פתרון למצוקת העגונות? (צילום: חדשות 2)
ארכיון | צילום: חדשות 2

בכל שנה בתענית אסתר מציינים בישראל גם את "יום העגונה". השנה החליט ארגון "מבוי סתום" הפועל למען מסורבות גט וקידום מעמד האישה בממסד הדתי בישראל, לפרסם רשימה בה מפורטים שמות הדיינים שלפי עדויות של עגונות, הקשו עליהן בהליך קבלת הגט. בנוסף מפרסם הארגון גם את רשימת הדיינים שהכי סייעו לעגונות בבתי הדין בישראל.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

הדירוג שערך הארגון המטפל בנושא כבר למעלה מעשור, מתבסס על טיפול במאות תיקי גירושין של נשים מסורבות גט שהתמודדו עם מערכת בתי הדין הרבניים ועם הקשיים שהיא מערימה עליהם. הדירוג נערך בין היתר בהתבסס על המחלקה הסוציאלית של הארגון, עורכות הדין שמייצגות את הנשים ומאות הנשים עצמן שנאלצו להתמודד עם הדיינים.


על פי הדירוג והנקודות שהעניקו המשתתפים, חמשת הדיינים שקיבלו את הניקוד הנמוך בסיוע לעגונות הם:


אב"ד ירושלים מאיר מזוז

דיין בפתח תקווה, יהודה גליק

אב"ד ירושלים אליהו אברג'יל

אב"ד ת"א שלמה אלמליח

אב"ד לשעבר ישראל יפרח


לעומתם הדיינים שקיבלו את הניקוד הגבוה ביותר הם:


אב"ד ת"א ישראל שחור

הרב הראשי לישראל דוד לאו בית הדין הרבני הגדול

אב"ד חיפה דניאל אדרי

אב"ד ירושלים אוריאל לביא

אב"ד תל אביב שלמה שטסמן


במקביל חושף ארגון מבוי סתום כי כיום יושבים בבתי הכלא בישראל רק ארבעה סרבני גט לעומת מאות סרבני גט שמסתובבים חופשי. מנכ"לית ארגון מבוי סתום עו"ד בתיה כהנא דרור מסבירה כי בתי הדין הרבניים לא עושים שימוש ראוי ומספק בסמכות לשלוח סרבני גט לכלא. "מאות נשים ממתינות שנים ארוכות עד לקבלת הגט המיוחל כאשר הדיינים מצידם מסרבים להכניס את הבעלים לכלא ובכך פוגעים בנשים שחייהן נעצרים וחופש הבחירה שלהם מופסק. הגיע הזמן שבתי הדין הרבניים יפסיקו לגלות סובלנות כלפי תופעת סרבנות הגט , ישתמשו בסמכויות שלהם וישלחו כל סרבן גט לכלא".

מבתי הדין הרבניים נמסר בתגובה לפרסום הרשימה: "בתי הדין הרבניים משתדלים לפתור כל בעיה של סרבנות גט. עם זאת ובלי כל רצון לפגוע, עורכות הדין מטעם ארגון מבוי סתום ייצגו מספר מועט של נשים בבתי הדין הרבניים. הנהלת בתי הדין הרבניים מתנגדת ל'דירוג' של דייני ישראל ל'טובים' ול'גרועים' כביכול. גוף פרטי המנוהל על ידי עורכת דין פרטית לדיני משפחה אינו מוסמך ואינו ראוי לדרג את דייני ישראל - שכולם גדולי תורה, המקדישים לילות כימים להתרת עגונות ולשיקום משפחות. סיווג הדיינים הוא מעשה פסול, אינו נכון, אינו אמיתי, אינו מוסרי ואינו לגיטימי. יש להניח שלא בכדי לא צוינו פרטים מינימליים: כמה עורכות דין השתתפו בדירוג, כמה בעלות-דין השתתפו, ומה הייתה המתודה שעל פי נערך הדירוג. בשנת 2015 התגרשו בבתי הדין 11,114 זוגות ובבתי הסוהר יושבים כיום שבעה סרבני גט. כיום קיימים 131 סרבני גט ו-120 סרבניות גט. נגד כל אלו מתנהלים הליכים להטלת צווי הגבלה".