הקרב על ההנצחה: נציגי משפחות שכולות בחיפה מנהלים בימים האחרונים מאבק בנציגי העירייה, שלטענתם החליטו על דעת עצמם להוסיף את שמו של הנער אלעד ריבן ז"ל, שנספה באסון הכרמל, לקיר ההנצחה בבית יד לבנים בעיר - עליו מופיעים שמות חללי צה"ל בלבד. נציגי ארגון יד לבנים פנו במכתב לעירייה בו התריעו כי אם שמו של ריבן ז"ל לא יוסר מקיר ההנצחה - הם יפעלו לעשות זאת בעצמם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"במהלך הימים האחרונים, במסגרת שיפוץ שנערך בסניף חיפה של ארגון יד לבנים, הוחלט על ידכם, באופן חד צדדי, להוסיף את שמו של אלעד ריבן ז"ל ללוח שמות חללי מערכות ישראל", נכתב במכתב שהפנו עורכי הדין לעירייה מטעם ארגון "יד לבנים".

"כפי שוודאי ידוע לכם - אלעד ז"ל לא היה חייל צה"ל בעת מותו, אלא מתנדב בשירותי הכבאות, ולפיכך - הוא אף לא נכלל על האוכלוסיות בהן מכיר משרד הביטחון, בכל הנוגע לזכויות והנצחה בהתאם לחוק משפחות חיילים שנספו במערכה.

לטענתם, "אין זה סביר כי עיריית חיפה תחליט, על דעת עצמה, על הוספת שם ללוח הזיכרון של חללי מערכות ישראל. אין זה בסמכות העירייה ומדובר בהחלטה שיוצרת אפליה ופוגעת בעקרון האחידות שנשמר לאורך שנים בכל רחבי הארץ".

העירייה נעלה את חדר ההנצחה: "נפרוץ אליו - ונסיר את השם בעצמנו"

ב"יד לבנים" ציינו כי הוספת שמו של המנוח "פוגעת ברגשותיהן של המשפחות השכולות וצפויה, אם לא תתוקן במהרה, לגרור פניות להנצחתם של חללים נוספים ופניות של משפחות שכולות להסרת השם. שינוי מסוג זה לא יכול להיעשות במחטף או במחשכים".

בארגון טוענים כי העירייה אף נעלה את חדר ההנצחה על מנת למנוע את הסרת שמו של ריבן ז"ל מקיר הזיכרון: "נבקשכם להסיר מיידית את המנעול שהוצב במקום על מנת לחסוך את הצורך בפריצת החדר. אם עד מחר לא יוסר השם, ניאלץ להיכנס לחדר ולהסיר את שמו של המנוח תוך שימוש באמצעים סבירים".

יעקב זעירא, יו"ר יד לבנים חיפה, סיפר על התחושות הקשות של המשפחות השכולות: "סגרו לנו את הדלתות, הורים שכולים נמצאים פה ורוצים להיכנס לחדר, אבל הם הולכים הביתה כי החדר סגור. משפחות שכולות זועמות ואומרים שזה דבר שאסור שיהיה ושזה יחס משפיל".

אסון הכרמל, דצמבר 2010 (צילום: רויטרס)
אסון הכרמל, דצמבר 2010 | צילום: רויטרס

"חבל שנלחמים בהנצחת זכרו של ילד"

אמו של אלעד ריבן ז"ל, צביה, מסרה בשיחה עם חדשות 2 Online: "חבל שנלחמים בהנצחת זכרו של ילד בן 16 שהקריב את חייו להצלת אחרים. אבל מה שחשוב זו ההנצחה שבלב. איש לא טרח לעדכן אותנו ואני שומעת לראשונה מכם על המחלוקת על שלט ההנצחה של בני. זה כואב ומצער".

מעיריית חיפה נמסר בתגובה: "משרד הביטחון העביר בעבר הנחייה להנציח את כלל כוחות הביטחון לאחר אסון הכרמל. בין השאר הונצחו גיבורים כגון קציני המשטרה תומר ומלינה זכרונם לברכה, המונצחים על הקיר. ראש העיר יונה יהב הנחה להנציח גם את אלעד ריבן ז"ל שנמנה כמתנדב על כוחות לוחמי האש. אנו מסרבים להאמין שיעשו איפה ואיפה בזיכרון כוחות ביטחון הפנים".