האם מכשיר הפוליגרף הוא כלי לגיטימי? השבוע פורסם כי מינויו של מפקד טייסת נפסל כי לא עבר בהצלחה את הבדיקה, אך האם באמת ניתן להתבסס עליה? האם מה שאינו קביל בדין הפלילי יכול להיות כלי מכריע במערכות הביטחוניות? כדי להבין קצת יותר על בדיקת האמת שהפכה לרווחת במחוזותינו, מגישת "פגוש את העיתונות" רינה מצליח הלכה להיבחן במכון גזית - מכון לפוליגרף ואבחון מידע. כך זה נראה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בין השאלות שנשאלה רינה בעודה מחוברת לגלאי האמת: "האם שמך רינה?", "האם את מתכוונת לשקר לי בבדיקה?", "האם נתבקשת על ידי גורם אינטרסנטי להשיג מידע מערוץ 2?", "האם בשנתיים האחרונות הדלפת מידע סודי לגורם לא מוסמך?" ו-"האם בשנה האחרונה השתמשת בסמים כלשהם?".

מורדי גזית, מייסד ומנהל מכון גזית, מסביר שבדיקת הפוליגרף היא בדיקה פסיכופיזיולוגית בת שני מרכיבים: פסיכולוגי - החלק המילולי בפגישה - ופיזיולוגי, בו הנבדק מחובר למכשיר שקולט תגובות פיזיולוגיות שקשורות לפעילות מערכת העצבים האוטונומית. השאלות בבדיקה חייבות להיות שאלות של "כן" ו"לא".

במהלך הבדיקה הנבדק מחובר באצבעו לשתי אלקטרודות שמודדות את המוליכות החשמלית של העור - וגם לכרית לחץ דם בזרוע שבודקת שינויים קרדיווסקולאריים. בהמשך, מחובר הנבדק לשני מפוחים, בחזה ובסרעפת: הבודק שואל שאלות, ואז הנבדק עונה "כן" או "לא", לפי השאלה.