קשה להתעלם מהמתח ששורר בעיר חיפה בשבועות האחרונים: בסוף השבוע האחרון התחדשו הפגנות ההזדהות עם תושבי עזה, הפעם עם נוכחות משטרתית מוגברת, כזו שטרם נראתה בעיר בשנים האחרונות. גם מי שעמד במרכז הסערה וההפגנות, הפעיל החברתי ג'עפר פרח, הגיע לקחת חלק במחאה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

המתח הזה בולט מיוחד נוכח היעדרותו של ראש העיר יונה יהב מהנוף בימים האחרונים: כמי שעומד בראש העיר, מצופה היה שיסייע בגישור על הפערים העדינים בין היהודים והערבים בעיר, ולנוכח ועם הקריאות המתגברות בחרם על בעלי העסקים הערבים. ואכן, אזור ואדי ניסנאס, שבדרך כלל תוסס בערבי שבת, כמעט שומם בסוף השבוע האחרון.

"מאז כל ההפגנות, יש לנו ירידה של 70% לפחות" , מספר איהאב סביטי, בעל מסעדה בשכונה. "אנחנו יושבים מהבוקר ואין עבודה, אין כלום". אבל אמיר סביטי, גם הוא בעל מסעדה, לא מתייאש: "עברנו קשה יותר מזה, ונעבור גם את זה. אנחנו חיים טוב מאוד". אליעזר בן ישי, תושב ראשון לציון, דווקא הגיע במיוחד לוואדי. "היום באתי במיוחד לטייל פה באזור חיפה והסביבה, אני מאוד מקווה שההפגנות לא יפגעו במרקם היחסים פה, ושאנשים יבואו לטייל", הוא מסביר.

מחאת תמיכה בצה"ל בחיפה
מחאת תמיכה בצה"ל בחיפה | צילום:

יש מי שאומר שזכותו של כל אחד להביע את עמדתו: "אם אתה לא רוצה לקבל את הדעה שלי, אז אף פעם לא נסתדר", אומר מישל, בעל חנות פלאפל מוכרת בוואדי. "אתה חייב לקבל את הדעה שלי ואני חייב לקבל את שלך". לדברי תושב העיר אלכס, "חבל שזה הגיע לשלב הזה, אבל מצד שני צריך להבין את שני הצדדים".

בעקבות הלחץ שהופעל עליו, יונה יהב נפגש ביום חמישי האחרון עם הנהגת תנועת חד"ש בעיר, בהם גם אחד המארגנים של ההפגנות. במכתב ששלח להם, כתב: "אני מחויב לחופש הביטוי בעירנו המשותפת ואינני מצדיק בשום אופן את האלימות של המשטרה". לדברי מזכיר המפלגה בעיר, רג'ה זעאתרה, "אנחנו מצפים מכל מנהיגי הציבור בעיר, היהודים והערבים, לצאת באופן נחרץ נגד הגזענות, ההסתה והקריאות לחרם".

למרות שהסערה בשיאה, ולמרות שחילוקי הדעות ברורים לכולם - יש מי שלא מוכנים לוותר על הדו קיום בעיר: ותיקי חיפה, שראו מתיחויות בין המגזרים בעבר. "צריך לסגור עיניים, לשמוע, פשוט", מסבירה מרים, תושבת חיפה. "גם אתה וגם אני. נראה, גם אנחנו נעשה שלום".