מבצע לפינוי מוקשים (צילום: רשות ניקוז ירדן דרומי)
מבצע לפינוי מוקשים | צילום: רשות ניקוז ירדן דרומי

בימים האחרונים החלה הרשות לפינוי מוקשים בפעולות הכנה לפינוי מוקשים באזור נהר הירדן הדרומי, והפיכת השטחים הגובלים בגבול לאדמות חקלאיות הניתנות לעיבוד. פינוי המוקשים נעשה כחלק מהחלטת הממשלה להשקיע בשנה הקרובה בפיתוח ושיקומו של נהר הירדן הדרומי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"מדובר ב-15 אלף מוקשי אדם ונ"ט", מסבירה ענבל אברהם מנהלת, תכנית פינוי מוקשים ברשות ניקוז נחלים ירדן. "מרביתם נטמנו בקרקע על ידי הירדנים והסורים. המפות אינן עדכניות וקשה מאד לאתר את המיקום המדויק של המוקשים. העובדה שחלפו שנים רבות מאז הנחתם וסחף הגשמים באזור מקשה על איתורם. למרות הקושי, המטרה שלנו היא להנגיש את נהר הירדן לציבור הרחב באופן בטוח".

על פי התכנית יוזרמו אל הנהר מים נקיים ממכוני טיהור שפכים באזור, ובדרך הזאת מאמינים כי הנהר יהפוך מהאפיק הריק שמזרים היום רק ביוב לנהר נקי. רמון בן ארי, מנכ"ל רשות ניקוז נחל ירדן דרומי אומר: "אנו מקווים כי בעקבות פעולות אלו מפלס המים יעלה ויפיח רוח חיים בנהר שהיה עד לפני עשרות שנים שוקק חיים. שדות המוקשים באזור הטרידו לא אחת את תושבי האזור וראשי המועצות שביקשו לאורך השנים לפתח את המקום מבחינה תיירותית ולהפכו לאזור אטרקטיבי עבור תיירות פנים וגם עבור תיירות חוץ. אתר הטבילה בצד הישראלי הורחב בשנים האחרונות ועם ניקוי המים אנחנו מצפים שיגיעו לכאן יותר צליינים".

נציגי הממשלה מקווים, כי עם הנגשת אזור הנהר שמהווה גם את הגבול בין ישראל לירדן יתחממו גם היחסים בין המדינות, ויתאפשר שיתוף פעולה עתידי באזור הגבול. כחלק מתוכנית הכוללת לפיתוח נהר הירדן הוחלט כי המוצבים הצבאיים הנטושים לאורך הגדר יהפכו לאזורי תצפית ותיירות.