החיים של יעל פרונט, בת 60 מהיישוב צופים שבשומרון, סובבים סביב המשפחה: יש לה ארבעה ילדים, שמונה נכדים ובמקצועה היא מתכננת בתים גם למשפחות של אחרים. בביתה, שעיצבה בעצמה, תלויות תמונות משפחתיות מתקופות רבות, אך יש תקופה שנעדרת מהקיר - התקופה המשפחתית שהיא לא יודעת עליה, כמו משפחות רבות שענפים רבים מהן נכחדו בשואה. לפני יום השואה הבינלאומי שצוין אתמול (שישי), נפתח צוהר לתקופה הזו.

לסיפורים הכי מעניינים והכי חמים – הצטרפו לפייסבוק שלנו

הוריה של יעל, וולטר ויהודית, עלו לארץ מגרמניה בסוף שנות ה-30 של המאה הקודמת. משפחתה של יהודית נספתה כולה בשואה, בעוד ששלושת אחיו של וולטר הצליחו לברוח מהזוועות. אמה של יעל נפטרה כשיעל הייתה קטנה, ועמה הלכו כל הזיכרונות. אביה, כמו רבים באותה תקופה, העדיף לשתוק. "לא שאלנו שאלות כי הבנו שאבא רצה להשאיר את גרמניה מאחור ולהתמקד בבניית הבית החדש בארץ", מספרת יעל.

לפני חודש וחצי צלצל הטלפון של יעל. זה הרגע שבו העבר והעתיד התלכדו. על הקו היה נציג חברת MyHeritage, העוסקת בחקר שורשים באמצעות אילנות יוחסין ואיתור קרובי משפחה. הוא סיפר לה על תגלית משפחתית מפתיעה.

התעלומה - והפתרון

בשביל להבין את הסיפור, צריך לחזור לעבר: הקהילה היהודית בנירנברג, גרמניה, מחזיקה באוסף של כ-10,000 ספרים, כולם רכוש יהודי שנבזז על ידי הנאצים. על רבים מהם מופיעה חתימה של הבעלים שנספו בשואה. הקהילה היהודית בנירנברג פועלת לאתר את קרוביהם ולהעביר להם את הספרים.

לפני כחודשיים החליט אחד מאנשי הקהילה היהודית לנסות למצוא את היורשים של שני ספרים שעליהם הייתה חתימתו של יהודי בשם אמיל בכרך. חיפוש קצר העלה שבכרך נספה בשואה עם רעייתו דורה והוריו. בעזרת ארגון "ליאו בק" אותר בארה"ב אחיינו של בכרך - הנס הופליין, תושב יוסטון בן 80.

הופליין והוריו הצליחו לברוח מגרמניה הנאצית ב-1933 לפורטוגל ומשם לפיליפינים - המקום שבו הסתתר עד תום המלחמה. אביו של הופליין, שהיה אחיו של אותו אמיל בכרך ששמו הופיע על הספר, ברח גם הוא ונפטר לפני כמה שנים בארה"ב. לנציג "ליאו בק" שיצר עמו קישר הוא סיפר כי למיטב ידיעתו הוא היחיד מקרב בני משפחתו ששרד את השואה, אך הוסיף ששמע שמועות על קרובי משפחה שהצליחו להגיע לישראל. יותר מזה לא ידע לספר.

יעל ואמנון פרונט (צילום: חדשות 2)
יעל ואמנון פרונט | צילום: חדשות 2

בדיקה קצרה בדפי העדות ב"יד ושם" פתחה את הדרך לפתרון התעלומה: על דפי העד שעליהם היו רשומים שמות הקורבנות אמיל ודורה בכרך הייתה חתומה יהודית בכרך. אבל החיפושים של אנשי "ליאו בק" אחר יהודית בכרך העלו חרס. לא נמצאה אישה בשם הזה בישראל.

הסיפור הגיע לאוזנו של אחד מעובדי MyHeritage. בחיפוש במאגרי המידע של החברה התגלה כי לאמיל בכרך ורעייתו דורה, שנרצחו בשואה, הייתה בת בשם אלאנורה שעקבותיה נעלמו. ההערכה הייתה שגם היא נספתה בשואה. אבל אז התגלתה עובדה נוספת: במאגר קיים אילן יוחסין ובו שם של אישה בשם יהודית פרונט, שנקברה בקיבוץ במרכז הארץ, שתאריך לידתה ומקום הולדתה תואמים במדויק לאלה של אלאנורה.

מצבה של יהודית פרונט (צילום: myheritage)
מצבה של יהודית פרונט | צילום: myheritage

אנשי החברה מיהרו לקבר בו הופיעו הפרטים שאימתו את ממצאי המאגר: שמה המלא של יהודית הוא "פרונט לבית בכרך". הם חזרו לאילן היוחסין ומצאו את שמות ילדיה ונכדיה של יהודית-אלאנורה בכרך, שמה של אמה של יעל לפני נישואיה לוולטר פרונט. כך הגיעו ליעל, בתה, ובישרו לה: מצאנו את בן הדוד של אמך ויש בידינו פרטים רבים על בני משפחתך, שנותרו בגרמניה ונספו בשואה.

השבוע התלווה צוות חדשות 2 Online ליעל ואחיה אמנון אל משרדי MyHeritage, לשיחה ראשונה באמצעות מחשב עם קרוב המשפחה שהתגלה. במפגש סיפר הופליין על החיים בפיליפינים בזמן המלחמה ואחריה ועל הדוד, אביו, שנפטר. "איך כל השנים האלה לא בדקת מה עלה בגורל המשפחה?", שאלה אותו יעל. "אבא לא רצה לדבר על התקופה הזו", השיב. יעל הזדהתה עם התשובה הזו - גם אמה ואביה שתקו.

את השיחה הקצרה, המפתיעה והמרגשת הם סיכמו בהבטחה לחדש את הקשר המשפחתי, 75 שנים אחרי שניתק.