ללא שינוי - משמרת שאורכת יותר מיממה, בלי הפסקות אוכל ובלי שינה: שלוש שנים אחרי שתיעדו בפעם הראשונה את המצוקה שלהם בחדר המיון, מתברר שדבר לא השתנה בחייהם של הרופאים המתמחים. ההסכם עם משרדי הבריאות והאוצר עתיד לצאת לפועל רק בשנת 2020, והמתמחים מזהירים כי הקורבנות יהיו החולים ומפצירים שלא להגיע למיון אלא אם ממש צריכים. צפו בתיעוד המיוחד של החדשות online על מצוקת הרופאים הצעירים - שעה אחר שעה

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

שלוש שנים עברו מאז שיצאו המתמחים וארגון "מרשם" שבחר לייצג אותם במחאה לקיצור התורנות בבית החולים. המחאה ההיא השיגה הבטחות רבות שעדיין לא מומשו, ולטענת המתמחים, התורנויות הארוכות בבתי החולים, שנמשכות לאורך 26 שעות רצופות, מהוות סכנה ממשית למטופלים.

בפרויקט מיוחד של החדשות Online תיעדו טל מקורי וריי ביטון, שני מתמחים לרפואה, את השעות הארוכות בבית החולים, שעה אחר שעה, כשהעייפות מתחילה להצטבר ולהשפיע על תפקודם.

חדר מיון (צילום: יוסי זליגר, פלאש 90, חדשות)
חדר מיון | צילום: יוסי זליגר, פלאש 90, חדשות

טל וריי צילמו את המשמרת שבה נראה כי הקפה הוא המצרך החשוב ביותר, והמצפון שלהם לא נותן מנוח. אם זה הבן של טל שחוגג יום הולדת אבל אביו במשמרת הארוכה, או המטופל שלא קיבל את מרב תשומת הלב. "זה פשוט להילחם בקרב אבוד מראש", תיאר טל. "המיון קטסטרופה, חלק מהחולים עוד ילכו לפנינו הביתה והעומס פה בלתי נסבל".

בשלב מסוים, אחרי 24 שעות של סיבובים במסדרונות, כשהם מנסים לגנוב כמה דקות של שינה, הקפיצו שוב את ריי למטופל שהגיע עם קוצר נשימה, ובינתיים היא הרהרה בשאלות שעלו בנוגע למצבם העגום של הרופאים הצעירים. "למה זה מגיע לנו ולחולים שלנו לקבל טיפול מרופא עייף, טרוד, לא מרוכז"?, תהתה. "אני מאוד אוהבת להיות רופאה ואני אוהבת לעזור, זה חשוב לי. אבל בעל כורחי אני נותנת טיפול שהוא לא מספיק טוב".

ניתוח. ארכיון (צילום: דוברות קפלן, חדשות)
ניתוח. ארכיון | צילום: דוברות קפלן, חדשות

"בינואר 2020 צפוי להיחתם הסכם קיבוצי חדש בין הרופאים לבין משרד האוצר ומשרד הבריאות", מפרטים בארגון מרשם. "ההסתדרות הרפואית שהבטיחה וחתמה עם משרד האוצר על ההסכם האחרון אכזבה את אוכלוסיית המתמחים כאשר לא פעלה למעשה לממש את מה שנחתם.

"העובדה הזאת הולידה את מחאת המתמחים בשנת 2016 ואת הקמתו של ארגון מרשם שמבקש לייצג את המתמחים. במרשם יאבקו בהסכם הקיבוצי הקרוב לא רק על קיצור תורנויות כסיסמא".

"אנחנו נעשה כל מה שצריך כדי שתורנויות יקוצרו ל-16 שעות לכל היותר", אומר ברק סגל לוי מנכ"ל הארגון. "ההסתדרות הרפואית נכשלה בייצוג המתמחים והצרכים שלהם. היום יש את מרשם ואנחנו מתכוונים לקחת חלק בכל דיוני המו"מ כדי להבטיח את זכויות המתמחים ותנאי עבודתם של המתמחים.

בכל מה שקשור ל-26 שעות תורנות, היום כבר ברור לכולם שזה לא אנושי לדרוש מאף אדם לעבוד בתנאים כאלה, בוודאי לא רופא שאחראי על חיי אדם - והיו לצערנו מקרים לאורך השנים שהציבור שילם את מחיר אוזלת היד הזו. לכן, המאבק של המתמחים הוא למעשה המאבק של הציבור לקבל רפואה ציבורית ראויה".

ד"ר ליאור אונגר, יו"ר פורום המתמחים בהסתדרות הרפואית מסר בתגובה: "משך התורנויות הוא מהנושאים החשובים ביותר על סדר יומם של המתמחים ונציגיהם בהסתדרות הרפואית. מדובר בנושא מורכב, וחשוב לציין שבניגוד למה שנכתב בכתבה, משך התורניות נדון בבית הדין לעבודה לאחר חתימת ההסכם ושם נקבע כי הדרך הנכונה לטפל בסוגיה היא באמצעות שיפור תנאי המתמחים בתורנות ולא על ידי קיצורה. בהתאם לקביעה זו הוציא משרד הכלכלה היתר המחייב את בתי החולים לדאוג למנוחה במהלך התורנות".

עוד הוסיף כי "אנו מודעים שישנם לא מעט קשיים ביישום היתר זה, ועל כן עלה הנושא לדיון בהסתדרות הרפואית וגם בפורום המתמחים אשר הקים צוות דיון ייעודי וקבוצת עבודה בנושא. חשוב להדגיש, שעצם קיצור התורנויות, ללא תוספת תקנים משמעותית, עלול לפגוע במתמחים במקצועות שונים, להוביל לעליה במספר התורניות החודשי ולפגיעה בימי המנוחה שלאחר התורנות ובשכר. במקרה זה, השינוי צריך להיות מוסכם על כלל המתמחים, במקצועות השונים, מבלי לפגוע בתנאי העסקתם ובהכשרתם המקצועית". 

ממשרד הבריאות טרם נמסרה התייחסות.