טיוח של עבירות מין וטיפול לקוי (צילום: 123rf, חדשות)
טיוח של עבירות מין וטיפול לקוי | צילום: 123rf, חדשות

השלטון המקומי הפך בשנים האחרונות ל"חצר האחורית" של מדינת ישראל. נוסף על מצעד ראשי הערים שנכנסו לכלא בשנים האחרונות, עם טיוח של הטרדות מיניות, ליקויי בטיחות חמורים במתקנים ציבוריים, מוסדות חינוך שפועלים ללא רישיון, וזו רשימה חלקית בלבד, דוח מבקר המדינה שהתפרסם היום (שני) מציג תמונת עגומה של מנגנון שלטוני שפעמים רבות מדי רואה בהוראות החוק בגדר המלצה בלבד וכל רשות פועלת לפי ראות עיניה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

תופעה חמורה במיוחד שהמבקר מצביע עליה בדוח הוא הטיפול הלקוי, כלשונו, בתלונות על הטרדות מיניות בקרב עובדי הרשויות המקומיות. המבקר פירט מספר מקרים שבהם רשויות מקומיות ניסו להשקיט את התלונות ולעיתים החליטו להעביר את המתלוננת מתפקידה בניגוד לרצונה בעוד העובד שהתלוננה עליו, לרוב במעמד בכיר יותר, זכה לשמור על משרתו.

"ממצאי הביקורת העלו ליקויים באופן טיפולן של רשויות מקומיות שנבדקו בתלונות על הטרדה מינית", קבע המבקר. "היעדר מעורבות של אחראים בבירור התלונות, אי שמירה כראוי על פרטיותם של המעורבים בתלונה, היעדר תיעוד של תלונות שהוגשו ואי שקילה בנקיטת הליך משמעתי נגד עובדים שהורשעו בפלילים או שחקירה משטרתית נגדם נסגרה מחמת היעדר ראיות. עובדים שנמצא כי הטרידו מינית חזרו על מעשיהם".

בדוח לא מופיעים שמות הרשויות שבהן נמצאו ליקויים בהיבט הזה, אך ניתנו כמה דוגמאות. כך למשל, ברשות מקומית מסוימת לא עירבו את האחראית בטיפול בתלונות על הטרדות מיניות למרות שעובדת במתנ"ס התלוננה שעובד הרשות הטריד אותה מינית. במקביל נפתחה חקירה משטרתית בנושא שהסתיימה בהרשעה שהסתיימה בהרשעה בהודאה במעשים מגונים והטרדה מינית. למרות שהתנהל נגדו הליך פלילי, ברשות לא ידעו על כך ושיבצו אותו בתפקיד שכרוך בכניסה למוסדות חינוך באופן קבוע.

ברשות מקומית נוספת לא ביררו תלונה של שתי תלמידות בית ספר בטענה שעובד הרשות ניסה לנשק אותן והרבה להחמיא להן ולגעת בשיערן. גם לאחר שנסגר תיקו במשטרה מחוסר ראיות, הוא הוחזר לעבוד בקרבת קטינים מבלי שנעשה בירור משמעתי. כשלוש שנים לאחר מכן התלוננו נגדו שלוש עובדות בבית ספר ורק אז הוחלט לפטר אותו.

ברשות אחרת התקבלה תלונה נגד עובד שהתערטל וביצע מעשה מגונה בפני עובדת אחרת ברשות, ובאותו חודש הוא הועבר לתפקיד אחר בקרבת קטינים. כמה חודשים לאחר מכן הוחלט להפנות אותו לאבחון מסוכנות ולבנות עבורו תוכנית טיפולית, אך בהמשך התברר כי העובד מעולם לא הגיע לטיפולים. לאחר כשלוש שנים התקבלה תלונה נוספת נגד העובד בגין מעשה מגונה בפומבי במהלך עבודתו. בעקבות התלונה הנוספת הוחלט להשעותו וכעבור חודשיים הוא התפטר.

היועץ והחשד לזיוף

בדוח הביקורת על השלטון המקומי לשנת 2019, השופט (בדימוס) יוסף שפירא שם דגש מיוחד על הגברת הנשיאה באחריות של נבחרי הציבור ונושאי משרה ציבורית, יישום הוראות החוק ושיפור השירות לתושבים. הדוח מעלה בין השאר חשד לפלילים מצד יועץ שהועסק על-ידי עיריית בת ים, ובהמשך שימש כראש מטה הבחירות של ראש העירייה דאז יוסי בכר.

בדיקת המבקר חשפה חשד שהיועץ, שעסק כפרויקטור חיצוני שניהל תוכניות פיתוח בדרום העיר, זייף את החתימה של סמנכ"לית פיתוח ואיכות הסביבה בעירייה על מסמכים שהגיש לצורך קבלת תשלום. "את הזמנות העבודה של הפרויקטור הכין הפרויקטור בעצמו ואף חתם עליהן, והן לא נבדקו או אושרו בידי מנהל מחלקה רלוונטי בעירייה כנדרש בנוהל תשלומים של העירייה. גם התשלומים בגין הפרויקטים שריכז הפרויקטור נעדרו אישור", קבע המבקר. היועץ הועסק בפטור ממכרז בין השנים 2010-2018 תמורת תשלום של 3.26 מיליון שקלים.

במרס 2018, התברר לסמנכ"לית שהיועץ השתמש בחותמות שלה לאישור הזמנות עבודה ודרישות תשלום, ולאחר מכן גם לראש העיר, מנכ"ל העירייה והיועצת המשפטית של העירייה. בסוף מאי הופסקה העסקתו של היועץ בעירייה, שם נמנעו מלדווח על החשדות החמורים לרשויות האכיפה. רק בעקבות הביקורת שערך משרד מבקר המדינה, בינואר 2019 ,שמונה חודשים לאחר שהתעורר החשד לזיוף, הוגשה תלונה למשטרה, והעירייה החלה לבדוק את כל החשבונות שהיועץ הגיש לה לאורך שנות עבודתו.

ליקויי בטיחות בבריכות ציבוריות: "סכנה לציבור"

עם פתיחת חופשת הקיץ, פרק מרכזי בדוח הוקדש לגני משחקים ובריכות ציבוריות, שבהן התרבו מקרי האסון בשנים האחרונות. במסגרת הבדיקה המבקר בחן את אופן הפעלת בריכות השחייה הציבוריות בחודשים יוני עד אוגוסט 2018 בעיריות אשקלון, לוד וקריית ביאליק, במועצות האזוריות מגידו ועמק המעיינות ובמועצה המקומית קריית טבעון. בביקורת נבדקו 15 אתרי בריכות שחייה, והתגלו ליקויי בטיחות רבים שחלקם אף הוגדרו "סכנה לציבור".

ליקויים בבריכות הציבוריות: "סכנת חיים" (צילום: Olesia Bilkei, 123RF)
ליקויים בבריכות הציבוריות: "סכנת חיים" | צילום: Olesia Bilkei, 123RF



לפי נתוני מד"א, בין 10% ל-17% ממקרי הטביעה שאירעו בעונות הרחצה בשלוש השנים האחרונות התרחשו בבריכות ציבוריות. הביקורת העלתה כי רשויות מקומיות רבות התירו למפעילי הבריכות לפעול ללא רישיון, כך במקרה של אשקלון, קריית טבעון והמועצות האזוריות מגידו ועמק המעיינות. עוד עלה כי כלל הרשויות שנבדקו לא פיקחו על הפעילות השוטפת של הבריכות בשטחן ואף לא מינו פקחי בריכות, בניגוד למתחייב בחוק.

"בכל בריכות השחייה שנבדקו נמצאו ליקויי בטיחות רבים, חלקם אף חמורים, בתחומים האלה: בטיחות כללית, חשמל, כיבוי אש, טיפול בחומרים מסוכנים, עזרה ראשונה ונגישות", קבע המבקר. אולם בריכה אחת במיוחד העלתה שורה ארוכה של ליקויים, והיא בריכת "חנה סנש" בקריית טבעון.

בסיור שעשה צוות הביקורת בבריכת השחייה חנה סנש שבבעלות המועצה המקומית, לא נכח באתר מציל, אף על פי שבאותה העת שהו ילדים בבריכה המרכזית ופעוטות בבריכת הפעוטות. כמו כן, ההתרשמות של הצוות מהבריכה הייתה שהיא במצב תחזוקתי ירוד במיוחד. עם זאת, בעקבות ממצאי הביקורת, ולאחר שהוער לראש המועצה דאז, הוצא לבריכה צו סגירה מינהלי.

גם בסביבה יבשה יותר התגלו ליקויי ביטחות, כך למשל משרד החינוך התיר את פעילותם של עשרות גני ילדים במועצות מקומיות בדרום הארץ מבלי שאלה הגישו לו את אישורי הבטיחות הנדרשים. בדיקת המבקר העלתה כי "לא נערכו כלל בדיקות הבטיחות הנדרשות בעשרות מתקני משחקים".

בעקבות התחקירים במהדורה - המבקר קובע: היו ליקויים

המבקר התייחס גם לפרויקט של עיריית אשדוד עם משרד התחבורה וקובע כי היו ליקויים חמורים שפורטו בתפקודם של העירייה והעומד בראשה. על הנושא פורסמו תחקירים במהדורה המרכזית לאחרונה ולפני כ-3 שנים. המבקר קבע כי על משרד הפנים "לבחון אם יש מקום להטלת חיוב אישי על ראש העירייה ועל מנכ"ל העירייה הנושאים באחריות לליקויים".

מהדוח עלה כי "עיריית אשדוד שקיבלה את האחריות להקמת הפרויקט חרגה לאורך כל משך ביצועו מתנאי ההסכם עליו חתמה עם משרד התחבורה. העירייה נהגה בחוסר שקיפות, לא שיתפה פעולה באופן מלא עם משרד התחבורה וועדת ההיגוי, קיבלה החלטות חד צדדיות בנוגע לתכולת הפרויקט ובנוגע להקפאת ביצוע מרכיבים מרכזיים בו, הכל מבלי שקיימה הליכים סדורים לבחינת השינויים שעשתה והשלכותיהם ומבלי שקיימה דיונים במועצת העירייה. משרד מבקר המדינה רואה בחומרה את התנהלותם של ראש העירייה ומנכ"ל העירייה בכל הנוגע לקידום הפרויקט, ובמיוחד בנושא עמידה בהתחייבויותיה על פי ההסכם עם משרד התחבורה, התנהלות שלא הייתה שקופה כלפי חברי המועצה, משרדי התחבורה והאוצר והציבור ועלולה לפגוע בתקציב העירייה, בעקרונות היעילות והחיסכון ובאמון הציבור במערכת השלטונית".