המתיחות שלא יישכחו: בכל שנה, כשמגיע היום הראשון של החודש הרביעי בשנה, מיליונים ברחבי העולם הופכים לספקנים גדולים - פשוט בגלל שאי אפשר להאמין לאף אחד ולשום דבר שיוצא לאנשים מהפה ביום שהוכתר ל"יום המתיחות הבינלאומי".

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו  

אלא שמנהג המתיחות ב-1 באפריל לאורך השנים היה לא רק מנת חלקו של העם, אלא גם של כלי התקשורת שניצלו את המועד המיוחד כדי לשחרר קצת רסן - ולעשות לצופים תרגיל. חזרנו למתיחות הכי גדולות שנראו כאן בישראל וגם מעבר לים: מהזזת הכותל ממקומו ופינגוונים מרחפים באוויר - ועד גשם מזהב וספגטי על העצים.

הכותל המערבי. יוחרם? (צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות)
מי הזיז את הכותל מהמקום? | צילום: יונתן סינדל, פלאש 90, חדשות



ב-1 באפריל 1977 פורסמה בעיתון "הארץ" ידיעה קטנה ותמוהה לפיה חברת פ.מ.ל.ד צפויה להתחיל בקרוב בעבודות ל"העברת" הכותל המערבי למקום אחר בשל שקיעת האבנים בחומה. הידיעה, כמובן, הייתה שקרית לחלוטין - ומיטיבי הלכת אף הבחינו שרמז לכך קיים בשם החברה הבדיונית: פ.מ.ל.ד הן ראשי תיבות של "פתי מאמין לכל דבר".

אליפות אירופה נשללה ממכבי? (צילום: AP, דוברות בית הנשיא, חדשות 2)
אליפות אירופה נשללה ממכבי? | צילום: AP, דוברות בית הנשיא, חדשות 2



גם ב"קול ישראל", תחנה ממלכתית ורצינית בדרך כלל, לא התעלמו מיום המתיחות הבינלאומי - והמציאו כמה משלהם. ב-1 באפריל 1979, ימים לאחר הזכייה השנייה של ישראל באירוויזיון שנערך בירושלים עם השיר "הללויה" של להקת חלב ודבש, הודיעו בתחנה כי השיר יהפוך להמנון הרשמי של מדינת ישראל - ויחליף את "התקווה".

האליפות ש"נשללה" והגשם המוזהב

שנתיים לאחר מכן, כבר עמלו באותה התחנה על מתיחה מוצלחת אחרת: בחדשות הבוקר של "קול ישראל" הכריזו כי תואר אליפות אירופה בכדורסל בו זכתה מכבי תל אביב נפסל - זאת עקב כך שקבל האוהדים שנכח באולם בשעת המשחק, פרץ למגרש שנייה לפני תום המשחק - מה שהוביל לכך שהמשחק לא הסתיים רשמית, ולכן יש לקיים משחק חוזר. הידיעה חוללה סערה - עד שפורסמה הבהרה שמדובר במתיחה.

"זהובונים" ירדו מהשמיים? (צילום: מורן נחשוני)
"זהובונים" ירדו מהשמיים? | צילום: מורן נחשוני



והמתיחות אפיינו לא רק את השידור הציבורי, אלא גם את הערוצים המסחריים: ב-1 באפריל 2004, הודיע מגיז תחזית מזג האוויר בחדשות ערוץ 2, דני רופ, כי במהלך הלילה צפויה להתרחש תופעה מטאורולוגית שמיימית ונדירה - מטר מרהיב של 'זהובונים' שצפוי לרדת מהשמיים.

רופ מסר בדיווח הכזב שלו כי הפעם האחרונה בה התרחשה התופעה הייתה ב-1404. רק לאחר שרבים יצאו מבתיהם על מנת לחזות ב"תופעה הנדירה", הבהיר רופ כי מדובר במתיחה של 1 באפריל. גם במקרה זה, צריך היה רק להוסיף נקודות למספר "1404" כדי להבין שלמעשה מדובר בתאריך 1.4.04 ושמדובר במתיחה.

פינגווינים מעופפים - וספגטי על העצים

היום הראשון של אפריל מיקד תשומת לב לא רק כאן בישראל, אלא גם בעולם - שם אפילו חשבו על מתיחות אכזריות הרבה יותר.

ב-1 באפריל 1957 רקחו ב-BBC את המתיחה שנחשבת למצליחה ביותר בכל הזמנים, שאף כללה 'תמונות המחשה' לפיהן הדבר אכן אמיתי: תושבים בשוויץ שיצאו לקטוף ספגטי מהעצים. אותם קוטפים נלהבים מסרו כי כל מה שהיה צריך כדי לגדל את העצים הוא "ספגטי ומעט רוטב עגבניות". מנהל רשת BBC ששידרה את התמונות יוצאות הדופן, הודה שהן נראו עד כדי כך אמיתיות שהוא טרח לבדוק בעצמו באנציקלופדיה שאין דבר כזה "עצי ספגטי".

ספגטי על העצים? לא היה ולא נברא (צילום: מתוך יוטיוב)
ספגטי על העצים? לא היה ולא נברא | צילום: מתוך יוטיוב



ב-1980 השתעשעו ברשת הבריטית בעוד מתיחה: השעון המפורסם ביותר בבריטניה ואולי בעולם כולו, הביג בן שמוצב בלבה של לונדון, "יתאים את עצמו" לתקופה, כך נימקו שם - ובמקום המחוגים המותקנים עליו ומורים על השעה, יוצב על גבו שעון דיגיטלי. עוד דווח כי המחוגים שיוסרו ממנו, לכאורה, יימסרו במתנה ל-4 הצופים הראשונים שייצרו קשר עם התחנה. עד מהרה, הוצפה התחנה בטלפונים של אזרחים שרצו לעצמם את המחוגים ההיסטוריים - וגם של כאלה שזעמו על ההחלטה המקוממת, זאת עד שהתברר להם שמדובר במתיחה. 

בניין, ביג בן, שעון, לונדון, בריטניה (צילום: רויטרס, חדשות)
שעון דיגיטלי במקום מחוגים? | צילום: רויטרס, חדשות



לבריטים יש כנראה הומור משובח במיוחד, כיוון שסדרת המתיחות בערוץ הממלכתי במדינה נמשכה גם בימינו. בשנת 2008 דיווחו ב-BBC על תופעת טבע מדהימה: זן חדש של פינגווינים שמסוגל גם לעוף. קריין הטלוויזיה שהסביר אודות התופעה, אמר כי מדובר בפינגווינים שמעופפים אלפי קילומטרים מאנטרקטיקה לדרום אמריקה, שם הם "מתחממים" ביערות הגשם. לצופים אף הוקרן וידאו שמראה את היונקים הללו מרחפים - ולאחר מכן סרטון שמסביר איך יצרו את האפקטים הללו במחשב.

פינגווינים מעופפים? אז זהו, שלא (צילום: מתוך יוטיוב)
פינגווינים מעופפים? אז זהו, שלא | צילום: מתוך יוטיוב