צפו בכתבה המלאה (צילום: רויטרס, חדשות)
חוק הפיקוח על המעונות אושר בטרומית | צילום: רויטרס, חדשות

התקדמות נוספת באישור חוק הפיקוח על מעונות היום: מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) את ההצעה בקריאה טרומית, ולפיה יוקם מנגנון פיקוח על מפעילי המעונות. 50 חברי הכנסת שנכחו במליאה הצביעו בעדה פה אחד.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

"מדובר במהלך היסטורי ובפריצת דרך של ממש בתחום שהיה מופקר עד כה", אמרו חברי הכנסת יפעת שאשא ביטון ("כולנו") ויעקב מרגי (ש"ס). "הגיעה העת שמדינת ישראל תקבל אחריות מלאה על כל ילדיה בגילאים אלה".

על פי הצעת החוק, שר הרווחה יוסמך לקבוע תקנות באשר לדרישות ההשכלה, ההכשרה והניסיון של אנשי הצוות במעונות. החוק מפרט גם את תנאי הסביבה הפיזית הנדרשים במעון מבחינה בטיחותית ותברואתית והוא עוסק בתקינת כוח האדם ובתכניות החינוך במוסדות אלה.

עוד קובעת ההצעה כי מעון יקבל רישוי אך ורק במקרה שמחנכים-מטפלים במקום לא הורשעו ולא הוגש נגדם כתב אישום בסוגי עבירות כגון: זנות ותועבה, תקיפה או התעללות בקטין או חסר ישע או בעבירות שעלולות לסכן פעוטות או לפגוע בטובתם.

הנתונים בהצעת החוק מצביעים על כך שבישראל חיים כחצי מיליון תינוקות ופעוטות בגילאי לידה עד שלוש, ורק 23% מהם משולבים במסגרת חינוכית הנמצאת תחת פיקוח ממשלתי. החוק המוצע יחול על כל מי שירצה להפעיל מעון יום מעל 5 ילדים וכן על המעונות המפוקחים על ידי משרד הרווחה.

ההצעה קובעת כי יינקטו עיצומים כספיים החל מ-500 שקלים נגד בעל מעון שלא יעמוד בסטנדרטים שיציב החוק, ובמקרים קיצוניים יותר - העונש עלול להגיע לשנת מאסר. יוזמי החוק ציינו כי ההצעה זוכה לגיבוי של שר האוצר כחלון ולתמיכת משרד הרווחה.

הקואליציה לחינוך מלידה בה שותפים נציגי "המועצה לשלום הילד", "העמותה לגיל הרך", "בטרם" וארגונים מהותיים נוספים לצד הורים, מפעילי מסגרות, אנשי צוות ואנשי אקדמיה מקשת החברה הישראלית, בירכה על העברת "חוק הפיקוח למעונות היום לפעוטות" בקריאה הטרומית.

ליאת גלנץ, רכזת הקואליציה לחינוך מלידה: "זוהי בשורה מהותית והיסטורית עבור ילדי ישראל ואנו תקווה שהחוק יעבור עוד בקדנציה זו למען רווחתם של ילדי ישראל בגילאי לידה עד 3". יערה שילה, רכזת תכניות מנהלות מעון במכללת אפרתה: "זה יום שיחלנו לו מזה שנים. זו תחילתה של דרך. האיחוד המשותף של כולנו הוכיח שיחד, בידיים משולבות, הצלחנו להביא את מערך הגיל הרך לסדר היום הציבורי, באמונה שבכוחות משותפים אלו החוק גם יעבו".