אילוסטרציה (צילום: רויטרס, חדשות)
אילוסטרציה | צילום: רויטרס, חדשות

לכל אזרח עשירי יש תיק בהוצאה לפועל, ובמקרים רבים התיקים נפתחו בניגוד לנהלים - כך עולה מדוח ביקורת מיוחד שפרסם היום (שלישי) מבקר המדינה, השופט בדימוס יוסף שפירא, על ההוצאה לפועל. לפי הדוח, 350,000 תיקים בשנה נפתחו ללא הליך בקרה. מתוך התיקים הרבים שנבדקו, בכ-40% התגלו ליקויים - שבמקרים רבים מובילים לגביית יתר או להליך גבייה לא תקין. בין הטעויות: הזנת תאריך חוב לא נכון, קביעת שער ריבית גבוה מדי ואי יישום של פסקי דין.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

בדוח החמור טען המבקר כי התגלו "כשלים בניהול תיקים במערכת ההוצאה לפועל, שיש בהם כדי להביא להפרת האיזון הראוי בין זכויות החייבים לזכויות הזוכים". משרד המבקר גילה "ליקויים כבדי משקל", בעיקר בשלב פתיחת התיקים. למעשה, אחד הממצאים המדאיגים הוא שבמקרים רבים התיקים נגד האזרחים נפתחים בניגוד לחוק, "תוך פגיעה בזכויותיהם של החייבים".

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

המבקר מזהיר כי "פתיחת תיק באופן שגוי הוא ליקוי בסיסי אשר גורר אחריו ליקויים נוספים בניהולו של התיק וחיוב החייב בסכומים מעבר למותר בדין". בעקבות כך לעיתים ההליכים בתיקי ההוצאה לפועל נמשכים שנים ארוכות. על פי הנתונים שנאספו, נכון לסוף שנת 2014 מתנהלים כ-2.5 מיליון תיקים כנגד כ-750,000 חייבים - כלומר, כל אזרח עשירי. היקף החובות מוערך במאות מיליארדי שקלים.

איפה נמצאו הכי הרבה שגיאות?
איפה נמצאו הכי הרבה שגיאות? | צילום:

"פגיעה של ממש בחייבים"

"בדוח מועלים ליקויים חמורים בנוגע לשיעורי הריבית: ההוצאה לפועל הזינה נתוני ריבית שגויים בעת פתיחת תיקים וניהלה בפועל את התיקים, לעיתים במשך שנים, בהתאם לנתונים שגויים אלו", קבע המבקר - והביע דאגה מהפגיעה באזרחים. "רשויות מקומיות מנהלות עדיין עשרות אלפי תיקים בהוצאה לפועל בשיעור ריבית שגוי".

המבקר ציין כי ההוצאה לפועל לא מיידעת את החייב בנוגע לשיעור הריבית - ובכך מונעת ממנו לבדוק אם נעשו טעויות בחישוב החוב. עד כה תוקנה הריבית בכ-78 אלף תיקים, אך עשרות אלפי תיקים עדיין מתנהלים בריבית גבוהה מדי והרשויות המקומיות לא פעלו על מנת לתקן את הנושא.

כמו כן, גילה המבקר, תיקים שנפתחו בגלל חובות על משכנתאות נוהלו בריבית גבוהה מהמותר. "בליקויים אלה יש משום פגיעה של ממש בחייבים, שרבים מהם מתקשים לעמוד על זכויותיהם וחלקם אף אינם מודעים להן". 

החיים של פושטי הרגל בישראל (צילום: חדשות 2)
ליקויים משמעותיים שפוגעים בחייבים | צילום: חדשות 2

80% מהתיקים - בלי הליך משפטי, מי שלא מיוצג מפסיד

המבקר שפירא לא חסך מילים בנוגע לפגיעה דוקוא בשכבות החלשות ביותר: "מערכת ההוצאה לפועל גובה במקרים רבים חובות מאוכלוסייה מוחלשת המתקשה לעמוד על זכויותיה, בייחוד מול גופים וארגונים חזקים".

הדוח גם גילה כי רוב מוחץ של הזוכים בהוצאה לפועל - 93% יוצגו על ידי עורך דין. לעומת זאת, 92% מהמפסידים לא יוצגו על ידי עורך דין - הוכחה נוספת לצורך להיעזר בעורך דין כאשר נפתח תיק הוצאה לפועל. עוד התגלה כי 80% מהתיקים נפתחו ללא הליך משפטי מקדים - בהם תיקים על שטרי חוב וצ'קים, תיקי משכון ותביעות על סכום קצוב.

מבקר המדינה, השופט (בדימוס) יוסף שפירא (צילום: פלאש 90, חדשות)
המבקר יוסף שפירא | צילום: פלאש 90, חדשות

סגרת את החוב? עדיין לא בטוח שתקבל אשראי

כמו כן התגלה בדוח חוסר תיאום בין הרשויות - שעלול לפגוע באזרחים, וגם באלו ששילמו את חובם וסגרו את התיק: הדיווח של ההוצאה לפועל לחברות נתוני האשראי לא כולל מידע על תיקים שנסגרו או תיקים שנפלה בהם טעות. לכן, גוף שירכוש מידע אשראי על חייב עשוי לסרב לתת אשראי לאדם, למרות שחובו שולם.

לאור הממצאים המדאיגים, המבקר קורא לאחראים - ההוצאה לפועל, משרד המשפטים, בנק ישראל, משרד הפנים ומרכז השלטון המקומי - לערוך רפורמה יסודית, לבחון כיצד לתקן את הליקויים - ובמידת הצורך להחזיר את הכספים שנגבו שלא כדין.  "כולי תקווה כי תיקון הליקויים שהועלו בדוח יביא עמו בשורה ממשית בייחוד לחייבים הנמנים עם אוכלוסיות מוחלשות", סיכם.

מרשות האכיפה והגבייה נמסר בתגובה לדוח: "הרשות מודה לצוות מבקר המדינה על כך שהאיר מספר נושאים הראויים לתיקון. כמעט כל התקלות המערכתיות שאובחנו על ידי המבקר מצאו את תיקונם עוד לפני פרסום הדוח הסופי, והשאר, ככל שהדברים תלויים ברשות, נמצא בהליך תיקון מתקדם".

עוד נמסר כי "עמדת הרשות לגבי חלק משמעותי מהתיקים שנבדקו הינה, כי אין המדובר בתיקים שגויים. משכך, סך כל התיקים השגויים נמוך מזה שקבע המבקר. על פי הערכת הרשות היקף התיקים השגויים עומד על כמחצית מכמות התיקים השגויים לדעת משרד מבקר המדינה".