רשת רמי לוי ידועה במחירים זולים ובמבצעים אטרקטיביים, אבל מתלונות עובדים שהגיעו אלינו עולה שורה של ליקויים בכל הנוגע לתנאי העסקה של עובדים.

עובדי הרשת איתם שוחחנו טוענים כי הם עובדים שמונה שעות ביום ומקבלים חצי שעה הפסקה לכל היותר. זאת, בעוד שהחוק קובע מינימום של 45 דקות. כשמדובר ב-4,000 עובדים ברשת, מדובר בזמן רב שנחסך. חלק מהעובדים טוענים שגם בזמן ההפסקה לא אחת מפריעים להם וקוראים להם לשוב לעמדה. "אני לא מספיקה לאכול. תשאל אותו, אני עולה פה, עד שאני מגיעה, אני שמה בפה, כבר צריכה לרוץ", מספרת קופאית ברשת.

י' עבד אצל רמי לוי כאורזן - עוסק באריזה. "הייתי  עובד שמונה שעות ביום. בתלוש השכר הייתי מקבל את זה כ-7.5 שעות ביום. יש דבר כזה שנקרא לשמור על העגלות. לא משנה אם יורד גשם, יש רוח, אני צריך לשבת בחוץ לשמור על העגלות. אם אני שומר על העגלות, אני מקבל רבע שעה הפסקה ביום, לא חצי שעה הפסקה. ואז בתלוש משכורת זה מופיע לי כחצי שעה גם". ברשת רמי לוי טוענים כי הם נותנים את מלוא זמן ההפסקה - חצי שעה ברצף - ואת השאר על פי בקשת העובד.

העובדים משלמים מכיסם על חוסרים בקופה

בעיה נוספת שמציקה לעובדים היא שההפסקה נקבעת על פי סבב - בלי שום קשר לשאלה האם הם זקוקים להתרעננות. "יש מישהו שבא, מחליף אותך, וזה יכול להיות אחרי 20 דקות, זה יכול להיות אחרי... שעתיים, יכול להיות אחרי חמש שעות. אין לזה זמן קבוע", מספר אדם שעבד כקופאי ברשת. "הפסקה של חצי שעה ביום. אני קרה לי פעמיים שהוציאו אותי ממש חצי שעה לפני שהלכתי הביתה. כל היום לא אכלתי ולא שתיתי. באתי אליה בסוף היום - מה, אני כבר הולכת לבית, עכשיו אני אצא להפסקה? היא אמרה לי 'כן, עכשיו תצאי'", מספרת קופאית לשעבר.

סוגיה נוספת שדרמטית עבור העובדים היא נושא החוסרים בקופה: היום הסתיים והתברר שבקופה חסר כסף. על פי הסכם שחתם רמי לוי עם הקופאים, הם צריכים לשלם על כך מכיסם, לאחר שחתמו על טופס שהחוסר נבע משימוש אישי שלהם. "החוסר בקופה, שלא רציתי לחתום עליו, כי לא רק אני ישבתי בקופה, והם הכריחו אותי לחתום ולא חתמתי, והם חתמו במקומי. הם יורידו לי את זה במשכורת", סיפרה עובדת.

"האחראי על הקופות, הוא בא פשוט, אמר לי 'חכה דקה עם הלקוח'. בא, פתח את הקופה, לקח סכום מסוים של כסף, ופשוט הוא לקח את הכסף לקופה הראשית. עכשיו, היו לי הרבה פעמים שהיו לי חוסרים מזה. היה לי חוסר של מאה שקל אפילו", סיפר עובד אחר. רק כדי לסבר את האוזן - כשמרוויחים 22 שקלים לשעה, מאה שקלים זה כמעט חמש שעות עבודה.

"אתה תעשה מה שיגידו לך"

"יש טעויות אנוש ועל טעויות העובדים לא צריכים לשלם את המחיר. אם רמי לוי וההנהלה לא מרוצים מעובדת או עובד מסוים, שיש להם הרבה חוסרים בקופה, הם יכולים לפטר אותם", אומרת חנה זוהר מ"קו לעובד".

י', האורזן ששוחח איתנו, התלונן על עבודה מאומצת, כמעט בלי אפשרות לשבת, כשאסור לשתות או ללכת לשירותים בלי ליידע את הממונים. זו התשובה שקיבל לדבריו ממנהל ברשת כשהתלונן: "אתה תעשה כל מה שיגידו לך עכשיו. לא מוצא חן בעיניך, סבבה, לא עשינו עסק".

העבודה כקופאי או כאורזן בסופר היא עבודה קשה ושוחקת. שעות ארוכות בעבודה מונוטונית מול לקוחות ומה שנראה קטנוני עבור עובד אחר הוא בבחינת אוויר לנשימה עבור העובדים האלה, שבסך הכל מבקשים להקפיד על מה שמגיע להם, לא יותר.

תגובת רמי לוי: "קופאיות יוצאות להפסקות על פי סבבים שכן עבודתן הינה מול קהל הלקוחות ולא ניתן לקום ולעזוב קופה, מבלי שנמצא מחליף לאותה קופה. נקבע סבב הפסקות מסודר והוגן כלפי כולן. עובד שצריך לגשת לשירותים, מתבקש בסך הכל להודיע ויכול לצאת לשם כך בכל עת. בנוסף, לקופאית רשות להחזיק בקבוק שתייה סגור בפקק, כך שהקופאיות יכולות לשתות בכל רגע נתון".

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק