"נשמנו ואכלנו קרינה - בלי סיבה" (צילום: איכילוב‎, חדשות)
"נשמנו ואכלנו קרינה - בלי סיבה" | צילום: איכילוב‎, חדשות

ד"ר מיכאל פישקין מבית חולים איכילוב היה רופא צעיר בן 26 ברוסיה כשנשלח לאזור האסון בצ'רנוביל, על מנת לטפל בחיילים ובפועלים שנשארו שם אחרי שכולם עזבו. כבר מהרגעים הראשונים שם הבין פישקין שחייו ישתנו, ואכן עד היום הוא משלם על התקופה הזו מחיר בריאותי כבד. יציאת הסדרה החדשה של HBO החזירה אותו לתקופה ההיא. "הצעקות, הכאב והדמעות - כל מה שרואים בסדרה זה נכון, רק שבמציאות זה היה הרבה יותר גרוע", סיפר לחדשות Online.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו .

"נשמנו ואכלנו קרינה", שחזר פישקין את הרגעים בעיר המבודדת. "החיילים היו שואלים אותי, 'ד"ר תגיד את האמת זה יהרוג אותנו?', ולא יכולתי לשקר להם". פישקין גוייס ימים בודדים אחרי שמימדי האסון בכור האטומי בעיר החלו להתבהר, ונשלח לצ'רנוביל מוכת האסון ועתירת הקרינה. מטרת הגעתו הייתה להיות הרופא האישי של החיילים והפועלים שגויסו לפנות את העיר, להשמיד את בעלי החיים ולהיכנס לתוך המבנה הבוער ולהסיר מגגותיו את הגרפיט המסוכן. הוא שהה שם חודשיים וחצי.

פישקין היום. סובל מבעיות בריאותיות (צילום: איכילוב‎, חדשות)
פישקין היום. סובל מבעיות בריאותיות | צילום: איכילוב‎, חדשות

"כעסתי על המערכת שככה שלחה אותנו בלי מיגון וללא בדל של אנושיות, ובגלל זה קיבלנו קרינה מיותרת בלי סיבה אמתית", נזכר פישקין. "רק כי היינו שם והמדינה רצתה אז להפגין כוח ושליטה". למרות שאין לו איך להוכיח את העניין, הוא זוכר שההרגשה הייתה קשה אפילו יותר כשהבינו שרוב הרופאים שנשלחו לעיר היו יהודים.

"חשבתי שאני אמות, מד הקרינה הסתובב לכל הכיוונים"

אחד מהרגעים הקשים ביותר שזוכר פישקין התרחש כאשר מדען ממוסקבה, שהגיע לבחון את הכור, ביקש להתקרב אליו עד כמה שניתן וצירף אליו את פישקין הרופא. הם נסעו יחד לכיוון הכור, שעוד היה פתוח, ועשרות מטרים מפתח הכור רכבם נעצר והמנוע הפסיק לעבוד. "באותו רגע חשבתי שזהו, אני הולך למות", משחזר מיכאל, "המד קרינה שהיה לנו הסתובב לכל הכיוונים והכל עף לכיוון שלנו".

"ידעתי שאולי אני לא אחזור". ארכיון (צילום: רויטרס, חדשות)
"ידעתי שאולי אני לא אחזור". ארכיון | צילום: רויטרס, חדשות

פישקין והמדען ישבו ברכב במשך 10 דקות שנראו כנצח, וחיכו לחילוץ שלא הגיע. לאחר ניסיון נוסף המנוע שב לפעול והם נסעו במהרה מהמקום. "הייתי רופא צעיר וידעתי שאני נשלח למקום ממנו ייתכן לא אחזור ואם כן עם מחלות אבל לא הייתה לי ברירה. זו הייתה המשימה", שחזר.

מיד בתום המשימה חזר פישקין הביתה והחליט שהוא בברית המועצות לא נשאר. הוא עלה לישראל, התחתן והפך לאבא. כיום הוא רופא בכיר במחלקה לאורתופדית ילדים בבית חולים "דנה-דואק", אך כל אלו לא משנים את העובדה שכבר שנים הוא סובל מבעיות בריאותיות כתוצאה מנזקי הקרינה שספג, וממגוון של מחלות כרוניות כמו אסטמה, פגיעה במערכת החיסון, רגישות יתר להרבה סוגים של אוכל ואפילו בעיות בכבד.