בשנים האחרונות החלו להצטבר עוד ועוד תלונות על "עוקץ רומנטי". גברים מחו"ל, שמציגים את עצמם ברשת כקציני צבא בכירים, אנשי עסקים, רופאים שנתקפו לפתע במשיכה רומנטית עזה דווקא לנשים בודדות מישראל וגרמו לחלקן להעביר להם עשרות אלפי שקלים מבלי שפגשו אותם. אחרי שהראינו את הנפגעים, הערב (שני) רצינו לגלות מיהם אותם מתחזים. צפו בפרק השני בתחקיר

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

כדי לתעד בעצמנו את תעשיית ההונאה שלב אחרי שלב, ערכנו ניסוי: פתחנו פרופיל פיקטיבי בפייסבוק שתואם את המאפיינים של הקורבנות ונרשמנו לאתרי היכרויות. לאחר כחודש, בסוף זה קרה. קיבלנו לפתע הודעה בפייסבוק מג'ון הארי, גנרל אמריקני מעוטר שמוצב כעת במשימה סודית בסוריה. הוא מספר שהוא אלמן ויש לו ילד בן 15 שמתגורר בקליפורניה. "יש לי המון כסף", הוא מספר בשיחה. "יש לי בית גדול בקליפורניה וגם בניו יורק. אני רוצה לחיות איתך שם. אני אוהב אותך. מעולם לא פגשתי בחיי אישה כמוך.

במשך כחודשיים התכתבנו באינטנסיביות לאורך כל היום. השיחות עברו מפייסבוק לוואטסאפ ייעודי שפתחנו וכשביקשנו לראות אותו הוא שלח וידאו ותמונות. אבל עד שיחת סקייפ לא הצלחנו להגיע, כל פעם בתירוץ אחר: פעם אין קליטה, ופעם אסור לפתוח וידאו היכן שנמצא.

פתחו פרופילים פיקטיביים באתרי היכרויות (צילום: החדשות‎)
פתחו פרופילים פיקטיביים באתרי היכרויות | צילום: החדשות‎

רק אחרי חודש של התכתבות הגיעה הדרישה לכסף. ג'ון מספר שבנו נשאר בארה"ב בלי כסף, ומכיוון שהוא בסוריה, אין לו גישה לחשבון הבנק שלו. וכמו בכל הסיפורים, אני היחידה שיכולה לעזור לו. "הייתי כל כך מודאג כי לא רציתי שיקרה לך משהו, את מבינה? את רוצה לעזור לבן שלי?", הוא אומר. תחילה הוא מבקש 600 דולר, ובאמצעות מניפולציה רגשית הוא גורם לי להבין שאם אני לא שם בשבילו בשעת צרה, אין טעם להמשיך בקשר. "אמרתי לך, אני צריך את הכסף. בשביל הבן שלי. אני אוהב אותך, אני רוצה לחיות איתך. אני לא יכול לחיות בלעדייך".

גרמנו לג'ון לחשוב שבעוד רגע הוא מקבל מאיתנו את הכסף. כך, באמצעות חברת חקירות ניגרית וחוקרי הרשת של חברת "צ'ק נט" הישראלית, באמצעות טכנולוגיה ייחודית על סמך כל המידע ברשת, גילינו שהקצין המעוטר הוא למעשה בבנגידה סהיטו, צעיר בשנות ה-20 לחייו מניגריה.

"היא האמינה שהוא יגשים את חלומותיה"

בשנים האחרונות מגיעות עוד ועוד תלונות על העוקץ שמקורו לרוב בכנופיות מניגריה וגאנה. בארה"ב מעריכים את היקף ההונאה ב-250 מיליון דולר, לאחר שמתקבלות כ-15 אלף תלונות מדי שנה. תכנית התחקירים "60 דקות" באוסטרליה נסעה לניגריה בעקבות אישה אוסטרלית שהכירה גבר ברשת ונסעה אליו לדרום אפריקה במחשבה שיחיו יחד - ונרצחה. "היא האמינה שהיא מצאה היא האיש שימלא את החלל הזה בחייה ושהוא יגשים את חלומותיה", אומר אולה ג'ייקובס, שאמו נרצחה בעקבות "עוקץ רומנטי".

בישראל נראה שהמתקפה החריפה בשנים האחרונות, עם למעלה מ-1,000 מקרים רק בחודשים האחרונים.
למרות כל תמרורי האזהרה הופתענו לגלות שרבים מהנשים והגברים ששוחחנו איתם עדיין מסרבים להאמין שנפלו קורבן לעוקץ. "עד היום אני מאוד מבולבלת", מספרת רונית, גרושה שנפלה קורבן לנוכלות רומנטית. "יכול להיות שהוא אדם אמיתי ויכול להיות שעשיתי טעות גדולה. אולי באמת פספסתי את האהבה הזאת שחיכיתי לה כל החיים".

ה"גנרל המעוטר" התברר כנוכל מניגריה (צילום: החדשות)
ה"גנרל המעוטר" התברר כנוכל מניגריה | צילום: החדשות
חברי הכנופייה מתפארים בהישגים (צילום: החדשות)
חברי הכנופייה מתפארים בהישגים | צילום: החדשות

במשך חודשיים ניסינו לאתר את מי שרונית התאהבה בו. לדבריו, הוא עובד על אסדת הגז תמר, אבל בעזרת חקירה שערכה חברת צ'ק נט, גילינו שכשהוא על אסדת הגז כביכול, הוא בעצם הדביק פנים על גוף אחר. בתמר אמרו לנו שאין אדם כזה. דרכון ישראלי כמו שסיפר אין לו, ואתר הבנק שסיפר לרונית נפתח רק כמה חודשים לפני ההתכתבות. רשימת הדירקטורים שמופיעה שם מועתקת מהאתר של הבנק הבינלאומי הישראלי. עין בלתי מקצועית לא הייתה יכולה להבחין בפרטים האלה אבל אנחנו לא הסתפקנו בזה. רצינו לגלות מי מסתתר מאחורי הדמות ויקטור גרית'.

ויקטור, מתברר, הוא למעשה הבחורה התאילנדית פונפה הנפרום. היא זו שהתכתבה עם רונית וגרמה לה להתאהב. לפחות עוד שש נשים התאהבו בפונפה במחשבה שמדובר בויקטור. חלקן העבירו כספים, כולן נשארו עם לבבות שבורים, בושה ועוגמת נפש. ואילו האדם ממנו נגנבה התמונה עונה לשם ז'אן, אזרח אוסטרלי, יזם ואיש עסקים מוכר שאין לו שום מושג מה נעשה עם גניבת הזהות שלו.

השיחות נעשו אינטימיות (צילום: החדשות‎)
השיחות נעשו אינטימיות | צילום: החדשות‎

פונפה הנפרום היא רק תחתית שרשרת המזון. מי שמפעיל אותה הם כנופיית עוקץ מלגוס ניגריה. בפייסבוק שלהם הם אפילו מתגאים בהישגים, אבל הבחורים האלה שהציגו את עצמם כדמות אחרת לחלוטין לא עובדים לבד. מאחוריהם רשת גדולה של אנשים שעושים מאמצים רבים כדי לטשטש את עקבותיהם. כל אחד לוקח את הנתח שלו בעמלה על חשבון ישראלים רבים שרק חיפשו אהבה ונלכדו ברשת.

משטרת ישראל מתקשה לעמוד מול הגידול במספר הקורבנות המוביל לחשודים במדינות מערב אפריקה. הדרך הפשוטה והזולה ביותר לגלות האם מי שמתכתבים איתם הם מתחזים הם דרך חקירת רשת שתעלה כמה מאות שקלים בלבד. במקרה הזה, אם יש ספק, עדיף להשקיע כסף בבדיקה ובכל מקרה, לא להעביר כספים למישהו שמעולם לא פגשתם. אם הקשר אמיתי, הוא יימשך גם בלי תנאים שונים ומשונים.

ממשטרת ישראל נמסר בתגובה: "ככל שמתבסס חשד לביצוע עבירה פלילית ובכלל זה בתחום הסייבר, הוא נבחן ומטופל בהתאם. מטבע הדברים, פעולות אכיפה בעבירות מסוג זה מורכבות ולא תמיד זוכות לשיתוף פעולה בינלאומי. על כן אנו ממליצים למשתמשים ברשתות החברתיות שלא להגיב להצעות, בייחוד באתרי הכרויות מפרופילים לא מוכרים, ובטח שלא להעביר סכומי כסף לגורמים עלומים תמורת הבטחות שווא".

4 נקודות אזהרה שמדובר בהונאה רומנטית:
מאת אנה בורקובסקי, קצינת ציות, GMT - העברות כספים לחו"ל ושירותים פיננסיים.
1. הכרות רק דרך העולם הוירטואלי.
2. הנוכלים בד"כ מעידים על עצמם כבעלי תפקידים מאוד נחשקים בכל העולם - רופאים, גנרלים של האו"ם, יבואנים מצליחים וכו'.
3. שם המוטב פתאום שונה לחלוטין מהאדם איתו אתם מנהלים את הקשר, והסיבה לך רצופה תירוצים.
4. אם זה נשמע טוב מידי אז סימן שזה לא אמיתי - בד"כ הנוכל תוך זמן קצר מתוודא באהבתו העזה אל הקורבן, בעוד שטרם בכלל פגש אותה/ אותו, וכותב משפטי אהבה בנאליים, "שבלונות" קבועות.

גם את/ה נפגעת? צרו איתנו קשר בהודעת וואטסאפ למספר 052-3074799