הפגנת עובדי כיל, ארכיון (צילום: פלאש 90 אמיר לוי)
הפגנת עובדי כיל, ארכיון | צילום: פלאש 90 אמיר לוי

כשבועיים לאחר שהנהלת כיל (כימיקלים לישראל), ההסתדרות הכללית וועדי העובדים בתרכובות ברום ובמפעלי ים המלח חתמו על הסכם שהוביל לסיומה של שביתה בת 4 חודשים - שוב מתוח בדרום: היום (ג') הודיעו עובדי מפעלי ים המלח כי ייתכן שייפתחו בשבוע הבא בעיצומים, בטענה שהנהלת החברה מפרה את ההסכם שנחתם איתם.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לטענת העובדים, הנהלת החברה קלטה בשבוע שעבר עשרה עובדי קבלן שמחליפים עובדים שפרשו משורות החברה והיו מאוגדים בהסכם קיבוצי. במכתב ששיגר לעובדי החברה טען יו"ר הוועד, ארמונד לנקרי, כי מהלכים אלה נעשו בניגוד להסכם שהוביל לסיום השביתה, ובו מופיע הסעיף ולפיו "לא ישובץ עובד בחוזה אישי או עובד קבלן או סטודנט- בתפקיד שבוצע על ידי עובד בהסכם קיבוצי".

עוד טען לנקרי במכתבו לעובדים כי הנהלת החברה מתעלמת מההסכם ומתנה תשלום בונוס לעובדים באופן התנהגותם ומתכוונת לקצץ שליש מתקציב הרווח השנתי של העובדים בחודשיים הקרובים, כמו גם ביטול תורנויות.

הוא הוסיף כי זמני התפילה בבית הכנסת שבמפעל קוצרו וכי בוטלו תפילות בחלק מן המחלקות: "אני מודע להתנהגות הבוטה והמסיתה של הנהלת החברה ובצעדים הפוגעניים מצדה בניגוד להצהרות ההנהלה בחזרה לעבודה", כתב לנקרי לעובדים. "הנהלת החברה מתוסכלת מההסכם שנחתם ומכך שלא הצליחה לפטר מאות עובדים, שלא קיבלה את הזכות לפטר עובדים בהחלטה שלה בלבד, תכניות ההתייעלות שונו ותוקנו על מנת למנוע פגיעה בעובדים ומניעת העברת מחלקות שלמות למיקור חוץ ונזקי שביתה של 250 מיליון דולר".

ביום ראשון צפויה ועדת מעקב בראשות יו"ר ההסתדרות הכללית, אבי ניסנקורן ומנכ"ל כיל ישראל, אבנר מימון, לדון על טענות העובדים. בתוך כך, לנקרי הזהיר כי אם סוגיות אלה לא יבואו על פתרונן הוועד יפתח בעיצומים, וזאת כדי "למנוע את מסע ההפחדה ואת ההפרות הפוגעניות מצד ההנהלה ולקבל את מה שמגיע לנו בזכות ולא בחסד של אף אחד. עדיין לא איבדנו את התקווה שההנהלה תתעשת ותתמקד בייצור ובהצלחת החברה, במקום בניסיונות ללמד את העובדים לקח על כך שהם העזו להתאחד ולשבות כדי להגן על הזכויות שלהם ועל מקום העבודה שלהם".

מכיל נמסר בתגובה לדברים כי "ועד עובדי כיל ים המלח צריך להבין כי ההסכם כבר נחתם וצריך להוציאו לפועל על כל הקשיים הכרוכים בדבר. אנו קוראים לעובדים לפתוח דף חדש, לשלב ידיים ולפעול במרץ ובמחויבות להצלחת החברה".