הדרכון הגרמני - המשתלם מכולם (צילום: רויטרס)
"עוד בקשות לויזות". ברלין, ארכיון | צילום: רויטרס

מי שעומדים בראש מאבקם של "היורדים לברלין", הקוראים לישראלים לעזוב את הארץ בשל יוקר המחיה, טוענים כי קיבלו 9,300 בקשות מישראלים שמבקשים לעזוב את הארץ וכבר פנו לקנצלרית גרמניה אנגלה מרקל בבקשה לקבלתן של אלפי ויזות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"ביקשתי 25,000 ויזות עבודה זמניות ל-3 שנים, בתנאים של ממשלת גרמניה", סיפר יוזם המחאה לחדשות 2 online. "בנוסף - פניתי לכלכלנים גרמנים חופשיים שיעזרו לי לנסח תוכנית לייעול שוק הדיור והמזון בישראל. אם בגרמניה כל כך זול כנראה משהו עובד, למה לא ללמוד?"

מארגני המאבק הדגישו בעמוד הפייסבוק שלהם כי המצב הקיים הוא תעודת עניות למדינת ישראל. "התראיינתי היום ל'דר שפיגל', העיתון הראשי בגרמניה, ומוסף סוף השבוע שלהם יפרסם שם את בקשתי האישית לקצנלרית גרמניה מרקל, המגובה בבקשות שלכם, לאלפי ויזות עבודה זמניות. אני הופך בשבילכם עולמות", אמר אחד ממארגני המחאה. "בהמשך, אני מתכוון לפנות לממשלת ספרד ולזרז את נושא קבלת האזרחויות ליותר מ-3 מיליון יהודים-ספרדים ישראלים".

מרקל מגבה את בריטניה (צילום: AP)
"פנינו למרקל". ארכיון | צילום: AP

מובילי המאבק הביעו תקווה כי "מחאת ברלין" תתרחב לערים נוספות בעולם ואזרחים יפתחו קבוצות עולים גם לניו יורק, לונדון, וושינגטון, מיאמי, לוס אנג׳לס, פראג, קוסטה ריקה, רומא ולמעשה לכל מקום שאפשר, לפיהם, לשרוד בו כלכלית.

"אנשים שלא יכולים לקנות בית גם אם יעבדו 35 שנה, אנשים שחוסכים במשך יותר מ-15 שנה רק לסכום התחלתי לקניית דירה, כאלה שנאבקים במשכנתא. צעירים, סטודנטים, משווקים, מהנדסים, גננות, בני 14, שוטרים, שמיניסטים, קצינים בצה"ל - פונים אלינו ומבקשים שלא נחשוף את שמם אבל מתים כבר לעוף מכאן למקום שאפשר לקנות בו בית או להיכנס לסופר בלי להישחט", סיפרו מארגני המחאה.

הם ציינו כי "בעבור הרבה ישראלים, הדבר היחיד שמפריד בינם ובין נתב"ג, וסיכוי לחיים בכבוד - היא חתיכת נייר קטנה - ויזה או דרכון". אנשי מחאת "היורדים לברלין" ציינו קרוב לאלף בני אדם כבר אישרו הגעתם לאירוע המחאה שהם מארגנים השבוע בכיכר רבין בתל אביב וקראו להמונים להגיע אף הם ולהצטרף למאבק המתרחב.

יאיר לפיד (צילום: חדשות 2)
"ציונות לא עוסקת ביוקר מחייה". לפיד, ארכ | צילום: חדשות 2

לפיד: תמיד יהיו אנטי ציונים

ביום שלישי האחרון האשים שר האוצר יאיר לפיד את מארגני היוזמה במניעים שאינם נובעים דווקא מהעול הכלכלי. "פוסט ציונים ואנטי-ציונים תמיד היו, האנשים האלה הם אנטי-ציונים", אמר לפיד בשיחה עם חדשות 2 Online, זמן קצר לפני שהביא את תקציב המדינה לאישור הממשלה.

"המוחים טועים כי אם הציונות הייתה עוסקת כולה ביוקר המחיה אז לא הייתה מדינת ישראל", הדגיש שר האוצר לפיד, שטען כי הוא מצליח במקביל להבין ללבם של אותם צעירים: "מצד שני הם צודקים כי זה בלתי נסבל, בגלל זה כל התקציב הנוכחי הוא הכרזת מלחמה על יוקר המחיה, זו מלחמה שרציתי להכריז עליה כבר בתקציב הקודם אבל היינו עסוקים לתקן שם אסון".

"סערת ברלין" פרצה לאחר שמספר צעירים המתגוררים בברלין פרסמו את חשבוניות הקניות שלהם בסופר בגרמניה, דבר שהבליט פעם נוספת את פערי המחירים הכמעט בלתי נתפסים בין ישראל לעולם. "אני חושב שיהודים צריכים לחיות בארץ ישראל, אבל זה לא משנה את העובדה שיוקר המחיה כאן גבוה מדי", אמר לפיד, "יוקר המחייה הוא לא השאלה היחידה של אדם כשהוא מחליט איפה הוא חי ולפי אילו ערכים".