נחמיאס. "הבית עדיין פתוח" (צילום: חדשות)
נחמיאס. "הבית עדיין פתוח" | צילום: חדשות

מארי "מאמו" נחמיאס, שורדת שואה ששימשה אם אומנת ל-52 ילדים, תשיא משואה בטקס יום העצמאות ה-71 למדינת ישראל – כך הודיעה היום (שלישי) שרת התרבות והספורט, מירי רגב. "הבחירה מייצרת בעיניי את רוח פתחון הלב הישראלי במיטבו", נימקה השרה. "מארי, תושבת המעברה בעפולה, פתחה את ביתה הצנוע ואת דלתות לבה בפני הילדים". בשיחה עם השרה הבהירה נחמיאס: "הבית ממשיך להיות פתוח לכל אורח, לכל מי שבא. אני מתרגשת מאוד מאוד להדליק משואה".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

נחמיאס נולדה בתוניס, סבלה מרדיפות הנאצים והוברחה מביתה זמן קצר לפני שנלקחה למחנות הריכוז. היא עלתה לארץ בראשית ימי המדינה, היא התגוררה במעברת חדרה ולאחר מכן במעברת עפולה. חרף קשייה, פתחה את ביתה בפני עשרות ילדים שנזקקו למשפחות אומנה – בהם תינוקות רבים שננטשו בלידתם בשל מומים.

"נחמיאס מייצגת בפעולתה את עולי העלייה הגדולה שהשתיתו את החברה הישראלית על ערבות הדדית ועזרה לנזקק ואת אלפי משפחות האומנה בישראל שפותחות את ליבן ומסייעות לילדים במצוקה", נמסר מעדת הוועדה הציבורית לבחירת משיאי המשואות.

טקס המשואות בשנה שעברה (צילום: הדס פארוש / פלאש 90, חדשות)
חגיגות יום העצמאות ה-70 | צילום: הדס פארוש / פלאש 90, חדשות

"מארי, הוכחת שלא צר המקום כאשר הלב הוא כה רחב", מסרה רגב למארי עצמה. "זכית לגדל, מעבר לילדייך הביולוגיים האהובים, עשרות ילדים הנישאים מאז שהום בביתך על פני רוחה הטובה של הנינה. הוכחת כי רוחב הלב מתגבר על כל קושי ומחסור. את תמצית הטוב והרחום של הרוח הישראלית".

אתמול הודיעה השרה רגב כי ג'ף פינקלשטיין, מנכ"ל ונשיא הפדרציה היהודית בפיטסבורג, ישיא את משואת התפוצות בטקס. רגב ציינה כי "עמידתו לצד משפחות הקורבנות לאחר הפיגוע בבית הכנסת 'עץ החיים' ולצדן של משפחות הנרצחים בפיגוע במסגד בניו זילנד היא ביטוי לעקרון העל של רוחו של עם ישראל, הנישאת על כנפי 'ואהבת לרעך כמוך'".

פינקלשטיין (צילום: רויטרס, חדשות)
פינקלשטיין | צילום: רויטרס, חדשות

בנימוקים נכתב בין היתר כי פינקלשטיין הוביל בשנה האחרונה את תהליכי ההתמודדות והבנייה של הקהילה היהודית אחרי מתקפת הטרור הרצחנית בבית הכנסת "עץ החיים" בעיר, ולאחר מתקפת הטרור במסגדים בניו-זילנד הוא הקים קרן ייעודית לקרבנות הטבח. פינקלשטיין ידליק את המשואה לכבודה של ברית הגורל והייעוד בין ישראל לבין יהודי התפוצות ולכבוד התרומה ארוכת השנים של הקהילות  לחיזוק הזהות היהודית ולחיזוקה של מדינת ישראל.