הפסלון שנמצא בתל תאומים (צילום: רשות העתיקות)
קיבל תעודת הוקרה מרשות העתיקות | צילום: רשות העתיקות

לטיול יצאנו, פסלון בן 3,400 שנים מצאנו: אורי גרינהוט בן השבע מהיישוב תל תאומים טיפס יחד עם חבריו ואביהם של אחד הילדים על תל רחוב בעמק בית שאן, כשלפתע נתקל באבן שזזה הצידה, וראה דמות חרס מכוסה אדמה. היא הועברה לבדיקת רשות העתיקות שהעלתה כי מדובר בפסלון עתיק מאוד מהתקופה הכנענית.

לעדכונים נוספים ולשליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

משפחתו של אורי מסרה את הפסלון הנדיר לידי רשות העתיקות, שנציגיה הגיעו לבית הספר בו הוא לומד כדי להעניק לו תעודת הוקרה על אזרחותו הטובה, וכדי לספר על הדמות שהתגלתה. הארכיאולוגים הסבירו לאורי וחבריו שמדובר בצלמית של אישה עומדת עירומה, שהוכנה על ידי לחיצת טין רך אל תוך תבנית.

"הארכיאולוגים נכנסו לכיתה במהלך שיעור תורה, ובדיוק למדנו שרחל גנבה את התרפים של לבן אביה", סיפרה מחנכת הכיתה אסתר לדל. "הסברתי שהתרפים היו פסלים ששימשו בפולחן עבודה זרה, ופתאום, אני קולטת שהנה, אותם תרפים, ממש בתוך הכיתה".

הפסלון שנמצא בתל תאומים (צילום: רשות העתיקות)
הפסלון שנמצא בתל תאומים | צילום: רשות העתיקות

"אורי חזר הביתה עם הפסלון המרשים, וההתרגשות הייתה גדולה", סיפרה מוריה, אימו של הילד. "הסברנו לו שמדובר בחפץ עתיק ושרשות העתיקות שומרת על הממצאים עבור כלל הציבור".

עמיחי מזר, פרופסור באוניברסיטה העברית וראש משלחת החפירות הארכיאולוגיות לתל רחוב, בחן את הצלמית וציין כי היא "אופיינית לתרבות הכנענית של המאות 15 עד 13 לפני הספירה".

הוא הסביר כי "יש חוקרים שמאמינים שהדמות המתוארת כאן היא אישה בשר ודם, ואחרים רואים בה את אלת הפריון עשתורת, המוכרת ממקורות כנעניים ומהתנ"ך. קיימת סבירות גבוהה שהמונח 'תרפים' שמוזכר במקרא, אכן מתייחס לצלמיות מהסוג הזה".