קריסת גוף התאורה באולם החתונות ביבנה הזכיר לרבים את אסון ורסאי והציף מחדש תופעה שהפכה למכת מדינה של ממש - אולמות אירועים הפועלים ברחבי המדינה ללא רישיון עסק והיתרים נדרשים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

בדיקת חדשות 2 מעלה כי מדובר בשוק פרוץ לחלוטין שעלול להעמיד בסכנה עשרות אלפי חוגגים בכל ערב. באתר משרד הפנים ניתן למצוא רשימה ארוכה של אולמות ללא רישיון עסק, רבים מהם ממשיכים לפעול ללא כל הפרעה.

כך לדוגמה, בשיחה עם אולם האירועים "גן הוורדים" בראשון לציון, נאמר לנו כי אין ברשותם רישיון עסק, אך שהם מחזיקים בכל האישורים הנדרשים מלבדו. "עשינו במבנה שינויים ומאז זה בתהליך", טענו באולם. על השאלה האם הם ממשיכים לקיים אירועים ענו: "בוודאי, יש לנו ביטוח מלא, אנחנו עובדים כרגיל".

אולם החתונות ביבנה (צילום: ניר בן שטרית ואליקו כהני יבנה נט)
אולם החתונות ביבנה | צילום: ניר בן שטרית ואליקו כהני יבנה נט

שינויים במבנה הם רק תירוץ אחד מרבים ששמענו בשיחות טלפון עם אולמות אירועים נוספים שפועלים בדרך דומה ואסורה על פי חוק. "אין לנו רישיון עסק, אבל הסיבה היחידה שאין לנו רישיון היא בגלל שאנחנו נמצאים בשטח חקלאי", טענו בגן האירועים "כנען" בקיבוץ כנען. "אנחנו עובדים על היתר שמתחדש כל הזמן. יש לנו את כל הביטוחים שצריך".

חשוב להדגיש: גם אם בית העסק יכול להציג את האישורים אבל לא את הרישיון, מבחינה חוקית אסור לו לערוך אירועים ומדובר בעבירה פלילית. "אם אין רישיון עסק, סוגרים את העסק, ואם סוגרים אותו המשמעות היא שלא מפעילים אותו", אומר עו"ד עמיקם חרל"פ, מומחה לביטוח תאונות וביטוח.

נברשת, אסון הנברשת, יבנה (צילום: חדשות 2)
גוף התאורה שקרס | צילום: חדשות 2

זכרונות קשים מוורסאי: "חושש ללכת לחתונות"

שאול בוטיל איבד את בנו מוטי שהיה רק בן 25 באסון ורסאי בשנת 2001. מוטי הגיע לשמוח בחתונתם של חבריו הקרובים, אך שם מצא את מותו. אובדן הבן עבור שאול הוא טראומה שמשפיעים עליו עד היום. "אני עצמי לא הולך הרבה לחתונות בגלל החששות שלי. באולמות יש לי מין איזושהי טראומה כזאת, זה לא עובר".

למרות הזמן הרב שחלף מאז האסון, שאול בוטיל וחלק מהאורחים ובני המשפחות שנפגעו טרם קיבלו את הפיצויים. "מרדימים אותנו, 14 שנה אין תשובות למקרה", הוא טוען. "אני לא מבין למה המקרים האלה קורים. עוד הפעם 'סמוך על סמוך', עוד פעם אין אישורים מהעירייה, לא מביאים את המהנדס הנכון".

אז גם אם עידן הפל-קל שגרם לאסון בוורסאי נגמר מזמן, צריך לזכור: בפעם הבאה שאתם מתכננים אירוע, לא פחות חשוב מזהות התקליטן והקייטרינג, יש לבדוק שהאולם מחזיק ברישיון עסק בתוקף וביטוח צד ג' שיבטח את האורחים נגד כל תאונה אפשרית.