בסינמה סיטי התנצלו (צילום: יעל גידניאן)
בסינמה סיטי התנצלו | צילום: יעל גידניאן

סערת הפסל לא דעכה: הנהלת הסינמה סיטי אמנם החליטה להסיר היום (שני) את הפסל בדמותו של ח"כ עמיר פרץ שהוצב בירושלים, אך הגינויים במערכת הפוליטית נמשכו. בלשכתו של פרץ הוצפו מאז פרסום הידיעה בשיחות תמיכה רבות, אך פרץ עצמו סירב להגיב לדברים.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

יו"ר מפלגת התנועה ציפי לבני - ששריינה את פרץ ברשימה המאוחדת עם העבודה - אמרה כי הפסל בו נראה אדם בדומה לפרץ, כשהוא לבוש בבגדי האדם הקדמון ואוחז במשקפת, הוא "בושה וחרפה, מעשה בלתי נסבל ומכוער שראוי לכל גינוי. עמיר פרץ הוא איש ציבור מוערך, בזכות ובצדק, שתרומתו לחברה ולביטחון ישראל לא מוטלת בספק".

לבני הוסיפה כי "כל ניסיון לפגוע בו יידחה בשאט נפש על ידי הציבור. ההחלטה להסיר את הבושה נכונה אבל לא תסיר את הכתם ממי שהציבו אותו מלכתחילה, ואלה צריכים להתנצל לא רק בפני עמיר פרץ, אלא בפני הציבור כולו".

גם יו"ר מטה הבחירות של מפלגת העבודה, ח"כ איתן כבל, הצטרף לביקורת: "הפסל הדוחה של עמיר פרץ בדמותו של האדם הקדמון ממיט בושה לא על עמיר, אלא על האנשים החשוכים שהחליטו להציב אותו. כשראיתי אותו הרגשתי כאילו חזרנו שנים לאחור. אקט כזה הוא הגועל בהתגלמותו".

הפסל יוסר (צילום: יעל גידניאן)
הפסל יוסר | צילום: יעל גידניאן

ג'ודי ניר מוזס שלום: "מקווה שמישהו ישלם על זה מחיר"

בלשכתו של עמיר פרץ מוצפים מאז פרסום הידיעה באינספור שיחות מאזרחים ומכרים שמבקשים לתמוך בו ולהביע זעזוע מהפסל. כמו כן הוא גם קיבל הודעות אישיות רבות בפייסבוק ובמסרונים. "מי אמר שגזענות כלפי מזרחים היא נחלת העבר בלבד?", כתב לו אחד מהם בעמוד הפייסבוק שלו.

גם במפלגת מרצ טענו כי הפסל ראוי לכל ביקורת: "הפסל, מלבד היותו חסר טעם, מבטא גזענות ומבזה נבחר ציבור. חברה דמוקרטית שרוצה לשמור על עצמה ככזו, חייבת לשמור על רמה מסוימת של שיח ציבורי והפסל הזה הוא מתחת לרמה זו".

ח"כ מאיר כהן (יש עתיד), שר הרווחה לשעבר, טען כי הצבת הפסל היא "אמירה בוטה כנגד שר לשעבר במדינת ישראל ואדם עתיר זכויות. כנראה שיוצרי הפסל, עדיין נגועים בסטיגמות הקושרות את יוצאי עדות המזרח בתווית של אנשי המערות. גם בימי בחירות רווי אמוציות, אסור לזהם את השיח באקטים גזעניים".

לא רק בשמאל הביעו תמיכה בפרץ והתנגדות לפסל: ג'ודי ניר מוזס שלום, אשת השר סילבן שלום, כתבה בעמוד הטוויטר שלה בעקבות הסערה כי היא "מאוד מקווה שמישהו ישלם על זה מחיר, שהאידיוט שאישר את זה יענש. בא להקיא מהגזענות נגד האיש שבזכותו ניצלו חייהם של אלפים".

בסינמה סיטי התנצלו (צילום: יעל גידניאן)
דומה? | צילום: יעל גידניאן

"כמה חשכה מוסרית אפשר להכיל בפסל אחד"

ח"כ שלי יחימוביץ', לשעבר בת בריתו של פרץ, תהתה "מי שורת הגזענים שהגו, יצרו, הקימו, והציבו את הפסל של שר הבטחון לשעבר עמיר פרץ בדמות האדם הקדמון בפתח הסינמה סיטי. כמה חוצפה, גסות רוח, חוסר כבוד, חשכה מוסרית, אפשר להכיל בפסל אחד. זה פשוט מרתיח את הדם. מי המנהלים שעברו במקום ולא התפלצו. מי המבקרים שעברו ונשארו שווי נפש. ולא מחו. עד שבאה יעל גידיניאן, נחרדה, צילמה, העלתה לפייסבוק, ואילצה את הנהלת הסינמה סיטי להסיר את החרפה".

יחימוביץ' הוסיפה כי "גזענות נגד מזרחים היא נושא מודחק ומוכחש אצלנו. למי שמעז לדבר עליה אומרים שהוא 'מוציא את השד העדתי מהבקבוק'. אז הנה, גזענות פרימיטיבית, אלימה, שהיא גדולה ובוטה מכדי שנכניס אותה לאיזשהו בקבוק. יש לנו עוד דרך כל כך ארוכה לעשות עד שנתקן. היא מתחילה בעירנות ובתודעה הפנימית שלנו. שלא נהיה עיוורים לגזענות, שלא נוותר לה, שלא נשתוק לה. עד שתמוגר".

במקביל, למרות ההחלטה על הסרת הפסל, תלונות הגיעו גם להנהלת הסינמה סיטי בדף הפייסבוק מצד אזרחים. בינתיים, תלונות הגיעו גם להנהלת הסינמה סיטי בדף הפייסבוק מצד אזרחים. "זהו ביזיון וגועל נפש. כמה חוצפה, גסות רוח, חוסר כבוד, חשכה מוסרית אפשר להכיל בפסל אחד", כתב אחד מהם. מי שהבחינה בפסל וגרמה להסרתו היא יעל גידניאן (28) פעילה חברתית מירושלים, שהלכה אמש לראות סרט, והביעה שאט נפש מהדמיון.

בהנהלת הסינמה סיטי אמרו כי מדובר בפסל שיוצר במפעל בובות בתאילנד, אך עם זאת הודו בדמיון הנראה לעין. בתגובה רשמית לטענה נמסר מהסינמה סיטי: "הפסלים המוצבים במתחם הסינמה סיטי בירושלים מיוצרים ומיובאים מחו"ל. הפסל הנ"ל מוצב במתחם כבר שנתיים ולא היתה כל כוונה לדמות אותו לאדם כזה או אחר ולהשוות אותו למישהו מסוים. בשל הרגישות והדמיון שאנשים מוצאים, למרות שלא היתה שום כוונה כזאת, אנו נסיר את הפסל. אנו מתנצלים על אי הנעימות ומסתייגים מכל אמירה שיש בה גזענות או העדתיות".

לפניות לכתב: MatanH@ch2news.tv