תיעוד תקיפתו של החייל ממוצא אתיופי שהציתה את גל המחאה האחרון, אינה הביטוי היחיד לאפלייתם של בני העדה בחברה הישראלית. במסגרת פרויקט מיוחד של חדשות 2, שלחנו צעירים ממוצא אתיופי לנסות ולהשיג דירה או עבודה מזדמנת. התשובות שקיבלו – שהיו שונות בתכלית מאלו שלהם זכו צעירים אחרים בהירי עור – סיפקו הצצה לשורשי הגזענות בישראל.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

אש המחאה שהסעירה והבעירה את כיכר רבין בתל אביב בראשית השבוע, האירה באור גדול את מצוקתם של בני העדה האתיופית בישראל. השנים הארוכות שעברו מאז שעלו לישראל, כמו גם העובדה שרבים מהם הם ילידי הארץ, אינן מעניקות לצעירי העדה הזדמנות שווה בחיפוש אחר עבודה או דירה.

הפגישה תוביל להבנות שימנעו את המשך המחאה (צילום: פלאש 90 תומר נאוברג)
הפגנת העדה האתיופית בנתיבי איילון, השבוע | צילום: פלאש 90 תומר נאוברג

במסגרת ניסוי חברתי שערכנו, שלחנו מספר צעירים בני העדה האתיופית להשיב למודעות דרושים והשכרת דירות שפורסמו. את התגובות שלהם זכו השווינו לאלו שקיבלו תחקירנים בהירי עור. הממצאים תיארו תמונת מצב מבישה, תעודת עניות לחברה הישראלית כולה.

בעלת דירה מהרצליה שביקשה להשכיר את הנכס, איבדה לפתע את התלהבותה כשגילתה כי הצעיר שעמו שוחחה בטלפון רק מספר שעות קודם לכן הוא בן הקהילה האתיופית. בו ברגע הפכו כל יתרונות הדירה לחסרונות מגומגמים, שלא היו מותירים לאף שוכר הזדמנות או סיכוי להגיע לכדי חתימה על חוזה. כל אלו נעלמו כלא היו כאשר זמן קצר לאחר מכן הגיעה לראות את הדירה תחקירנית מערכת חדשות 2, צעירה בהירת עור, שבשלב מסוים אף מצאה את עצמה בעיצומו של מסע שכנועים עיקש בדרך להשכרתה.

"קיבלו לגיטימציה להכות". כיכר רבין, מאי (צילום: פלאש 90)
ההפגנה האלימה בכיכר רבין, השבוע | צילום: פלאש 90

גם צעירים ממוצא אתיופי שביקשו להשיג לעצמם עבודה מזדמנת נתקלו בתגובות מתחמקות. במסעדות ובבתי הקפה הסבירו להם הבעלים כי מצבת העובדים מלאה, ומקרה הטוב הפנו אותם לערוך בירור דומה בבית הקפה הסמוך. צעירות בהירות עור, לעומת זאת, התקבלו באותם בתי העסק בסבר פנים יפות וביומנים פתוחים לקביעת משמרת החפיפה הראשונה.

"זה לא הוגן שיודעים לשלוח אותנו רק למלחמות", אמרה אסתר, צעירה ממוצא אתיופי שנדחתה מאחת המסעדות באזור נמל תל אביב. "אנחנו טובים רק כדי לשפוך דם ולהגן".

הקושי בחיפוש עבודה ראויה שכיח גם בקרב ותיקים בעדה, שלמרות כישוריהם עדיין לא מצליחים למצוא מקום שיסכים להעסיק אותם. "יש לי אנגלית מצוינת, כמעט שפת אם", אמר . אני מדבר עברית, אמהרית וצרפתית, אני בוגר טכניון ומהנדס חשמל בהכשרתי. כשאני שולח קורות חיים אף אחד לא מתייחס אלי, ואם זו לא גזענות אני לא יודע מה זה".