"כשילדה בגיל 12 מרגישה שאמא ואבא לא מקבלים אותה ולא רוצים אותה בבית - זאת לא הרגשה פשוטה", משתפת אותנו סופי מאור, היום נערה בת 18. "זה גרם לי לפתח קצת שנאה עצמית שבגללה הלכתי למקומות לא טובים". דווקא כשיצאה מהבית, היא אומרת, הקשרים המשפחתיים השתפרו. "כשעזבתי היה למשפחתי קל יותר לקבל אותי", היא מסבירה. "היום זאת הרגשה של חופש". 

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

בערב חג הפסח אנחנו יושבים סביב שולחן החג, קוראים בהגדה ושואלים את ארבע הקושיות. אך במשך שנים רבות לסופי, בת למשפחה חרדית שעלתה מארה"ב, לא אפשרו לשאול את הקושיות שלה, והיו לה לא מעט. שאלות קיומיות על יהדות, דת ומסורת שלתוכה גדלה, אבל לא הייתה בטוחה שהיא מתחברת אליהן כמו שציפו ממנה במשפחה ובסביבה שבה גדלה.

כשסופי לא קיבלה את התשובות שעליהן חלמה היא עשתה מעשה אמיץ לכל אחד, בטח לילדה בת 12 - חזרה בשאלה ועזבה את הבית. "הרגשתי שאני לא יכולה להיות עצמי בסביבה שהייתי בה", הסבירה. "זאת הרגשה נורא חונקת שאני לא יכולה לדבר על דברים שאני מאוד אוהבת ולהגיד את דעותיי".

כל כך הרבה רגע

לצאת כך נגד האמונה של המשפחה זה מהלך שיש לו השלכות כבדות משקל. סופי בת ה-12 נאלצה להתמודד עם הורים שלא מקבלים את הדרך החדשה שבחרה. אבל מחוץ לבית מצאה את החירות שלה, זו שכל כך הייתה צמאה לה.

צפו: המסע אל החירות (צילום: החדשות)
משוחררת בים. סופי בפעולה | צילום: החדשות

"הרגשתי שמכריחים אותי להיות מי שאני לא רוצה להיות ולהאמין בדברים שאני לא ממש מאמינה בהם", היא מספרת לנו במקום שבו היום היא מרגישה הכי משוחררת – על יאכטה, רחוק מהחוף. "בים אני חופשיה. בים יש כל כך הרבה רוגע וחופש".

אל הים היא הגיעה דרך הפנימייה שאליה התגלגלה בבית הספר עציון אקשטיין בפרדס חנה. זהו מוסד חינוכי, בית ספר עם פנימייה, המיועד לצעירים עם צרכים מיוחדים וגם לכאלה כמו סופי שצריכים מסגרת תומכת הרבה מעבר לשיעורים חינוכיים.

מחזיקה את ההגה

צוות בית הספר החליט להעניק לסופי במתנה קורס סקיפרים (משיטי יאכטות) ובסופו רישיון של משרד התחבורה. ובזמן שהיא מחזיקה את ההגה של סירת היאכטה ומובילה אותה אל מחוץ לנמל אשקלון, היא מספרת על הדרך שעברה בשנים האחרונות. 

גילתה את עצמה (צילום: החדשות)
גילתה את עצמה | צילום: החדשות

בבית הספר גילו בתחילת הדרך נערה מבולבלת אבל עם פוטנציאל אדיר. "כשסופי הגיעה לריאיון ונשאלה מה רצונה מהעתיד, מה השאיפות והחלומות שלה, היא ענתה שאין לה כאלה", מתאר מנהל בית אקשטיין אלי לוי. "גילינו נערה עם יכולות גבוהות מאוד בכל תחום, עם רצון להתקדם, לעזור ולצאת מהמעגל אליו נקלעה".

במהלך הדרך שעשתה גילתה סופי בעצמה חוזקות שלא האמינה שקיימים בה. "כיום היא נבחנת במבחני הבגרות, עושה מאמצים להשתלב בשירות לאומי ולצאת לדרך עצמאית ומייצגת אותנו בכבוד גם בפני תלמידים והורים", מוסיף לוי.
 
"בית אקשטיין" מקבוצת דנאל פועל יותר מ-30 שנה בתחום החינוך ומתן השירותים לאנשים עם צרכים מיוחדים בטווח גילאים רחב. הוא מפעיל מסגרות ב-3 תחומים - חינוך, דיור ותעסוקה - ומספק שירותים לאנשים ממגוון אוכלוסיות: לקויי למידה, לקויי הסתגלות, קשיים רגשיים, אנשים על הרצף האוטיסטי ובעלי מוגבלות שכלית-התפתחותית במטרה לשפר את איכות חייהם ולממש את חלומותיהם. הארגון מספק שירותים לילדים ובוגרים בכ-50 מסגרות בפריסה ארצית וב–19 בתי ספר לחינוך מיוחד.