בטקס צנוע שהתקיים בסוף השבוע בניו יורק, ציינו 25 שנים להיווסדה של "קרן ויזל למען האנושות". את הקרן הקים הסופר ניצול השואה, זוכה פרס נובל לשלום, הפרופסור אלי ויזל, יחד עם אשתו מריון.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"כשקיבלתי פרס נובל חשבנו מה לעשות עם הכסף", מספר ויזל. "אז פתאום נכנס לנו רעיון משוגע. הרי לא נוכל להשתמש בכסף הזה בשביל לקנות בגדים או ללכת למסעדות".

בחודש מאי האחרון, בשיאו של המירוץ רווי היצרים לנשיאות ישראל, עלה במפתיע שמו של ויזל כמועמד מטעם נתניהו. "זו לא היתה הפעם הראשונה", הוא מספר. "לפני כמה שנים הוא כבר עשה זאת. אני מבין, זה יפה לבקש ויפה גם לסרב. 'אני אף פעם לא גרתי בארץ', הסברתי לו. אז הוא אמר: 'אבל אתה מדבר עברית'. אמרתי לו: 'כי אני למדתי עברית. אבל זה לא בשבילי'".

חתן פרס נובל מספר על לחצים שהופעלו עליו ושב ומדגיש: "אני לא רוצה להיות נשיא, מה פתאום נשיא, באמת. אני סופר, אני כותב, אני מורה - אבל לא נשיא. היה לחץ גדול מאוד".

מסע פרידה מסביב לעולם. אובמה (צילום: רויטרס)
"מכירים שנים". אובמה, ארכיון | צילום: רויטרס

"שונאי ישראל קמו עליי"

למרות שסירב להצעה המחמיאה לשמש כנשיא, ויזל המשיך בתמיכתו הבלתי מסוייגת בישראל כשבחר לפרסם במהלך מבצע "צוק איתן" מאמר פומבי בעיתונים החשובים ביותר הקורא למנהיגי העולם לגנות את החמאס. "כתבתי הרבה מחמאות, אבל גם הרבה ביקורות. שונאי ישראל עלו עליי, נורא: 'אתה תמיד אוהב את ישראל'", מספר הסופר ניצול השואה. "אני לא מתבייש בזה, אני מתגאה בזה".

השבוע תתקיים בניו יורק עצרת האו"ם השנתית, ובוודאי ידונו בה רבות בישראל. "באומות המאוחדות, כשמדובר בישראל, איכשהו תמיד מוצאים קולות נגד", הוא אומר. "פתאום הכל נעלם רק, ישראל".

"אף נשיא לא עושה מספיק"

ויזל בן ה-86, שגורש מהונגריה בשנת 44', שרד את מחנות אושוויץ ובוכנוואלד. הוריו ואחותו ניספו. הוא הפך למרצה מבוקש לפילוסופיה, שגריר בינלאומי להנצחת השואה וחבר קרוב של מנהיגים, בינהם נשיא ארה"ב, ברק אובמה.

"אנחנו מכירים הרבה מאוד שנים עוד לפני שהוא היה נשיא", מציין ויזל. לשאלה האם לדעתו עושה אובמה מספיק משיב הסופר: "גם הוא עצמו חושב שלא. אף נשיא לא עושה מספיק. הוא עושה מה שהוא חושב שהוא צריך לעשות, והוא לא נשיא רע, הוא עושה דברים שהוא חושב שהוא צריך לעשות, עושה את זה בחן, במסירות נפש. אני מאוד מעריך אותו".

בפתח השנה החדשה הוא פונה בברכה אישית לתושבי ישראל. "האיחולים הם קודם כל שיהיה שלום, קצת שקט", אמר חתן פרס נובל לשלום. "שלום קשה להשיג, אבל שקט לפחות. שלא יהיו יותר חללים, אלמנות ויתומים. זה הרבה לבקש, אבל זה הכי חשוב - חיי אדם".