תפיסת נשקים סמים (צילום: חטיבת דובר המשטרה, חדשות)
יותר נרצחים במגזר הערבי | צילום: חטיבת דובר המשטרה, חדשות

מקרי הרצח בישראל - במקום החמישי בעולם המערבי: בדוח מיוחד שפרסמה היום (רביעי) הממשלה הוצגו נתונים שנאספו על ידי המשטרה והביטוח הלאומי - ולא נחשפו עד כה - בנוגע למקרי רצח, תאונות דרכים ופעולות איבה במשך 15 השנים האחרונות. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לחדשות 2 בפייסבוק

למרות גלי הטרור (וגם האינתיפאדה השנייה) - מספר מקרי הרצח הפליליים גדול בהרבה מהפגיעה בפעולות איבה: מאז שנת 2007 שיעור ההרוגים בפעולות איבה לא עלה על 0.5 ל-100,000 תושבים, כשליש ממקרי הממות כתוצאה מרצח (1.5 מתוך מאה אלף).

ומה קרה לשכר שלכם - ולהוצאות הדיור - ב-15 השנים האחרונות?

הנתונים נכללים במסמך ראשון מסוגו בשם "מדדי איכות חיים, קיימות וחוסן לאומי" - מחקר מקיף שנערך על ידי כ-200 מומחים ובשיתוף פעולה עם ה-OECD. הדוח משווה בין המצב הקיים כיום לבין תחילת שנות ה-2000.

לקריאת הדוח המלא לחצו כאן

מי נרצח יותר בישראל?
מי נרצח יותר בישראל? | צילום:

הדוח מעיד על ירידה קלה במספר מקרי הרצח, אך גם על פערים חברתיים: יותר גברים נרצחים מנשים - ובמיוחד גברים ערבים. למרות הירידה, ישראל עדיין נמצאת במקום החמישי מבין מדינות ה-OECD: רק מקסיקו, ארה"ב, אסטוניה וצ'ילה מובילות על ישראל.

הנתונים מעידים על ירידה במספר ההרוגים בתאונות דרכים ובפעולות איבה במשך 15 השנים האחרונות: מספר ההרוגים בתאונות דרכים ירד מ-7 הרוגים ל-100,000 תושבים בשנת 2000 ל-3 הרוגים ב-2014, וגם מספר הפצועים ירד מ-46 מתוך מאה אלף איש ל-19 בלבד: מחברי המחקר הדגישו כי מספר ההרוגים בתאונות בישראל נמוך ביחס ל-OECD.

ההרוגים בפעולות האיבה
ההרוגים בפעולות האיבה | צילום:

הדוח חושף גם את ממדי ההשמנה בבתי הספר

מספר פעולות האיבה ושיעור הנפגעים נמצא בעלייה מאז שנת 2000, בה פרצה האינתיפאדה השנייה: מ-2000 ועד 2013 תועדו 2,374 מקרים שהוגדרו כפעולות איבה. גם מספרם של ההרוגים והפצועים נמצא בעלייה, אך עדיין קיים פער משמעותי לעומת מקרי המוות כתוצאה מרצח או תאונות: שיעור ההרוגים מטרור הוא 0.3 מתוך 100,000 והפצועים - 6.6 מתוך מאה אלף איש.

27% מתלמידי בית הספר עד כיתה ט' סובלים או סבלו מעודף משקל או השמנת יתר. המגמה מקצינה ככל שהגיל עולה: 21% מתלמידי כיתה א' הוגדרו כבעלי עודף משקל ובכיתה ז' הנתון כבר עומד על 30.1%. עם זאת, הדגישו החוקרים שחיברו את הדוח, הנתון יציב ואף נמצא בירידה קלה בשנים האחרונות - בעיקר עבור בני ה-14 וה-15.

נתוני עודף המשקל שנחשפו בדוח
נתוני עודף המשקל שנחשפו בדוח | צילום:

עוד עולה מהמחקר כי אצל החרדים והבדואים בדרום תופעת ההשמנה היא ה"חלשה" ביותר (24%), בעוד אצל הערבים מדובר כב-38.5% בקרב התלמידים שנמצאים בכיתה ז'. הדוח, שבוצע בהנחיית הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, כולל גם מספר נתונים על תחושות הציבור: למרות הטרור, הפשיעה והאפשרות לפגיעה מינית רוב מכריע של הציבור (73%) מבני ה-20 ומעלה אמרו כי הם חשים בטוחים ללכת לבד בשעות החשכה באזור הבית.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90)
אילוסטרציה | צילום: פלאש 90

ממה הישראלים מרוצים?

בשנת 2013 86% מהישראלים בני ה-20 ומעלה היו מרוצים מחייהם, בעוד היהודים היו מרוצים מחייהם יותר מערבים (89% לעומת 73%). על פי הדוח, מדובר ביציבות לאורך השנים בשביעות הרצון של הישראלים.

בנושאי בריאות, לעומת זאת, חל שינוי לטובה בתחושות: מתברר כי בשנים האחרונות יש עלייה ניכרת באחוז הישראלים שמדווחים כי מצב בריאותם "טוב מאוד" - מ-42% ל-53%. עם זאת, חלה ירידה בשביעות הרצון של הישראלים מהתחבורה הציבורית (כ-40%), ובירושלים נרשם הנתון הנמוך ביותר.

לא חוששים ללכת ברחוב - גם בחושך (צילום: חדשות 2)
לא חוששים ללכת ברחוב - גם בחושך | צילום: חדשות 2

במסגרת המחקר נשאלו הישראלים גם על התמודדותם עם קשיים: בשנת 2013 34% מבני 20 ומעלה סיפרו שחשו מדוכאים לעתים קרובות או מדי פעם, ו-9% חשו דיכאון לעתים קרובות. אצל אזרחי ישראל הערבים הנתון היה גבוה יותר -49% - וגם הנשים דיווחו על תחושות אלו (40%) יותר מהגברים (27%).

במחקר גם לוקטו מספר נתונים על חינוך, מהם עולה כי חלה עלייה בשיעור בעלי תארים והשכלה גבוהה - מ44% ל-54%. כמו כן ירד שיעור התלמידים המתקשים במתמטיקה (מבחן פיזה), אך הנתון עדיין גבוה יותר בישראל (34%) בהשוואה לממוצע ה-OECD שעומד על 23%. גם בתחום זה ישנם פערים בין תלמידים דוברי עברית ללומדי ערבית - לתשומת לב שר החינוך נפתלי בנט.

אילוסטרציה (צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, חדשות)
פערים משמעותיים בחינוך למתמטיקה | צילום: פלאש 90 - יהונתן סינדל, חדשות