרבות, אמנות ועסקים בינלאומי", הסביר. "הוא היה לא רק אחד הטובים והמוצלחים שבראשי העיר שהיו לתל אביב ב-105 שנותיה, אלא גם אחד החשובים שבהם. את הדברים האלה אמרתי גם בחייו של צ'יץ' - בין היתר באירוע שבו חגגנו את הגיעו לגיל 85. הקדימות החריגה שהוא נתן בימי כהונתו לשלושה נושאים - החינוך, הרווחה והתרבות - הפכה את כל אחד מהתחומים האלה לפנינה, הקפיצה את תל אביב והפכה אותה למושא של קנאה ומקור השראה".

מההגנה ועד לראשות העיר

להט נולד בגרמניה בנובמבר 1927, ועלה עם משפחתו לארץ ב-1933 בטרם החלת חוקי נירנברג. בתחילה התגוררה המשפחה ברחובות, אך לימים עבר להט לתל אביב עימה היה מזוהה יותר מכל ולמד בגימנסיה הרצליה. בשנות ה-40 הצטרף להט ל"הגנה", ושימש כמפקד פלוגה בגבעתי בחזית הדרום במלחמת העצמאות.

בהמשך שירותו הצבאי כיהן כמפקד חטיבת שריון, סגן מפקד גייסות השריון, רמ"ט פיקוד מרכז ומושל ירושלים בתום מלחמת ששת הימים. במלחמת ההתשה פיקד על הכוחות המשוריינים בסיני, ולאחר מכן מונה לראש אכ"א וסיים את שירותו הצבאי ב-1972 בדרגת אלוף. במהלך שירותו הצבאי אף למד משפטים, וגם סיים את לימודיו באקדמיה לפיקוד ומטה (פו"ם) בארה"ב.

שלמה להט צ'יץ הלוויה (צילום: גיא שפירא)
צילום: גיא שפירא

לאחר תום הקריירה הצבאית פנה להט לפוליטיקה והצטרף למפלגה הליברלית, שהתמזגה לתוך הליכוד. בבחירות שנערכו בפברואר 1974 נבחר לראשות עיריית תל אביב מטעם הליכוד. להט שמר על כסאו גם בבחירות הישירות ב-1978, 1983 ו-1989. להט נחשב לממציא הסיסמה "עיר ללא הפסקה".

גינה את ה"עריקים" והדליק משואה ביום העצמאות

במהלך כהונתו כראש עירייה שנמשכה 19 שנים, נפתח סינמטק תל אביב, הוקמו מגדלי האופרה ושופרו פני הטיילת העירונית, שנקראה על שמו. כמו כן, פעל להט לקידום התרבות בעיר והנגשת האמנות בעיר, לצד קיום אירועים גם בסופי השבוע תוך שינוי הסטטוס קוו. בהמשך הקים את פרוייקט שיקום השכונות ובנה את כיכר אתרים.

לצד זאת, זכורות לו מספר החלטות שנויות במחלוקת, כגון ההוראה על הגבלת גובה הבנייה לשלוש קומות בלבד באזורים רבים בעיר, כמו גם הקצאת שטח מועט למבני מסחר ומשרדים. במלחמת המפרץ קרא להט לתושבים שעזבו את העיר "עריקים", וזכה על כך לביקורת ציבורית.

שלמה להט (צ'יץ') (צילום: פלאש 90)
נפטר בגיל 86. שלמה (צ'יץ') להט | צילום: פלאש 90

לקראת הבחירות לעירייה בשנת 1993 החליט להט לפנות את כסאו, ועו"ד רוני מילוא היה מועמד הליכוד שאף זכה לאחר מכן בבחירות. להט פנה לאחר עזיבת העירייה לפרוייקטים חינוכיים והתנדבותיים, בהם מבצע "הקש בדלת" של האגודה למלחמה בסרטן ועמותת קרן "יד ושם".

כמו כן, פעל צ'יץ' לקידום המגעים לשלום: בשנת 1995 אירגן את עצרת השלום, שבה נרצח ראש הממשלה יצחק רבין ז"ל. בשנת 2003 היה להט מחותמי הסכם ז'נבה, ובשנת 2009 הדליק להט משואה ביום העצמאות בשל תרומתו לעיר תל אביב.