התינוקת יסמין וינטה ז"ל (צילום: באדיבות המשפחה, חדשות)
התינוקת יסמין וינטה ז"ל | צילום: באדיבות המשפחה, חדשות

מחאת רשת: בעקבות מעצרה של סייעת הפעוטון אתמול (רביעי), שחשודה במות הפעוטה יסמין וינטה לפני כשבועיים, הורים מודאגים רבים מכל רחבי הארץ הקימו קבוצות ברשתות החברתיות שכבר הגיעו לאלפי מצטרפים חדשים - הקוראות להחמיר בעונש של מי שנתפס מתעלל ורוצח ילדים. בנוסף, ההורים בקבוצה קוראים לממשלה לקיים פיקוח מלא על כל גני הילדים בכל גיל: "מתארגנים להפגנות ענק". שר הרווחה כץ: "נבחן הצבת מצלמות בכל המסגרות לגיל הרך".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בקבוצה "נלחמים ונאבקים למען הילדים", שנפתחה אתמול, יש כבר כ-9000 הורים ואזרחים מודאגים שנשארו מזועזעים ממות הילדה בפעוטון לפני כשבועיים. בשעות אלו מתארגנים הפעילים לקיים הפגנות בכל רחבי הארץ במהלך השבוע הבא.

נטלי בוזגלו, אמא לשלושה ילדים שפתחה את הקבוצה רק אתמול בלילה, לא יכלה לשתוק כששמעה שהסייעת ככל הנראה תואשם בהריגה בלבד - ולכן החליטה לעשות מעשה. "התפוצצתי אתמול, לא הייתי מסוגלת לשאת את המחשבה שהילדים שלי חשופים ככה לאנשים שלא יודעים לטפל בילדים", אמרה בשיחה עם "החדשות Online".



בקבוצה היא קוראת לכל ההורים להפגין בעיר בהם הם גרים, ולא לשתוק עד שיהיה פיקוח מלא. "אנחנו מארגנים עכשיו הפגנות בכל הארץ, יש לנו כבר הורים מחיפה, עפולה, בית שאן, תל אביב, אשקלון, נהריה וקריית גת. זה רק הולך וגדל, מישהו בממשלה צריך להתעורר", סיפרה בוזגלו.

לפני כמה שנים עבדה נטלי כסייעת בגני ילדים למשך מספר שנים. כבר אז, הבחינה בוזגלו בהתרשלות העובדות הלא מנוסות. היא טענה שבמקרים רבים, במצבי לחץ, הן פשוט לא היו יודעות מה לעשות. לכן, היא קוראת לממשלה לדאוג לכך שכל מי שמטפל בילדים יעבור מבחנים בדיקה פסיכולוגית: "אין אפשר לתת לכל אחד לפתוח גן, זה פשוט לא ייתכן".

ליה, חברה בקבוצה, מציעה שתוקם יחידת סמויים שיכנסו לגני הילדים ויגששו. היא דורשת שכל מטפלת תעבור בדיקה פסיכולוגית בכדי לבדוק את התאמה לעבודה עם ילדים. ליליתה, חברה נוספת בקבוצה טוענת שקורס עזרה ראשונה הוא גם חובה לכל עובד שנמצא במגע עם ילדים.

גם בקבוצת הפייסבוק הוותיקה "הורות בזכות", הזכורה ממחאת התינוקות ובה כ-300 אלף הורים, שנלחמת כבר כמה שנים באלימות בגני הילדים, מתארגנים להפגנה ביום ראשון מול משרדי הממשלה בתל אביב. הם דורשים שחוק הפיקוח וחוק המצלמות יאושרו עוד במושב הכנסת הנוכחי. "בואו נשמיע את 'מחאת התינוקות'!, הם חסרי ישע ולא יכולים להגן על עצמם במציאות העגומה הזו", כתבה מנהלת הקבוצה אסנת ואתורי, "כולנו מתגייסים לוודא את שלומם וביטחונם של הילדים".

בת 4 במצב קשה מאוד, אילוסטרציה (צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF)
יהיה פיקוח? , אילוסטרציה | צילום: Vereshchagin Dmitry, 123RF

בעקבות המקרים הקשים והסערה הציבורית, שר העבודה והרווחה חיים כץ הורה לבחון התקנת מצלמות בכל המוסדות הטיפוליים לגיל הרך (גילאי 0-3) "כאמצעי הרתעה ופיקוח, והבטחת שלומם של הילדים". לפי הודעת השר, משרד הרווחה יפעל בשיתוף פעולה עם הארגונים החברתיים הפועלים בנושא וארגוני ההורים. "לצד עדכון חוק הפיקוח על מסגרות לגיל הרך, הנחתי את גורמי המקצוע לבחון אפשרות להצבת מצלמות במעונות יום. אנו מוכרחים להיות העיניים והפה של מי שלא יכולים להגן על עצמם", נמסר מטעם השר כץ.

יו"ר הוועדה לזכויות הילד, ח"כ יפעת שאשא ביטון (כולנו), מסרה בתגובה: "ישנן שתי הצעות חוק שיזמתי. מדובר בהצעת החוק לפיקוח על מעונות היום לגילאי לידה עד 3 ובהצעת החוק להצבת מצלמות במוסדות בהם שוהים חסרי ישע. רק התקנת מצלמות, לצד ענישה מקסימלית, ייצרו הרתעה יעילה. זאת במקביל להליכי סינון קפדניים ולמתן הכשרה מתאימה לאנשי צוות".

ח"כ איציק שמולי, מוביל הצעת החוק, מסר בתגובה: "הגנת הפרטיות חשובה אבל שלומם וביטחונם של פעוטות חסרי ישע חשוב הרבה יותר. המוות הזה הוא מוות אכזרי ומיותר שאילו הרפורמה שאנו דורשים כבר היתה מקודמת - ייתכן ולא היה קורה. מפלצות אדם מהסוג הזה מלכתחילה לא היו צריכות לקבל גישה לפעוטונים״.

ב"המועצה לשלום הילד" התייחסו לנסיבות מותה של הפעוטה במעון בפ"ת: "משרד העבודה והרווחה ומשרד האוצר חייבים לתת את הדעת על העובדה שעיכוב הצעת החוק הממשלתית לפיקוח על מסגרות הגיל הרך. המועצה לשלום הילד קוראת לחברי וועדת השרים להצביע בעד החוק ולהבטיח לילדים הפגיעים ביותר מוגנות בסיסית".

ליצירת קשר עם הכתבת: avivitm@ch2news.co.il