ארוע התקיפה, ארכיון (צילום: דוברות איכילוב, חדשות)
אירוע תקיפת המאבטחים באיכילוב, ארכיון | צילום: דוברות איכילוב, חדשות

המאבק באלימות כלפי צוותים רפואיים מקבל תנופה: הועדה למיגור אלימות כלפי צוותים רפואיים ומנהליים במערכת הבריאות הגישה הערב (ראשון) את המלצותיה. הועדה - בראשות פרופסור שלמה מור יוסף ובהשתתפות גורמים במשרד הבריאות, המשטרה וקופות החולים, המליצה בין היתר להקים יחידות אבטחה ארציות ממונעות (על גבי אופנועים) ולהפעיל אפליקציית מצוקה ייעודית לעובדים.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו 

נציגת הציבור בוועדה הייתה נופר קררו-אסלן, בתה של האחות טובה קררו ז"ל, שהוצתה בידי פציינט בעת עבודתה בסניף של קופת חולים כללית בחולון. המלצות הוועדה פורסמו בהתאם לגוף הרלוונטי. באשר למשרד הבריאות, הומלץ לכתוב חוזר מנכ"ל העוסק בהתערבות למניעה וטיפול באלימות.

תכנית לאומית וחציצה בין עובדים למטופלים

הועדה גם קראה ליצור מערכת דיווח ארצית ממוחשבת לאיסוף נתונים ותחקורם והומלץ להקים "ועדה עליונה לטיפול בנושא אלימות" ברשות חבר הנהלה בכיר במשרד ולהטמיע תכנית לאומית בנושא. הועדה גם המליצה למשרד להוציא הנחייה ברורה בנוגע לסעיפים בחוק שלפיהם צוותים רפואיים יוכלו להגיש בגינם תלונה ולכתוב נוהל המאפשר להפנות מטופלים אלימים לקבלת טיפול במרפאה או בבית חולים אחר.

האחות שהוצתה למוות, טובה קררו ז"ל (צילום: חדשות)
האחות טובה קררו ז"ל | צילום: חדשות

נדבך חשוב שעולה מההמלצות הוא הצורך בשיפור נהלי האבטחה בתוך המוסדות הרפואיים וסביב להם - עוד לפני הגעת המשטרה למקום. הועדה קראה להרחיב את סמכות המאבטחים בבתי החולים יחידות אבטחה מרחביות בקהילה על בסיס אופנוענים, רצוי בשיתוף עם כלל הקופות, ולפעול לקידום הגדרת עבודת המאבטח במערכת הבריאות כעבודה מועדפת. שיפור נוסף הוא יצירה חציצה פיזית במרפאות הקהילה בין מקבלי הקהל לבין המטופלים עצמם ומלוויהם.

בקרוב: שוטר בכל חדר מיון בארץ? 

באשר לאכיפה, הומלץ להרחיב את הפיילוט של הצבת שוטרים בחדרי מיון ולהעמיק את ממשק העבודה המשותף של צוותים רפואיים עם תחנות המשטרה הסמוכות אליהם. בנוסף, עלה כי יש לקבוע זמן הגעה מקסימלי להגעת המשטרה לאחר שהתקבלה תלונה על אלימות.

תקיפת רופא בביתר עילית, ארכיון (צילום: מצלמות אבטחה)
תקיפת רופא בביתר עילית, ארכיון | צילום: מצלמות אבטחה

חידוש מעניין הוא ההמלצה להחליף לחצני המצוקה של עובדים באפליקציה ייעודית בה יוכלו לקרוא לעזרה במידה וייקלעו לתקרית אלימה. חידוש נוסף הוא הפעלת "קוד צופן פנימי" - שיוצג בפני כלל העובדים בכל מרפאה ובית חולים, בו יוכלו כל העובדים החשופים לקוד להזעיק את הצוות באופן מידי, בנוסף לאנשי הביטחון.

ליצמן: ההמלצות - יסוד לשיקום מערך השירות הרפואי

הועדה גם פרסמה המלצותיה לכל ארגון בריאות שהוא הפועל בארץ. בין היתר הומלץ לכל ארגון למנות ממונה על מניעה וטיפול באלימות ולהקים ועדה בנושא שתתכנס לפחות אחת לרבעון בכל קופה, עד לרמת המחוז ובכל בית חולים. בראשות הוועדה ימונה חבר הנהלה בכיר.

חציצה בין הצוות למטופלים. אילוסטרציה
חציצה בין הצוות למטופלים. אילוסטרציה | צילום:

תפקידי הוועדות של קופות החולים יכללו גם כתיבת נוהל מוסדי הכולל פרוטוקול פעולה, מרגע התרחשות האירוע האלים ועד לסיומו - בדומה לנוהל החייאה, בניית מערך תומך ומלווה לעובדים שנפגעו מאלימות, קביעת מסלולי דיווח, תחקור ולמידה מאירועים, מדידה קבועה של מספר האירועים על סוגיהם, הפקת דוחות שנתיים לטיפול ומעקב .

"אני מברך את הוועדה החשובה שעשתה עבודה מעמיקה ויסודית", אמר סגן שר הבריאות יעקב ליצמן. "משרד הבריאות רואה בהמלצות אלה יסוד לשיקום מערך השירות הרפואי ללא אלימות וללא סכנה לציבור החולים. נפעל ליישום ההמלצות כדי שמערכת הבריאות תהיה חסינה יותר ובריאה יותר". 

"אין ספק שהטרגדיה הנוראה של טובה קררו ז"ל, האחות המסורה והאהובה, היוותה תפנית משמעותית בכל ההתייחסות לפגיעה בצוותים רפואיים", הוסיפה ח"כ מירב בן ארי (כולנו), יו"ר השדולה למניעת אלימות נגד צוותים רפואיים. "המלצות ועדת 'מור יוסף' בעלות חשיבות רבה ועלינו ליישמן בהקדם. לא ייתכן שהאנשים שדואגים לבריאות של כולנו, שמסייעים לנו ברגעים הקשים ביותר, יאלצו לחשוש או לספוג אירועי אלימות חמורים יותר או פחות".