קורבנות אסון השיטפון (צילום: חדשות)
בני הנוער שנהרגו באסון נחל צפית | צילום: חדשות

פרסום ראשון: המדריכה ששוחררה למעצר בית היום (שבת) היא בתו של סגן מפקד יחידת החילוץ, ערבה. בחקירתה היא טענה כי התייעצה עם אביה לפני היציאה לטיול והוא אמר לה: "אל תיקחו צ'אנס". לדבריה היא העבירה לראש המכינה את אזהרת אביה אך איש לא שמע. אביה של המדריכה צפוי למסור את עדותו.

 לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"המדריכה התריעה כי קיים סיכון בקיומו של הטיול בתנאי מזג האוויר לאחר שנועצה גם באביה", טענה עו"ד שחר מנדלמן, פרקליטה של המדריכה. "בסופו של יום לא היא שהחליטה האם יתקיים טיול או אם לא".

בני מכינות מדליקים נרות זיכרון בת"א (צילום: החדשות)
בני מכינות מדליקים נרות זיכרון בת"א | צילום: החדשות

מועצת המכינות הקדם צבאיות ניסחו בשנת 2015 מסמך מפורט ובו 67 סעיפי שמתייחסים לנושא של טיולים ופעילות שטח של המכינות הקדם צבאיות. "כל פעילות מחוץ למכינה ובפרט פעילות שטח חייבת להיות מאושרת מראש על ידי איש צוות כשהאישור כולל מסלול, נתיבי בריחה, מקרים ותגובות למצבי פציעה וצורך בפינוי וחילוץ. אמצעי תקשורת, נקודת ביקורת חובה, פעולה בהיעדר ממושך של קליטה סלולרית".

עוד נכתב במסמך כי "צוות המכינה צריך לוודא כי מבחינת תנאי מזג האוויר וביטחון אין מניעה לביצוע הפעילות, וכי בידי איש צוות מסמך כתוב המסכם את האישור לפי הנקודות". חשוב להדגיש שהנהלים הללו והמסמך הזה הן המלצות בלבד. ראשי מכינות פועלים דרך כלל על פי הנהלים הללו וכעת נבדק האם בוצעו כל הפעולות לפני הטיול לנחל צפית בו התרחש האסון.

החיפושים אחר הקורבנות באסון לפני שנה (צילום: Maor Kinsbursky/Flash90, חדשות)
השיטפונות בנחל צפית | צילום: Maor Kinsbursky/Flash90, חדשות

בעקבות אסון הערבה מודיע משרד החינוך על הקמתה של ועדה בראשות מנכ"ל המשרד, שמואל אבואב, בה ישתתפו נציגי משרד הביטחון ומועצת המכינות הקדם צבאיות. "לנוכח האסון הקשה, שבמהלכו נהרגו עשרה נערות ונערים, נדרש טיפול מעמיק ויסודי בהסדרת פעילויות החוץ של המכינות לצורך המשך פעילות", נכתב בהודעה שנמסרה ממשרד החינוך.

"לנוכח הטרגדיה בה נהרגו 9 נערות ונער נדרש טיפול מעמיק ויסודי בהסדרת פעילויות החוץ של המכינות לצורך המשך פעילותן", הגישו במשרד החינוך. "הועדה שתוקם תבחן מיסודם של נהלים ופיקוח בנושא, בדגש על טיולים ברחבי הארץ, כדי שאלה יתקיימו באופן מסודר ובטוח".

המכינה. מי ייקח אחריות? (צילום: קובי ריכטר /TPS ‎)
המכינה הקדם צבאית - בני ציון | צילום: קובי ריכטר /TPS ‎

את האירוע הקשה שהתרחש בנחל צפית היה קשה לבני מכינות ושנות שירות לשאת לכן הם התארגנו, פתחו קבוצה בפייסבוק והזמינו את כל מי שחפץ להדליק נרות לזכר הנערים והנערות שנספו באסון. "ניפגש בכיכר רבין להדלקה משותפת של נר זיכרון - חניכי וחניכות מכינות קדם צבאיות ברחבי הארץ, שנות שירות, ובעצם כל המעוניין להגיע ולכאוב יחד", נכתב בהזמנה.

"הכול נכון, הכול מתאים, אפשר ואפילו מומלץ להביא נרות זיכרון, כלי נגינה, קטעי קריאה, ובעצם כל שיעלה על דעתכם", הוסבר בהזמנה.

מאות הגיעו לאירוע הזיכרון בתל אביב (צילום: החדשות)
מאות הגיעו לאירוע הזיכרון בתל אביב | צילום: החדשות

אלו שמות 10 ההרוגים באסון הערבה שלזכרם מתקיים אירוע הדלקת נרות הזיכרון:

- אלה אור ז"ל, תושבת מעלה אדומים.
- יעל סדן ז"ל, תושבת ירושלים.
- מעיין ברהום ז"ל, תושבת ירושלים.
- רומי כהן ז"ל, תושבת המושב מאור.
- צור אלפי ז"ל, תושב מזכרת בתיה.
- שני שמיר ז"ל, תושבת שוהם.
- גלי בללי ז"ל, תושבת גבעתיים.
- אגם לוי ז"ל, תושבת המושב חירות שבשרון.
- עדי רענן ז"ל, תושבת היישוב מכמורת.
- אילן בר שלום ז"ל, תושבת ראשון לציון. 

בהכנת הכתבה השתתפו יעל אודם, אדוה דדון, גלעד שלמור וגדעון אוקו