מציינות 30 שנה להיווסדות התנועה (צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות)
"סוף למונופול החרדי" | צילום: מרים אלסטר, פלאש 90, חדשות

החרדים התנגדו אך לא שברו את הכללים והיום (ראשון) שמה הממשלה קץ למאבק שנמשך 27 שנים כשאישרה בהחלטה תקדימית הקמת רחבה שלישית בכותל המערבי - רחבה מעורבת שתיתן מענה לזרמים הלא אורתודוקסיים. בש"ס וביהדות התורה מתחו ביקורת על ההחלטה, אך בתנועה הרפורמית מברכים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

"החלטת הממשלה מעניקה הכרה חסרת תקדים ליהדות הרפורמית וליהדות הקונסרבטיבית", אמר הרב גלעד קריב, מנכ"ל התנועה הרפורמית. "ההחלטה שמה סוף למונופול החרדי בכותל וקובעת שבאתר המקודש ביותר לעם היהודי תהיה יותר מדרך אחת להתפלל ולהתחבר למסורת היהודית".

בכתום - מיקום הרחבה החדשה
בכתום - מיקום הרחבה החדשה | צילום:

מנכ"ל התנועה המסורתית עו"ד יזהר הס בירך גם הוא על ההחלטה. "הזכות לשוויון קיבלה הכרה ממשלתית", אמר. "מכאן ולהבא, פתרון מחלוקות בנושאי דת-ומדינה יחייב הכרה בזכות החוקתית של חופש בחירה. מהיום, פתרון כל סוגיה חייב לתת מענה לעובדה הפשוטה, הבסיסית והטבעית שיש יותר מדרך אחת להיות יהודי. כך בגיור, כך בנישואין, כך בכשרות. זה יום חג לפלורליזם יהודי בישראל".

מנגד, חבר הממשלה משה גפני (יהדות התורה) תקף בחריפות את התנועה הרפורמית בעקבות המהלך. "הרפורמים הם קבוצת ליצנים שתוקעים סכין בתורה הקדושה", אמר. "לעד ולעולמי עולמים לא תהיה הכרה בקבוצת הליצנים הזו, לא בכותל ולא בשום מקום אחר".

גם שר הפנים אריה דרעי (ש"ס) יצא נגד ההחלטה. "כל הבעיה הזאת של הרפורמים והקונסרבטיבים לא הייתה קיימת עד עכשיו במדינת ישראל ואין לי שום כוונה שזה יקרה עכשיו", אמר הבוקר בישיבת הממשלה. "אין מה להתפשר בעניין".

גפני: ליברמן דיקטטור - לא אשב איתו (צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות)
"תוקעים סכין בתורה". גפני | צילום: יונתן זינדל / פלאש 90, חדשות

הערכה: העבודות יימשכו כשנה

מי שחרטו על דגלן את המאבק שהוביל להחלטה הן נשות הכותל, שפעילותן תתאפשר ברחבה החדשה. במסגרת הפשרה יוותרו נשות הכותל על דרישתן להתפלל בטליתות ברחבת הנשים הנוכחית. 

החלטת הממשלה, שהתקבלה למרות התנגדות השרים דרעי, ליצמן, אזולאי, אלקין ואריאל, מקצה תקציב של 35 מיליון שקלים לבנייה, לצד תקציב רכש חד פעמי בסך 5 מיליון שקלים. בשלב זה אין תאריך יעד לסיום הליך הבנייה: על פי ההערכות האופטימיות, העבודות יימשכו כשנה.

נשות הכותל (ארכיון) (צילום: חדשות 2)
נשות הכותל | צילום: חדשות 2

הרחבה החדשה תוקם סמוך לקשת רובינזון, במקום בו נמצאת כעת "עזרת ישראל" - שהוקמה כפתרון זמני על ידי השר נפתלי בנט. היא תנוהל על ידי נציג מטעם ראש הממשלה יחד עם מועצה בה תהיה נציגות לזרמים השונים. עד שתיבנה הרחבה החדשה ימשיכו הנשים להתפלל בעזרת נשים, אך במתווה הפשרה נכתב כי יש "ציפייה" מהן שלא להכניס ספר תורה.

נתניהו: "פתרון הולם ויצירתי"

"אנו מביאים פשרה בנושא הרגיש הזה במקום שאמור לאחד את עם ישראל", אמר נתניהו על ההחלטה. "אני יודע שזה נושא רגיש, ועם זאת אני חושב שזה פתרון הולם, פתרון יצירתי. בדרך כלל הבעיות המורכבות ביותר מחייבות סוג כזה של פתרון".

נתניהו במסר מפורש (צילום: רויטרס)
"פתרון הולם ויצירתי". נתניהו | צילום: רויטרס

הכניסה לרחבה החדשה שתוקם תהיה משותפת לכניסה לרחבת הכותל הנוכחית שתחולק לשלושה שערים: גברים, נשים ומעורב. רחבת התפילה תהיה משותפת לגברים ולנשים יחד, והיא תתקיים כמקובל בזרמים הלא אורתודוכסיים ביהדות.

פעם בחודש תיערך בה תפילה של נשות הכותל, שמבקשות להתפלל בנפרד מהגברים, ולשם כך תוקם מחיצה ניידת כדי שהן יוכלו להתפלל כמנהגן. הרחבות הקיימות יישארו אורתודוכסיות לגמרי ובשליטת רב הכותל והמקומות הקדושים הרב שמואל רבינוביץ.