לזכור ולא לשכוח את ששת המיליון: אירועי יום הזיכרון לשואה ולגבורה נמשכים והבוקר (חמישי) לאחר צפירת דומיה בת 2 דקות שהופעלה בידי ניצולה בחמ"ל ההתרעה, נפתח טקס הנחת הזרים למרגלות האנדרטה למרד גטו ורשה במעמד נשיא המדינה, ראש הנממשלה, נשיאת בית המשפט העליון, נציגים של ארגוני ניצולים ולוחמים ומשלחות מרחבי הארץ ומחו"ל. אחריו: שורה של אירועי זיכרון ברחבי הארץ.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

החל מהשעה 11:00 יתקיים טקס "לכל איש יש שם" באוהל יזכור ובמשכן הכנסת. השנה יתקיים הטקס בסימן: "המלחמה שבתוך המלחמה - מאבק ההישרדות של היהודים בשואה". החל מאותה שעה ולאורך היום כולו יערוך מוזיאון יד ושם פעילויות מיוחדות לקהל הרחב. בסדנאות מאחורי הקלעים יזמינו אנשי מפעל ההנצחה את הציבור הרחב להכיר מגוף ראשון את המסמכים, התעודות, היצירות והחפצים מארכיון המוזיאון.

בשעה 13:00 יחל טקס האזכרה המרכזי באוהל יזכור ובשעה 14:30 (שעון ישראל) יחל מצעד החיים ה-31 באושוויץ-בירקנאו. השנה תוקדש הצעדה למאבק דור העתיד באנטישמיות ולזכרה של יהדות יוון. לצד אלפי בני נוער וצעירים מכל העולם יצעדו גם עשרות ניצולי שואה, שיספרו את סיפור חייהם. את הצעדה יחתום טקס מצעד החיים ב-16:45.

העצרת הממלכתית, אמש ביד ושם (צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות)
העצרת הממלכתית, אמש ביד ושם | צילום: אסתי דזיובוב/TPS, חדשות
ישראל מרכינה ראשה לזכר הנרצחים (צילום: רויטרס, חדשות)
ישראל מרכינה ראשה לזכר הנרצחים | צילום: רויטרס, חדשות

בבקעת הקהילות ביד ושם תיערך בשעה 17:30 עצרת תנועות הנוער. במהלכה יישא דברים יו"ר יד ושם אבנר שלו וניצול השואה אריה רונן. במהלך הטקס תדליק את אבוקת הזיכרון ניצולת השואה מלכה ירמוס.

ביד ושם יערך בשעה 18:00 כינוס עמותת דורות ההמשך. האירוע בסימן התיעוד הדוקומנטרי ידון בנושאי מורשת השואה והגבורה וההנצחה לדורות הבאים. את האירועים ינעל ב-19:30 נשיא המדינה בעצרת המרכזית ביד מרדכי במקביל לאירוע בבית לוחמי הגטאות.

רה"מ מניח זר לזכר הנספים (צילום: חיים צח/לע"מ, חדשות)
רה"מ מניח זר | צילום: חיים צח/לע"מ, חדשות

קונסול ישראל בניו יורק, דני דיין, ערך סיור מיוחד עם השגרירים והקונסולים של מדינות שונות בתערוכת זיכרון השואה הגדולה בצפון אמריקה שתיפתח בשבוע הבא, תערוכת "אושוויץ" של מוזיאון המורשת היהודית בניו יורק. בסיור המיוחד השתתפו שגרירים וקונסולים מהמדינות: גרמניה, פולין, שוויץ, בלגיה, סלובקיה, ספרד, אוסטריה, שוודיה, מקסיקו, סינגפור, יוון, קזחסטן, ארגנטינה, בולגריה, ליטא, לוקסמבורג, ואוקראינה.

מצעד החיים אושוויץ שואה (צילום: פלאש 90 \ Yossi Zeliger, חדשות)
צילום: פלאש 90 \ Yossi Zeliger, חדשות

התערוכה כוללת קרון משא מקורי ששימש לגירוש למחנות ההשמדה, צריף ממחנה אושוויץ, חלקי בטון שהיו חלק מגדר המחנה, ציוריו המקוריים של האמן אלפרד קנטור וכמו כן מספר רב של זיכרונות ופריטים אישיים שלא פורסמו לעולם.

ניצול שואה עם מספר על היד (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות
דיין עם נציגי המדינות השונות (צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק, חדשות)
דיין עם נציגי המדינות השונות | צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק, חדשות

את צפירת הדומייה הארצית הבוקר הפעילה ניצולת השואה אידה בראונשטיין ששרדה כילדה באוקראינה. אידה בת ה-78, הגיעה יחד עם נכדתה, סמל איה בראונשטיין המשרתת כמפעילת התרעה והשתיים לחצו יחד על הכפתור.
"הפעלת הצפירה ביום השואה יחד עם נכדתי, המשרתת בצבא ההגנה לישראל מהווה עבורי רגע הסטורי, רגע של ניצחון", סיפרה אידה בהתרגשות. "בזכות החיילים המדינה ממשיכה להתקיים ובכך אנו מגשימים את חזון העם היהודי". נכדתה הוסיפה על המעמד המיוחד: "אני שמחה שהזכות הזו נפלה בחלקנו, זוהי סגירת מעגל וניצחון גדול עבורנו".

טקס זיכרון בקונסוליה בני יורק (צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק, חדשות)
טקס זיכרון בקונסוליה בני יורק | צילום: הקונסוליה הישראלית בניו יורק, חדשות