הממשלה האחרונה שוברת שיאים בכמות היוזמות להצר את צעדי המשטרה. כשלכך מתווספים גם העימותים החזיתיים בין ראש הממשלה והפוליטיקאים למפכ"ל, נראה שמעמד המשטרה בציבור - וגם במערכת הפוליטית - הולך ומדרדר. יהודה וילק, משה קראדי ושלמה אהרונישקי, שלושה מפכ"לים בדימוס, מתייצבים בריאיון משולש ומיוחד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

עשרות הצעות חוק שונות העלתה הממשלה בכל הקשור למשטרה והחקירות שהיא מנהלת, במה שכינה וילק "מבול". לדבריו, ייתכן שחלקן נכונות משום שיש מקום לתיקונים, "אבל כשזה בא במבול - יש מגמה ופה הסכנה". קראדי הצטרף לביקורת ואמר: "זו בדיוק הנקודה. מרוב עצים לא רואים את היער. יש איזושהי תחושב במקבץ מאוד מאוד גדול של הצעות חקיקה כנגד מערכת אכיפת החוק בזמן כל כך מוגבל שכאילו יש מטרה".

זינוק במסרי השנאה גם נגד אלשיך (צילום: תומר נויברג, חדשות)
"לקח את המשטרה קדימה". אלשיך | צילום: תומר נויברג, חדשות

"בשנים האחרונות אין מנהיגות"

"אני מאוד מוטרד, לא כל כך בגלל המשטרה, אלא בגלל הגבולות שמנסים לטשטש פה", הגיב אהרונישקי. וילק הוסיף: "מכל מיני סיבות היום מנסים להחליש את המשטרה וכולם מתמקדים בנושא של חקירות אנשי ציבור. זה חלק קטן מאוד, שולי, חשוב מעבודת המשטרה. מי שישלם את המחיר זו תהיה החברה הישראלית, כולנו".

גם אהרונישקי מתח ביקורת חריפה על ההתנהלות של הפוליטיקאים. "פעם כשהיינו יותר קטנים, עוד לפני ששירתנו, היינו בטוחים שיש למעלה מי שמסדר את העניינים. ככל שאתה מתקרב ומתחכך יותר אז אתה מבין שזה לא בדיוק ככה, ובשנים האחרונות זה פרץ את כל הגבולות. אין את המישהו הזה, קוראים לזה מנהיגות". 

נתניהו. קורא ללכידות (צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות)
"צריך לנשוך שפתיים". נתנ יהו | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90, חדשות

"המטרה של אמסלם להחליש את המשטרה"

את רוב יוזמות החקיקה הוביל יו"ר הקואליציה דוד אמסלם, שנגדו נסגר תיק בגין זיוף לכאורה בהצבעה לליכוד מחוסר ראיות. קראדי דחה בתוקף את הטענה של אמסלם שהוא פועל כפי שהוא פועל משום שהוא לא רוצה שייגרם לאחרים העוול שנעשה לו: "המטרה שלו להחליש את המשטרה, את היכולות שלה לפעול". 

מתח נוסף בין הממשלה למשטרה היא החקירות השונות של ראש הממשלה נתניהו, שטוען כי יש הדלפות מחקירותיו ושנפתחות נגדו חקירות ללא עילה אמתית. "הוא אמור לנשוך שפתיים גם כנחקר, גם כראש ממשלה שצריך לתת דוגמה", הבהיר אהרונישקי. "המשטרה תמשיך לעשות את העבודה שלה, זו העבודה שלה". קראדי ציין כי דווקא הביקורת מוכיחה "שהמשטרה מאוד אובייקטיבית ולא חוששת לסגור תיקים אם היא מגיעה בסופו של דבר למסקנה שאותו אדם לא עבר על חוק העונשין". וילק סיכם: "ככל שאתה במעלה הפירמידה אתה יותר חשוף. מצד שני - כשאתה במעלה הפירמידה צריך להבין שאין מה לעשות".

גם מפכ"לים לשעבר הצטרפו למחאה (צילום: החדשות)
מנסים להחליש את המשטרה | צילום: החדשות

בעקבות הריאיון שאלשיך נתן ל"עובדה", השלושה אמרו שייתכן שהמפכ"ל טעה, אך הטעות לא מצדיקה את היחסים הערוכים בין הממשלה למשטרה. "בסופו של דבר יש מפכ"ל, יש שר, יש ראש ממשלה ואת המדינה הזאת צריכים לנהל מעבר לשנאות ואהבות". קראדי הסביר שלאחר הריאיון הוא שוחח עם אלשיך, ורמז כי "היה לעניין הזה אינפורמציה נוספת שהוא לא יכול כמפכ"ל לומר אותה וכנראה שהייתה לו סיבה". וילק החמיא לאלשיך על כהונתו עד כה: "גם כאזרח וגם כמפכ"ל, הוא לקח את המשטרה מהמקום שהייתה קדימה".

"אין תרופת פלא לבידוד שוטרים אלימים"

בשנה האחרונה עלו טענות על הפעלת אלימות משטרתית שלא לצורך. כל השלושה דחו אותן בתוקף ואמרו כי אם אכן מופעלת אלימות כזאת, היא לא נעשית באופן מערכתי. "לדעתי אין לנו משטרה אלימה", אמר אהרונישקי. וילק אמר כי "עדיין לא מצאנו את תרופת הפלא איך לבודד את השוטרים האלימים, בעיקר את השוטרים שנמצאים בחוד".

ולסיכום נשאלו שלושת המפכ"לים לשעבר מה הכי מדאיג אותם בישראל. קראדי אמר שמה שמטריד אותו הכי הרבה הוא "הקיטוב, השסע, המאבק בין השבטים. יותר מזה - במקום שאתה אומר דבר שמנוגד לדעתו של חברך ואתה הופך ליעד לתקיפה". את וילר מדאיג היחס שניתן לציבור הערבי, "רוב רובו נאמן, רוצה להשתלב בחברה הישראלית ואנחנו לא יודעים איך לקלוט אותו". אהרונישקי המשיך את הדברים של קודמיו וסיכם באמירה "מצד אחד אין פה מנהיגות שתוביל את הדברים האלה - ואני לעיתים אפילו חושב שזה בכוונת מכוון".