משרד החקלאות הטיל קנס של יותר מ-29 אלף שקלים על חקלאי מהצפון שהחליט לכרות את העצים בפרדס שהוא נטע בעצמו בעבר מפני שהסב לו הפסדים. לפי משרד החקלאות, החקלאי גל קליין מנאות גולן, עבר על סעיף 15 (א) לפקודת היערות: כריתת 49 דונם פרדס ללא היתר, תקנה שעברה לפני שנה בלבד שהוא לא הכיר.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הסיבה שבגינה עברה התקנה היא חשש של משרד החקלאות מפני זיהום אוויר לאחר שהגזם יובל למפחמות עם העקירה. אלא שלמרות שקליין לא הכיר את התקנה החדשה, הוא הסתייע בקבלן מורשה של המשרד שריסק את כל הגזם במקום, כך שלא ניתן להאשימו בזיהום אוויר. בנוסף, לו היה יודע שלעקירה נדרש אישור הוא היה יכול לקבל חלק מהמימון של המשרד כך שלא היה לו אינטרס להעלים את החלטתו.

בפוסט שכתב בעמוד הפייסבוק שלו פרט קליין על השתלשלות האירועים עד להחלטה שלא להמשיך את קיום הפרדס. "בשנת 2012 נטעתי 25 דונם קלמנטינה מזן אור, ב-2014 נטעתי עוד 25 דונם מזן מירב. מיותר לציין שהשקעתי את מיטב כספי, מרצי ותקוותי בפרדס הזה אבל לא עברו הרבה שנים וכבר ב-2017 הבנתי שהגידול הזה לא מתאים לאזור שלנו ואין לי מספיק מים אז החלטתי לעקור".

הקנס שקיבל קליין
הקנס שקיבל קליין | צילום:

קליין הוסיף כי "השקעה בדונם פרדס עד לקטיף ראשון עומדת על כ-6,500 שקלים", כשהמשמעות היא שבסך הכל הוא השקיע מעל 300 אלף שקלים. "ההחלטה לחתוך את העצים הייתה לא קלה בלשון המעטה אבל היא הייתה מחויבת המציאות והתקבלה בכאב לב אמתי".

"חשוב לי לציין שלא הכרתי את פקודת היערות, אם הייתי יודע שצריך היתר לעקירת פרדס הייתי משיג אחד אבל זה לא העניין. העניין הוא שבתור חקלאי אני מוכן להתמודד עם הבצורת ועם המזיקים ועם מחירי המים העולים ועם פערי התווך והרשתות שמרוויחות על העבודה הקשה שלי. אני מוכן ושמח לקום מוקדם ולעבוד קשה לפרנסתי ולפרנסת משפחתי, אין לי טענות על העיסוק שבחרתי לעצמי", כתב.

"יש לי טענות קשות למשרד החקלאות שאיבד את הכיוון והופך את החקלאים לאויבי העם. לא מספיק שהפסדתי 330,000 ₪ (עליהם לקחתי אחריות ולא ביקשתי כלום מאף אחד)? נגמרו העבריינים שהיה להם כל כך דחוף לתת לי עוד מכה עם 29,200 ₪ קנס?"

משרד החקלאות בחר שלא להתייחס בתגובתו לגופו של עניין ורק פירט על הנזקים הסביבתיים של מגדמי מטעים המועברים למפחמות כחומר גלם. "על מנת לסייע לתושבים לנהל שגרת חיים נטולת מטרד עשן וריח מפחמות פעלה ממשלת ישראל, במסגרת פעילות בין-משרדית רחבה, להביא לצמצום תופעת זיהום האוויר המגיע ממפחמות הפועלות בשטחי יהודה ושומרון, אשר גדמי עצי אבוקדו והדרים מהווים את עיקר חומר הגלם להפקת הפחמים ולזיהום האוויר.לשם כך, הותקנו תקנות המחייבות בעלי מטעים בקבלת רישיון כריתה מפקיד היערות וברישיון הובלה, המגדיר מהו אתר היעד הסופי לטיפול בפסולת הגזם, כדי למנוע הגעתם למפחמות. לאחר אישור התקנות ובטרם כניסת החוק לתוקף, פעל משרד החקלאות בזירות וערוצים שונים אל מול ציבור החקלאים, בכדי להביא את הנושא לידיעת ציבור החקלאים העוסק בגידולים אלו".