הקיץ הגיע ואתו החלה רשמית גם עונת הנחשים עם זינוק במקרי ההכשה בכל רחבי הארץ. לאחר שבשבוע שעבר נהרג רפאל ששו, תושב רמת השרון, לאחר שהוכש בידי צפע, כתבנו הצטרף ללוכדי הנחשים והביא אתו את המדריך המלא: מה תעשו אם תפגשו נחש, ואם חלילה - גם יכיש אתכם.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בשבוע שעבר הוכש למוות רפאל, פנסיונר טרי, איש חזק שעבד בכל יום בגינה. הוא לא התרגש מהנשיכה ונסע לבדו למוקד הרפואי הקרוב. כשהגיע – התמוטט מיד. משם הובהל בדחיפות לבית החולים, אבל זה כבר היה מאוחר מדי. "רמת השרון, 23:00", שחזרה אילת, בתו ממקום ההכשה. "יש אור כאן שדולק. הוא ניגש אל הפח שצמוד לבית, מרים כנראה את המכסה ורוב הסיכויים שמהפחד, מהרעש, הנחש נבהל ואבא שלי אפילו לא הרגיש שהוא הכיש אותו".

הוראות מצילות חיים (צילום: החדשות)
הוראות מצילות חיים | צילום: החדשות

רפאל הוכש למוות בידי צפע, הנחש הארסי הנפוץ בישראל, שהוא גם חיה מוגנת שאסור להרוג בגלל התפקיד החשוב שלו בטבע: לסלק מזיקים כמו עכברים וחולדות. בחודשים האחרונים חל זינוק חד במספר ההכשה בארץ – 35 מקרים שדווחו למד"א בחודשים אפריל ומאי – 40% יותר מהתקופה המקבילה אשתקד.

"עונת השיא של הכשת הנחשים בישראל היא בדיוק בעונה הזאת – אנחנו מדברים על מאי ובחודשים הבאים", הסביר דוראל אזואן, פרמדיק מד"א ומדריך נחשים. "אנחנו עכשיו נכנסים לקיץ וחשוב מאוד מאוד לשמור על הכללים, כאשר שעות השיא הן משש עד תשע בערב".

"להעביר את הידע". המומחה רפאל יפרח (צילום: החדשות)
"להעביר את הידע". המומחה רפאל יפרח | צילום: החדשות

מה שרפאל המנוח לא ידע הוא שהוא לא היה צריך להתלבש ולפנות את עצמו, אלא לשכב, לנשום עמוק – ולחכות לעזרה. אילת בתו סיפרה שהבינה את זה רק בשדיעבד, כשאביה כבר היה בטיפול נמרץ: "מספיק שאנחנו נציל בן אדם אחד, שידע – ידע הרי מציל חיים. מספיק שנציל בני אדם, דור שלם, שידעו מה לעשות במקרה של הכשת נחש – עשינו את שלנו".

אז מה לעשות אחרי הכשה?

• בגופי ההצלה קוראים לכל מי שנפגע שלא לנסות ולהתפנות לבד – אלא קודם כל לחייג מיד למוקד 101 של מד"א. פרמדיק מד"א אזואן הסביר כי "השיחה מגיעה למוקד ושם קורים שני דברים חשובים. אחד: מוצאים את המיקום שלנו, בין אם זה בשדה, ביער, עניין המיקום הוא מאוד-מאוד חשוב לקיצור זמנים. דבר נוסף זה עניין שליחת התמונה דרך מד"א לבית החולים כדי לעזור בזיהוי הנחש". 

• אחרי שהודעתם על ההכשה – יש לעבור למצב מנוחה מוחלטת ולהסיר בגדים צמודים ותכשיטים.

• אם יש אפשרות, צלמו את הנחש כדי לזהות את סוג הארס. והכי חשוב: להתפנות באמבולנס לבית חולים.

ומה אסור לעשות אחרי הכשה?

• אסור לשים קרח על מקום ההכשה -  זה רק יחמיר את המצב.

• אסור לאכול ולשתות.

• לא לגעת במקום ההכשה בשום צורה.

• לא לשים חוסם עורקים מכל סוג שהוא – זה רק יגביר את הפגיעה.

"נחשים ארסיים זה לא משחק - אני אחרי 18 הכשות, אני עומד פה מול המצלמה בנס. הדבר הטוב ביותר לעשות זה הידע", סיכם מומחה הנחשים רפאל יפרח. הלוכד מנשה פיקל הוכש לפני כחודשיים ויש לו מסר להעביר לציבור: "אפשר לומר שהייתי מורדם ומונשם במצב של מוות קליני. אני יצאתי מזה, יכולתי גם שלא – אבל יש לי עניין בזה שאני לא רוצה שאחרים ייפגעו".