החנינה נדחתה (צילום: ארכיון שפילברג)
החנינה נדחתה | צילום: ארכיון שפילברג

לרגל יום השואה הבינלאומי שחל היום (רביעי), חונך נשיא המדינה ראובן ריבלין אירוע מיוחד לציון 55 שנים למשפט אייכמן - בו יוצגו מסמכים נדירים מהליך בקשת החנינה של הפושע הנאצי.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"בהערכת אישיותי נתפסו השופטים לטעות מכרעת, כיוון שאינם יכולים להעתיק עצמם לתוך הזמן והמצב בהם נמצאתי", כתב אייכמן במכתב החנינה שנשלח לנשיא המדינה דאז יצחק בן צבי. "לא נכון שהייתי אישיות רמת מעלה עד כדי כך שהייתי יכול לחלוש, או שהייתי חולש באופן עצמאי, על רדיפת היהודים. מעולם לא שמשתי בדרגת שירות כה גבוהה שהייה צריכה להיות כרוכה בסמכויות מכריעות ועצמאיות כל כך. לא נתתי שום פקודה בשמי שלי, אלא תמיד פעלתי 'בפקודה'".

בקשת החנינה של אייכמן
בקשת החנינה שהגיש עורך הדין | צילום:

במסמך, שנכתב בגרמנית ובכתב ידו של אייכמן, המשיך וטען כי "לא נכון שמעולם לא הושפעתי על ידי רגשות אנושיים. ביקשתי מיד להעבירני לתפקיד אחר וגיליתי מרצוני בשעת חקירתי את הזוועות שלא היו ידועות עד אז, כדי לעזור לקבוע את האמת כדבר שאין חולקים עליו. אני מצהיר שוב: אני מתעב כפשעים גדולים ביותר את הזוועות שבוצעו ביהודים".

"יש למתוח קו בין המנהיגים האחראיים לבין האנשים אשר, כמוני, נאלצו לשמש רק כלי שרת בידי המנהיגות", התעקש אייכמן, "לא הייתי מנהיג אחראי, ולכן איני מרגיש את עצמי אשם. אני מבקשך, כבוד נשיא המדינה, להשתמש בזכות החנינה ולצוות שפסק דין המוות לא יבוצע".

סירוב קצר וברור
סירוב קצר וברור | צילום:

עורך הדין: "אייכמן לא פעל מתוך אנטישמיות"

עורך דינו של אייכמן, ד"ר רוברט סרווציוס, הגיש בשמו של אייכמן את הבקשה הרשמית, בה טען כי "הנידון לא פעל מתוך עמדה אנטישמית, אלא מתוך שהיה כבול במערכת הכפייה הביורוקרטית". לדברי הפרקליט, יש להתחשב בכך "שפעולתו של הנידון נגרמה על ידי מאורעות מדיניים שהנידון, כאדם לא חשוב, נדחף לתוכם על ידי הגורל".

"כן מבקש אני לשקול אם ביצוע עונש המיתה יכול לשמש לתכלית מוצדקת", המשיך עורך הדין במכתבו, "טעמו של המשפט לא יכול היה להיות אלא קביעתן המשפטית של זוועות רדיפת היהודים. בכך הושגה תכלית המשפט; לעומת זה נראית אישיותו של הנידון כדבר טפל, והיא תוארה על ידי הפובליציסטיקה תוך הגזמה ושלא כהלכה".

ציטוט תנ"כי שאומר הכל
ציטוט תנ"כי שאומר הכל | צילום:

הנשיא בן צבי: "אין כל הצדקה להעניק לאדולף אייכמן חנינה"

הנשיא בן צבי לא השתכנע ממכתביהם של השניים. יומיים לאחר שנשלח אליו מכתבו של אייכמן, השיב הנשיא באופן קצר וברור: "לאחר שנתתי את דעתי לכל החומר שהיה לפני, הגעתי לכלל מסקנה כי אין כל הצדקה להעניק לאדולף אייכמן חנינה או להמתיק את העונש שהוטל עליו על ידי בית המשפט".

על המכתב הוסיף בכתב ידו פסוק מספר שמואל א': "כאשר שיכלה נשים חרבך, כן תשכל מנשים אמך". באותו הלילה הוצא אייכמן להורג בתליה, ועד עצם היום הזה נותר האדם היחיד שהוצא להורג בצו בית משפט בישראל.