עדויות הניצולים
עדויות הניצולים | צילום:

אחת המשימות הגדולות של הדורות הנוכחיים היא לתעד את עדויות ניצולי השואה כדי שהעדויות ממקור ראשון יישארו לנצח. העדויות נאספות במכונים ובמוזיאונים רבים בישראל ובעולם, בהם מכון משואה ללימודי השואה. בין העדויות המצולמות הרבות שאספו אנשי המכון בחרנו שישה ניצולי שואה. כל אחד מהם חווה אירועים שמי שלא היה שם לא יוכל לעולם לדמיין. כל אחד מהם גילה גבורה ותעוזה, שיחד עם המזל הביאו אותו לשרוד את הזוועות.  

ניסויים בבני אדם

עליזה ברוך נולדה בסלוניקי, יוון, ב-1927. היא גורשה לאושוויץ בגיל 15 ב-1943. במשך כשנה ערכו הנאצים בגופה ניסויים בהקרנות רנטגן שגרמו לעקרות. בזכות רופא יהודי שרדה את הניסויים וניצלה מעקרות מלאה. בהמשך הועסקה בעבודות פרך ובהן חפירת תעלות וסחיבת אבנים. כשעבדה בבית חרושת לתחמושת אולצה להסתכל בהוצאתן להורג של צעירות שהבריחו מהמפעל חומר נפץ. היא שרדה גם את צעדת המוות. אחרי המלחמה עלתה לישראל.

הוצאה המונית להורג

מיכאל יצחקי נכלא בגטו קובנה, ליטא. הוא היה חבר המחתרת היהודית ונמלט מהגטו אל היערות שם הקימו בסיס פרטיזנים. הוא נתפס עם חבריו ונלקח לאתר ההרג ההמוני "הפורט התשיעי", שם אולץ לשרוף את גופות היהודים שנרצחו בהוצאה המונית להורג. יצחקי הצליח להימלט מגיא ההריגה, ולחם כפרטיזן. אחרי המלחמה עלה לישראל.

האישה והילדים נרצחו מול עיניים

אליעזר לידובסקי נולד ב-1908 בברניביץ, פולין. הוא צפה במו עיניו ברצח שביצעו הנאצים ביהודי העיר וביחסם האכזר שכלל עבודות כפייה. לידובסקי הקים את המחתרת היהודית בעיר ונמלט עם חבריו מהגטו אל היערות. אשתו וילדיהם הקטנים נותרו בגטו, ולידובסקי נאלץ מאוחר יותר לצפות ברציחתם עם יהודים נוספים. הוא המשיך להילחם בנאצים כפרטיזן עד סוף המלחמה, ואחריה עלה לישראל.

מבית האיכר למנזר

אירית רומנו-קופר נולדה ב-1929 במינסק-מזובייצקי שבפולין. אחרי פרוץ המלחמה מסרה אותה אמה לאיכר פולני, אצלו חיה במסווה של נוצרייה. היא הועסקה בעבודות פרך, בתנאים קשים, תמורת הסתרתה. כשחשדה שהתושבים חושדים כי היא יהודיה, נאלצה לברוח ועברה להסתתר במנזר שבו שהתה עד תום המלחמה. בהמשך הועברה לבית יתומים יהודי ועלתה לישראל.

תלייה מול העיניים 

ציפורה ורדי נולדה באויהל, הונגריה ב-1928. עם חיסול הגטו היא גורשה עם משפחתה לאושוויץ. כשהגיעה למחנה ההשמדה נפרדה מבני משפחתה. את רובם לא ראתה עוד. במהלך שהותה במחנה הייתה עדה לתלייתן הפומבית של הנשים שהבריחו חומרי נפץ למשתתפי המרד. ב-1945 השתתפה בצעדת המוות, שגם אותה שרדה. אחרי המלחמה פגשה את אחיה במחנה עקורים.

עוזרת בית בהסוואה

ברוניה קליבנסקי נולדה בגרודנו שבפולין ב-1923. היא הייתה חברת תנועת הנוער הציונית "דרור". במהלך המלחמה שימשה במסגרת התנועה כקשרית. תפקידה היה לעבור בין הגטאות ולהעביר ידיעות ומסמכים בין חברי המחתרות. כדי להסתובב מחוץ לגטו השתמשה בתעודות מזויפות והועסקה כעוזרת בית בדירה של גרמנים. בהמשך סייעה לפרטיזנים היהודים. אחרי המלחמה עלתה לישראל.

בריחה בהסוואה של נופש

עמנואל רסין נולד ב-1910 ברוסיה, ממנה היגר לצרפת. במלחמת העולם השנייה התגייס לצבא הצרפתי. עם כניעת צרפת לנאצים הצטרף למחתרת הצרפתית. במסגרת פעילותו סייע להצלת יהודים במרסיי באמצעות זיוף מסמכים ופעילות מול קונסולים זרים. בהמשך סייע להבריח פליטים במסווה של נסיעה למחנות נופש. לאחר המלחמה עלה לישראל.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק