עונת החתונות בפתח, ואחד הטרנדים החמים השנה הוא צילום הרגעים ביום המיוחד באמצעות רחפן. הבעיה: מדובר בפעולה שאינה חוקית וגם מסוכנת לחתן, לכלה ולציבור. מתחתנים? לפני שאתם סוגרים עם צלם, האזינו להקלטות האלה ותשקלו היטב אם האטרקציה הפופולרית שווה את הסיכון.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

זוגות משקיעים מחשבה רבה כיצד להפוך את סרטון החתונה למיוחד, וממהרים להזמין מפעיל רחפן שיצלם בעבורם את ההכנות לחתונה, את החופה ואת הריקודים מגובה רב ובזוויות ייחודיות. במקרים רבים, הזוג המאושר ממהר להזמין מפעיל רחפן תמורת סכום שנע בין 1200-2500 שקלים, אך לרגע אחד הוא אינו חושב על הסכנות הטמונות בהטסת רחפן מעל מאות חוגגים.

בדיקה מיוחדת של חדשות 2 Online העלתה שמרבית מפעילי הרחפנים עושים זאת ללא רישיון ותוך סיכון חיי אדם: גם בעלי הרישיון שמסכימים לצלם מעל מעל האירוע ההמוני עוברים על התקנות ומסכנים את בני הזוג ואורחיהם.

"לא יודעים מי עומד מאחורי הרחפנים" (צילום: רויטרס, חדשות)
"זה יכול להסתיים בטרגדיה" | צילום: רויטרס, חדשות

"השמחה יכולה להפוך במהרה לעצב"

אחד ממפעילי הרחפנים עימם שוחחנו טען כי אין צורך ברישיון: "אני לא מחזיק, כל אחד יכול לקנות רחפן ולהטיס" . מפעיל שני ציין את המסוכנות הכרוכה בשימוש - "קורות תאונות, יכולה להיות תקלה. אם הוא נוחת ופוגע במישהו, זה לא נעים בלשון המעטה". מפעיל שלישי הסביר את אופן הצילום המסוכן "מעל ראשיהם של הרוקדים" במהלך צילומי האווירה.

"זה יכול להסתיים בטרגדיה", טען בני דוידור, מנהל מחלקת כלי טיס בלתי מאוישים ברשות התעופה האזרחית (רת"א). לדבריו, זוג שמתחתן חייב להיות מודע לסיכון: "מעבר לכך שזה נגד החוק, האירוע יכול להפוך במהרה משמחה לעצב".

על פי התקנות, מי שמטיס רחפן לצורך תחביב או ספורט אינו נדרש לרישיון, אבל עליו לעמוד בתנאים ובאיסורים: לא בשכונות מגורים, לא מעל התקהלויות אנשים ולא בסמוך למבני ציבור. כמו כן בעת ההטסה עליו לשמור כל העת על קשר עין עם כלי הטיס.

הרחפן עובר "מעל ראשי החוגגים" (צילום: חדשות 2)
הרחפן עובר "מעל ראשי החוגגים" | צילום: חדשות 2

"זה מסכן חיי אדם"

מי שברצונו להפעיל רחפן באופן מסחרי עליו לעבור תהליך רישוי. כל מפעילי הרחפנים לצילום אירועים עימם שוחחנו אינם מורשים ופועלים בניגוד לחוק. "כל מי שעובד עם הרחפן ללא רישיון הוא עבריין ומסכן חיי אדם, זו עבירה פלילית שדינה יכול להגיע עד שלוש שנות מאסר", הסביר דוידור.

הבכיר הדגיש: "למטיס עם רישיון יש תהליך של ניהול סיכונים, הוא יודע מה לעשות בשביל שהכלי לא יתרסק על ראשי החוגגים. אנחנו ברת"א, יחד עם המשטרה, מנסים להגביר את הפעילות בנושא - גם ברמת המודעות של השוטרים שיגבירו את האכיפה וגם מול אגף החקירות, כדי לוודא שתלונות שמוגשות לא יתמוססו".

האם הרשויות מתערבות על מנת למנוע את הסיכון לציבור? דוידור סיפר כי בשבוע שעבר הגיש תלונה במשטרה נגד תושב ירושלים שהטיס רחפן מעל אלפי אנשים בחגיגות ל"ג בעומר. "אני מקווה שזה יחלחל לאנשים", הוסיף.

לפניות לכתב: AzriA@ch2news.co.il

הצטרפו לדף הפייסבוק של עזרי עמרם