שבט אחים: תושבי הכפר הבדואי חאן אל אחמר מתמודדים כבר שנים מול איומי צו הריסה לכפר שלהם, שנמצא על הכביש שמוביל מירושלים לים המלח, ואיומי הריסת בית הספר שבכפר, העשוי כולו צמיגים. אלא שלאחרונה התרחש באזור אירוע חסר תקדים - מספר תושבים מההתנחלות הסמוכה, כפר אדומים, הצטרפו לעתירתם של הבדואים לבית המשפט - ומתנגדים לצווי ההריסה.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בכל בוקר, 107 ילדים תושבי הכפר חאן אל אחמר מגיעים ברגל מארבעה פחונים לבית הספר שלהם העשוי כולו מצמיגים. "זה מהזבל, זה לא עלה הרבה כסף, זה מיחזור של הזבל. נסענו למזבלה כדי שיהיו כולם באותה מידה. לקח חודש לבנות את בית הספר" סיפר עיד חמיס, תושב הכפר.

בית הספר שבנוי מצמיגים (צילום: החדשות)
בית הספר שבנוי מצמיגים | צילום: החדשות

עד שבית ספר הצמיגים הוקם, נדרשו התושבים להסיע את הילדים לבית ספר ביריחו או בעזריה - לכן רבים מהילדים לא למדו. ישראל לא מתירה מבנה קבע בנוי בשטח ולכן הארגון האיטלקי, "ונטו די טרה" הגה את רעיון הצמיגים בשנת 2009.

חמיס סיפר כי "הגיעו מתנדבים מכל אירופה, מאמריקה וגם מישראל לעזור לנו לבנות את בית הספר הזה. זה קיר של צמיגים מבוץ ומשאריות של שמן של פלאפל, כי זה מחזיק את הבוץ וחוסם את המים", הסביר חמיס על בנית המבנה.

"המדינה מוציאה צו הריסה על כל לול ולכל מבנה שאתם רואים בשטח", אמר עו"ד שלמה לקר, המייצג את תושבי ג'הלין. הוא סיפר שכפר אדומים ועמותת רגבים הגישו ב-2009 עתירה ראשונה ומאז עוד ארבע שבהן הם דורשים להרוס את בית הספר.

המחלוקת בכפר אדומים: התומכים בהריסה נגד המתנגדים

אלוף משנה במיל', ד"ר דני תרזה, המכהן כיו"ר אגודת כפר אדומים, מסביר שתפקיד ההתנחלות זהה למוצב צה"לי. לטענתו תפקיד ההתנחלות הוא לשמור על כביש ירושלים-ים המלח והבדואים הם איום. "חלק ממשימותינו היא לשמור על הקרקע שהמדינה נתנה לנו. במשך השנים הפלסטינים השתמשו בבדואים כדי להשתלט על המרחב", הסביר תרזה.

היישוב השכן כפר אדומים (צילום: החדשות)
היישוב השכן כפר אדומים | צילום: החדשות

"את כל הבתים שלהם בניתי, 15 שנה עבדתי בשבילם, עכשיו הם לא נותנים לי אישור לבית ספר, לא רק לי אלא לכל הבדואים", סיפר עיד חמיס. תרזה מנגד מדגיש כי "זה שמישהו קיבל תעסוקה כאן זה לא אומר שהוא עשה זאת משמחה הם קיבלו תעסוקה להם ולבני משפחתם, אף אחד לא הכריח אותם לעשות את זה". עוד אמר תרזה כי "בית הספר הזה נבנה מסיבות פוליטיות בלבד. ביום שהקימו את בית הספר היה לו צו הריסה".

הודיה פרידמן היא אחת מ-30 תושבי כפר אדומים שחתמו על התנגדות לפינוי הכפר אל אחמר. "הרבה אנשים לא רוצים את זה, הם היו פה עוד לפני שהיה חוק של מדינת ישראל", הסבירה הודיה. המתנחלים שמתנגדים להריסה ביקשו לפני חודש להצטרף לעתירת הבדואים נגד ההריסה.

"אנשים רוצים סך הכל לחיות הם בנו בית ספר אקולוגי, אספו בעצמם חומרים בשביל החינוך של הילדים שלהם. למה בשמי רוצים להרוס? הם לא האויב שלנו", הוסיפה פרידמן. "כולם מכירים את עיד, הוא בנה לכולם את הבתים שלהם". עירית שמואל, תושבת כפר אדומים, הוסיפה: "התרגלנו לא להסתכל על האנשים השקופים. מבחינתנו הם לא שקופים. הם חיים פה בתת תנאים עוד לפנינו. למה לנו מגיע יותר או פחות?".