N12
פרסומת

יומן החלל של אילן רמון נחשף

16 שנים אחרי אסון ה"קולומביה", תערוכה חדשה במוזיאון ישראל מציגה את יומן המסע לחלל של האסטרונאוט הישראלי הראשון. העמודים, ששרדו את התופת, היו אצל אלמנתו רונה ז"ל, שחודשיים לפני מותה ביקשה לפרסמם

פורסם: | עודכן:
אילן רמון
צילום: חדשות
הקישור הועתק
אילן רמון
צילום: חדשות

הזיכרונות של אילן רמון מהחלל נחשפים: חלק מיומן המסע לחלל של האסטרונאוט הישראלי הראשון אילן רמון ז"ל, שרד את התפוצצות המעבורת קולומביה ומוצג לראשונה בתערוכה חדשה - כך פורסם הבוקר (שלישי) בידיעות אחרונות. על פני 34 עמודים, שכתב רמון בכתב ידו, הוא מגולל את חוויתיו הייחודיות מהמסע לחלל, מהמראות המרהיבים שראה מחלון המעבורת, דרך ההתנהלות היום יומית שלו ועד הגעגועים הרבים לאשתו ולילדיו.

העמודים הנדירים היו מונחים במשך חודשים על הקרקע לאחר ההתפוצצות הטראגית של המעבורת, בה נספו רמון ו-6 חברי הצוות הנוספים שהיו עמו בחלל. למרות מזג האוויר הם הצליחו לשרוד חודשים על הקרקע, עד שנמצאו על ידי אנשי נאס"א במדינת טקסס שבארה"ב. בהתחלה חשבו שמדובר במסמכים טכניים בלבד, אך לאחר שהעבירו את הדפים שנמצאו לאלמנתו של רמון, רונה, היא גילתה: מדובר ביומן אישי שבו תיעד את מסעו המרגש לחלל.

רונה רמון
צילום: באדיבות קרן רמון, חדשות

34 דפים מיומן המסע של רמון שרדו את 5,000 מעלות החום של פיצוץ המעבורת ואת הקור העז בכניסה לאטמוספירה. כעת הדברים האחרונים שכתב רמון נחשפים לראשונה בתערוכה מיוחדת שנקראת "חי בחלל". התערוכה נפתחה אתמול במוזיאון ישראל, בשיתוף סוכנות החלל שבמשרד המדע והטכנולוגיה.

"עד רגע הצתת המנועים עוד פקפקתי"

הדפים הנדירים, שחלקם כתובים בעיפרון וחלקם בעט, עברו ניקוי ושימור בתהליך מורכב ומסובך. הם הוחזקו במוזיאון ישראל ביוזמת רונה רמון ז"ל, שדיברה עם אנשי המוזיאון בחודשים האחרונים לחייה. תחילה ביקשה רונה להימנע מפרסום רוב החומר האישי, אך כחודשיים לפני שנפטרה היא הגיעה למנהל המעבדה לשימור נייר במוזיאון, מיכאל מגן, ואמרה לו: "החלטתי שאני רוצה לפרסם את החומר כדי שיהיה נגיש למבקרים במוזיאון".

פרסומת

בין דפי היומן ששוחזרו, שמונה נכתבו בזמן שרמון שהה בחלל, ונשמרו במצב טוב יחסית. "לא, לא האמנתי. עד רגע הצתת המנועים עוד פקפקתי", תיאר רמון ביומן אחרי השיגור מכדור הארץ. "אמנם בימים האחרונים לשהותנו בבידוד בקייפ, מאז הדיון הגורלי ביום ראשון אחה"צ - באותם ימים כבר הרגשנו כולנו שזה אמיתי, ובכל זאת - לא האמנו".