אחרי ההסכם עם ארגון "נשות הכותל" במסגרתו נקבע כי תיבנה להן רחבה חדשה לתפילות, התכנסו הבוקר (ראשון) כמה מנשות הארגון לשיעור הנחת תפילין, אירוע שמתקיים בכל העולם במקביל. את האירוע קיימו ברחבה המשותפת, ולאחר שרב הכותל איים לסגור את השמשיות שתחתן התפללו, הן נאלצו לעזוב את המקום.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"זהו יום מרגש, פרויקט בינלאומי, בכל העולם יהודים ויהודיות מניחים תפילין", אמרה יו"ר הארגון ענת הופמן לחדשות 2 Online. "זה תוכנן כבר לפני יותר משנה, וזה קורה בניו זילנד, דרום אפריקה וברזיל. לנו זו פעם ראשונה וזה מאוד מרגש. שנניח תפילין זה מאוד טבעי, עניין של יום יום וגם אנחנו רוצות להתנסות בזה".

לביקורת מצד הממסד האורתודוכסי עונה הופמן כי "לישראל לקח הרבה מאוד זמן להתרגל אלינו, 27 שנים. התחלנו כשהיינו רווקות, והיום אנחנו סבתות, אבל נראה לי שיש הכרה הולכת וגוברת. אנשים מבינים שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי או יהודייה וזה משהו שהוא טוב לכולנו".

בכתום - מיקום הרחבה החדשה
בכתום - מיקום הרחבה החדשה | צילום:

הערכה: העבודות יימשכו כשנה

על פי ההסכם שנחתם ואושר בממשלה, בכותל תוקם רחבה חדשה ומעורבת, שמיועדת גם עבור הזרמים הלא אורתודוכסיים ביהדות. במסגרת הפשרה יוותרו נשות הכותל על דרישתן להתפלל בטליתות ברחבת הנשים הנוכחית. החלטת הממשלה, שהתקבלה למרות התנגדות השרים דרעי, ליצמן, אזולאי, אלקין ואריאל, מקצה תקציב של 35 מיליון שקלים לבנייה, לצד תקציב רכש חד פעמי בסך 5 מיליון שקלים. בשלב זה אין תאריך יעד לסיום הליך הבנייה: על פי ההערכות האופטימיות, העבודות יימשכו כשנה.

הרחבה החדשה תוקם סמוך לקשת רובינזון, במקום בו נמצאת כעת "עזרת ישראל" - שהוקמה כפתרון זמני על ידי השר נפתלי בנט. היא תנוהל על ידי נציג מטעם ראש הממשלה יחד עם מועצה בה תהיה נציגות לזרמים השונים. עד שתיבנה הרחבה החדשה ימשיכו הנשים להתפלל בעזרת נשים, אך במתווה הפשרה נכתב כי יש "ציפייה" מהן שלא להכניס ספר תורה.

"יום מרגש". נשות הכותל מתפללות (צילום: חדשות 2)
"יום מרגש". נשות הכותל מתפללות | צילום: חדשות 2

הכניסה לרחבה החדשה שתוקם תהיה משותפת לכניסה לרחבת הכותל הנוכחית שתחולק לשלושה שערים: גברים, נשים ומעורב. רחבת התפילה תהיה משותפת לגברים ולנשים יחד, והיא תתקיים כמקובל בזרמים הלא אורתודוכסיים ביהדות.

פעם בחודש תיערך בה תפילה של נשות הכותל, שמבקשות להתפלל בנפרד מהגברים, ולשם כך תוקם מחיצה ניידת כדי שהן יוכלו להתפלל כמנהגן. הרחבות הקיימות יישארו אורתודוכסיות לגמרי ובשליטת רב הכותל והמקומות הקדושים הרב שמואל רבינוביץ.