בכתום - מיקום הרחבה החדשה
תכנית שיפוץ הכותל | צילום:

היסטוריה בכותל המערבי: היום (ראשון) אישרה הממשלה הקמת רחבה נוספת בכותל, שתאפשר בין היתר את המשך פעילות ארגון "נשות הכותל", שיוותר על דרישתו להתפלל בטליתות בעזרת הנשים הקיימת כיום במקום. ההחלטה אושרה למרות שהשרים דרעי, ליצמן, אזולאי, אלקין ואריאל התנגדו.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

ההחלטה מקצה תקציב של 35 מיליון שקלים לבנייה, לצד תקציב חד פעמי לרכש בסך 5 מיליון שקלים לציוד וארונות קודש. התקציב השנתי של הרחבה החדשה יעמוד על 2.5 מיליון שקלים עבור מנהל אתר, אנשי צוות ומאבטחים. כמו כן, גורם ממשלתי יהיה ממונה על הרחבה ולא יהיה רב שאחראי על המקום.

תוך 30 ימים השר לשירותי דת דוד אזולאי יחתום על התקנות למרות התנגדותו, אך הן אינן נכנסות לתוקף עד שיושלם כל הבינוי הפיזי. בשלב זה אין תאריך יעד לסיום הליך הבנייה: על פי ההערכות האופטימיות, העבודות יימשכו כשנה. את המתווה גיבש מזכיר הממשלה אביחי מנדלבליט יחד עם המשנה ליועץ המשפטי דינה זילבר וצבי האוזר, לשעבר מזכיר הממשלה. הפשרה תסדיר - וגם תגביל - את פעולתן באזור, אחרי כשלוש שנים של משא ומתן בין קבוצת נשות הכותל למזכיר הממשלה ואחרי מאבק מתמשך של 27 שנים אותו הובילה הקבוצה.

נשות הכותל (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
פשרה, לאחר שלוש שנים | צילום: חדשות 2

נתניהו: "פתרון הולם ויצירתי"

ראש הממשלה בנימין נתניהו בירך את מזכיר הממשלה (והחל ממחר, היועץ המשפטי) אביחי מנדלבליט: "הוא פעל בשנה האחרונה בהנחייתי ובשיתוף פעולה עם נתן שרנסקי, לנסות להביא לפתרון שאלת נשות הכותל". על ההסכם אמר נתניהו: "אנו מביאים פשרה בנושא הרגיש הזה במקום שאמור לאחד את עם ישראל. אני יודע שזה נושא רגיש, ועם זאת אני חושב שזה פתרון הולם, פתרון יצירתי. בדרך כלל הבעיות המורכבות ביותר מחייבות סוג כזה של פתרון, ואני מברך אותך על מה שהבאת כאן להכרעת הממשלה".

הרחבה החדשה תוקם סמוך לקשת רובינזון, במקום בו נמצאת כעת "עזרת ישראל" - שהוקמה כפתרון זמני על ידי השר נפתלי בנט. היא תנוהל על ידי נציג מטעם ראש הממשלה יחד עם מועצה בה תהיה נציגות לזרמים השונים. עד שתיבנה הרחבה החדשה ימשיכו הנשים להתפלל בעזרת נשים, אך במתווה הפשרה נכתב כי יש "ציפייה" מהן שלא להכניס ספר תורה.

לא יורשו להתעטף בטלית ברחבה הנוכחית (צילום: חדשות 2)
לא יורשו להתעטף בטלית ברחבה הנוכחית | צילום: חדשות 2

"ההחלטה שמה קץ למונופול החרדי"

הכניסה לרחבה החדשה שתוקם תהיה משותפת לכניסה לרחבת הכותל הנוכחית שתחולק לשלושה שערים: גברים, נשים ומעורב. רחבת התפילה תהיה משותפת לגברים ולנשים יחד, והיא תתקיים כמקובל בזרמים הלא אורתודוכסיים ביהדות.

פעם בחודש תיערך בה תפילה של נשות הכותל, שמבקשות להתפלל בנפרד מהגברים, ולשם כך תוקם מחיצה ניידת כדי שהן יוכלו להתפלל כמנהגן. הרחבות הקיימות יישארו אורתודוכסיות לגמרי ובשליטת רב הכותל והמקומות הקדושים הרב שמואל רבינוביץ.

הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית, בירך על ההחלטה שלדבריו "שמה קץ למונופול החרדי בכותל ויש בה הכרה חסרת תקדים בזרמים הלא אורתודוכסים". לדבריו, "לראשונה יכיר החוק בישראל בתפילה שיוויונית ללא מחיצות בין גברים ונשים כחלק מן המנהגים באתר המקודש ביותר לעם היהודי ולראשונה יוקם גוף ממשלתי בו יינתן ייצוג ברור ורשמי לנציגי היהדות הרפורמית והקונסרווטיבית. מהלך זה יחזק משמעותית את העיקרון שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי, לא רק בתפוצות, אלא גם במדינת ישראל".

העבודות יימשכו כשנה (צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2)
העבודות יימשכו כשנה | צילום: יוסי זילברמן, חדשות 2

זעם בקרב החרדים: "אסור לתת לזה יד"

המהלך הדרמטי זוכה לביקורת בקרב החרדים. גורם ברבנות הראשית מחה על כך שלא שיתפו את הרבנים הראשיים בתהליך: "לראשונה מדינת ישראל מכירה בזרם דתי נוסף וכולם שותקים. החשש מבג״ץ הוא לא תירוץ, אסור לתת לזה יד".

גם ארגון הרבנים הליברלים בית הלל יצא נגד הפשרה המוצעת ברחבת הכותל המערבי. "הפתרון ימסד את הפיצול של עם ישראל דווקא בסמיכות למקום הקדוש ביותר, יוביל לעידוד תפילה לא הלכתית בקנה מידה גדול וימנע מנשים עבודת ה' על פי ההלכה בעזרת הנשים של הכותל", נכתב בהודעת הארגון.

"נשות הכותל", ארגון הנשים המבקשות לערוך טקסים דתיים ברחבת המתחם הקדוש, עורר סערה גדולה בשנים האחרונות והתנגדות מצד רב הכותל שמואל רבינוביץ'. למרות זאת, הצליחו הפעילות לערוך מספר טקסים ברחבת הכותל.