חוף ים בבאר שבע (אתר הפייסבוק של העירייה) (צילום: עמוד הפייסבוק של עיריית ב"ש)
חוף ים? לא בדיוק, אבל עלה 11 מיליון שקלים | צילום: עמוד הפייסבוק של עיריית ב"ש
ככל שמתקרבים לבחירות לרשות המקומית שיתקיימו בחודש אוקטובר הקרוב, תושבי באר שבע מביעים שביעות רצון רבה יותר מסביבתם. בחודש מאי נחנך ה"סיטי פארק" שזכה גם לכינוי המופרז מעט לדברי  תושבים - "חוף הים המלאכותי בבאר שבע", בחודש שעבר נחנך פארק "קרסו" למדע בנוכחות נשיא המדינה, שמעון פרס (שהקמתו, יש לציין, החלה לפני כחמש שנים), ובקרוב גם "פארק ההייטק", שעתיד לספק "תעסוקה איכותית" לתושבי הדרום כבר בספטמבר הקרוב. גם פארק מרמלדה, שהחל להיבנות בחלקה הצפוני של העיר, על שטח שהיה מוזנח במשך שנים רבות, עתיד להסתיים בחודשים הקרובים ולהציע לילדי האזור פארק נעים להשתעשע בו, ולמבוגרים באזור מתקני ספורט. אז האם תזמון השקת הפרויקטים הוא צירוף מקרים בלבד? יש מי שחושב אחרת.

"ראש העיר יכול לטעון שמדובר בצירוף מקרים אבל עם כל הכבוד הדברים בולטים בשטח", אומר לנו זכריה אוהב שלום, איש אופוזיציה בבאר שבע, "ראשי הערים בדרך כלל יכולים לנצל את מעמדם כדי לתזמן את חניכת הפרויקטים השונים. את פארק המדע למשל היו יכולים לפתוח חודשיים-שלושה קודם לכן והתעכבו עם השקתו כדי לקדם את ענייניהם ואני בטוח שגם אירועי הקיץ שיתקיימו השנה יהיו שונים ומושקעים הרבה יותר לעומת השנים קודמות. לא קל להוכיח שזה קשור לבחירות אבל גם לא קשה להבין זאת". 

יושב ראש הסוכנות, זאב ביילסקי, בכנס הרצליה (צילום: אורי פורת)
ביילסקי. חוזר להתמודד על ראשות העיר רעננה | צילום: אורי פורת
באר שבע היא לא העיר היחידה שפורחת לפני הבחירות המקומיות לרשות. כמובן שראשי הרשויות דואגים לפיתוח העיר גם בתקופה שאינה תקופת בחירות, אבל תנופת הבנייה וחניכת האתרים החדשים בחודשים שלפני הבחירות ללא ספק גורמת לשיווק טוב יותר של ראש העיר. 

זאב ביילסקי, לשעבר חבר כנסת וראש עיריית רעננה, שחוזר להתמודד לתפקיד מסביר כי מדובר בתופעה שקיימת כמעט בכל מקום. "בקרב עמינו אנחנו חיים וכל ראש עיר שרוצה להיבחר שוב מבין שהחודשים האחרונים הם קריטיים עבורו ולפעמים הוא גם סומך על זה שהזיכרון של הציבור הוא קצר", הוא מתאר את התחום,  בכל מקום שותלים פתאום פרחים, פתאום תכניות יוצאות מהמגירות, עוזרים ומבטחים ומחלקים קרקעות. אלה בדרך כלל תופעות פסולות שמקומן הוא לא בשלטון המוניציפאלי שלנו. העצה שלי היא שעדיף שראש העיר ימשיך בעשייה שלו, כי מי שטרח בשישי יאכל בשבת. הציבור התבגר מאז ימי סאלח שבאתי ובסופו של דבר הוא מכיר ומוקיר את מי שטרח כל השנים ולא את זה שפתאום הזדרז לבזבז כספים". 

"מנתבים פרויקטים אהודים יותר לסוף הקדנציה"

גם תל אביב, ששינתה את פניה לאורך כל שנות כהונתו של ראש העיר רון חולדאי, חווה בחודש האחרון פריחה. פארק "החורשות" שבאבו כביר נפתח לציבור הקיץ, קאנטרי עירוני חדש "בית בארבור" נפתח לתושבי דרום העיר וגם "יריד המזרח", שעבר בחודשים האחרונים עבודות שיקום ונחנך, למרות שבנייתו עדיין לא הושלמה.

גן שעשועים, יריד המזרח ספינה, צילום צילום אלו את ניצן בעמ (צילום: אלו את ניצן בע"מ)
יריד המזרח בתל אביב | צילום: אלו את ניצן בע"מ
"הבחירות, לכאורה, לא מנהלות את העשייה של ראש העירייה, אך אין ספק שיש להן השפעה רבה עלייה", אומרת מיטל להבי, חברת אופוזיציה, יו"ר סיעת מרצ במועצת עיריית תל אביב וסגנית ראש העיר בעבר, "לראש העיר יש את היכולת לנתב את התקציבים כך שבשנה הראשונה לקדנציה שלו הם יושקעו יותר בתשתיות ופרויקטים שהם יותר מעוררי מחלוקת ובסוף הקדנציה, יופנו לפרויקטים אהודים יותר. כך שגם אם מתקיימת השקעה בפרויקטים פחות אהודים בתקופה הנוכחית, במערך יחסי הציבור של העירייה מוכוונים לשנת בחירות ויודעים להסיר מהם את הדגש ולהעביר אותו לפרויקטים האחרים.

כך לדוגמא, היא מסבירה, בתל אביב-יפו בתחום התכנון והדיור שמים את הדגש ומפרסמים פרויקטים של "דיור בר השגה" ומפחיתים מתשומת הלב והפרסום של המגדלים לאורך רצועת החוף, או הרחבת כבישים וכיו"ב – פרויקטים עם קונפליקט.

בראשון נהנים יותר

הדמייה של טיילת ראשון לציון סביב אגם הסופר-לנד (צילום: KateRiep_Godbye)
הדמייה של טיילת ראשון לציון סביב אגם הסופר-לנד | צילום: KateRiep_Godbye
נראה שגם בראשון לציון דאגו לקיץ מהנה במיוחד. לראשון מגיע מזל טוב לרגל חגיגות יום הולדתה ה-130 שצויינו השנה במרוץ מוסיקלי רחב היקף. אבל החגיגות לא נגמרות כאן ונראה שבקיץ הזה שתושבי העיר נהנים יותר. בסוף חודש יולי חנך ראש עיריית ראשון לציון, דב צור, את אצטדיון האתלטיקה של ראשל"צ בטקס חגיגי ובליווי זיקוקים. האצטדיון נבנה בעלות של כ-65 מיליון שקלים. עוד באותו החודש נחנך פרויקט משמעותי נוסף בעיר - גן הפיראט שהורחב לשטח של 11 דונם הכוללים מתקנים לילדים, מגרשי ספורט ורחבת אופניים וגלגיליות.

תושבי ראשון לציון זוכים השנה גם לפעילויות קיץ ייחודיות. השנה החליטו לקיים שלוש מסיבות רחוב ברחבי העיר לעומת מסיבה אחת שהתקיימה בשנה שעברה ואירועי ט"ו באב לוו בהשקעה גבוהה מהרגיל. ברובע הבילויים החדש של העיר אירח שלום חנוך את נינט ואת דנה ברגר ואירועים נוספים התקיימו.  וגם במדרחוב שברוטשילד דאגו שלא יהיה משעמם בקיץ הזה והחלו לאחרונה להנהיג יריד, הופעות וסדנאות ב"חמישי במדרחוב רוטשילד". בנוסף לפרויקטים ולאירועים החדשים, בעירייה מבטיחים גם פרויקטים מרשימים לא פחות בעתיד. בשלהי חודש יולי פירסמה העירייה מכרז לפיתוח טיילת סביב אגם הסופרלנד בראשון לציון. בעמוד הפייסבוק שלה היא מציגה הדמייה מבטיחה לטילת עתידית שכזאת. 

אצטדיון סמי עופר בחיפה | צילום: ספורט 5
גם בחיפה ניתן לראות כמה פרויקטים חדשים שקמים לקראת הבחירות הקרבות. "עיריית חיפה חונכת מספר פרויקטים בתקופה הנוכחית", מסבירה אודה שווץ, הכתבת המוניציפאלית של רדיו חיפה, "אצטדיון סמי עופר הנבנה במחוזות הדרומיים של חיפה בעלות של חצי מיליארד שקלים ועתיד להיחנך בסוף חודש יולי, צפוי להיפתח בחודש אוקטובר בשל עיכובים. בנוסף, בחודשים האחרונים הושק 'מתחם 21", לאומנים ובעלי מלאכה בעיר התחתית".

גם את בעיית הפקקים מנסים בימים אלה לפתור בעיריית חיפה. "מערכת התחבורה הציבורית החדשה של חיפה, בעלות של כ-1.5 מיליארד שקלים 'המטרונית' החלה ביום שישי (ה-2/8) תקופת הרצה ראשונה בת שבועיים. כביש דרך הגיבורים יחנך - כביש ראשי מהגרנד קניון ועד לעיר התחתית – שעתיד להיחנך בחודש ספטמבר ", מוסיפה שווץ.

עם זאת, בעיריית חיפה מבקשים להדגיש, כי אין כל קשר בין הפרויקטים שתוכננו במשך שנים רבות ובין הבחירות הקרבות. 

 "פרוייקטים בהיקף של למעלה מ-1.5 מיליארד ש"ח"

מעיריית באר-שבע נמסר: "ראש עיריית באר-שבע פועל בהתאם להנחיות היועץ המשפטי בכל הקשור להתנהלותו והתנהלות העירייה בתקופת הבחירות ואף הורה לצוותו לפעול תמיד על פי הפרשנות המחמירה של היועץ המשפטי לעניין המותר והאסור בתקופת הבחירות. ראיה לכך הנחייתו להימנע באופן מוחלט מאזכור שמו, תמונתו ו/או שילוב דבריו בפרסומים בתקשורת, במידע לציבור, בברכות כתובות, בג'ינגלים ברדיו וכו'. 

ראש עיריית באר שבע - רוביק דנילוביץ (צילום: באדיבות עיריית באר שבע)
דנילוביץ'. הנחה להימנע מאיזכור שמו באופן מוחלט | צילום: באדיבות עיריית באר שבע
בחמש השנים האחרונות קידמה ופיתחה עיריית באר-שבע עשרות פרוייקטים ציבוריים בהיקף של למעלה מ-1.5 מליארד ש"ח, אשר חלקם באופן טבעי הבשילו לכדי ביצוע בשנים 2011, 2012 ו-2013 וחלקם יבשילו בשנים 2014, 2015 ואפילו ב-2016. העירייה אינה עוצרת פעילותה ותמשיך לפתח ולקדם פרויקטים לרווחת תושביה. חניכות הפרויקטים מתבצעות בהתאם ללוחות הזמנים לסיום הקמת הפרויקטים. העירייה אינה מקדימה חניכת פרויקטים שאמורים להסתיים לאחר הבחירות ולא דחתה חניכת פרויקטים שהסתיימו לפני זמן רב למועד הקרוב לבחירות.

באשר לטענת האירועים, יובהר כי העירייה קיימה השנה את אותם האירועים שקיימה בשנים עברו ובתקציבים דומים. גם כאן פעל ראש העיר בהתאם לפרשנות המחמירה של היועץ המשפטי לעירייה ונמנע מאיזכור שמו בהזמנות ובפרסומים ואף נמנע מלשאת דברים באותם אירועים המוניים, מתוך מטרה לשמור על שלטון החוק ולפעול בהתאם להנחיות המתבקשות בתקופה זו."

"ראש העירייה נמדד על פי עשייתו הנפרשת על פני 14 שנות פעילות"

תגובת מטה רון חולדאי: "ראש העירייה המכהן רון חולדאי, אינו נמדד על פי קמפיינים או סיום פרויקט זה או אחר אלא על פי עשייתו הנפרשת על פני 14 שנות פעילות למען תושבי העיר. אנחנו מציעים לכל הטוענים טענות מסוג זה להסתכל בתכניות העבודה ארוכות הטווח ותקציבי העירייה המפורסמים לכל באתר האינטרנט העירוני. כל הפרויקטים הללו אמנם הבשילו לאחרונה, אך הם פרי של עבודה מאומצת של שנים רבות שיש עליה תיעוד, לרבות תיעוד בתקשורת.

לשאלת הדיור בר השגה - כבר לפני כ-6 שנים הנחה ראש העירייה לייצר עבודה שתהווה תשתית לפתרונות לדיור בר השגה בעיר. תוצרי העבודה, הכוללים קביעת קריטריונים, תכנון ואישור תב"עות, הקצאת קרקעות עירוניות, תקציבים ובנייה- נראות היום בשטח. לולא התחלנו לפני חמש שנים, לא ניתן היה היום להתחיל את ההרשמה לפרויקטים הראשונים.

ההחלטה על הקמת הקאנטרי בבית בארבור התקבלה במרץ 2010 והבנייה בוצעה בשנתיים האחרונות. כמו כן, העירייה דנה בתכנית פארק החורשות במשך שנים כפי שניתן לראות בספר התקציב. הפרויקט אשר אושר ב- 2009 יצא לדרך כבר לפני כשנתיים. בעניין יריד המזרח - העירייה עמלה במשך שנים על רכישת שטח יריד המזרח באמצעות חברת "אתרים" מהחברה לפיתוח תל אביב. אין כל חדש בדבר.

אין תמונה
יהב. הקמת הפרוייקט תמשך גם עכשיו וגם לאחר הבחירות
מדובר עיריית חיפה עידו מינקובסקי נמסר: "בקשתם המשתמעת של ה'גורמים האנונימיים' לסגור את חיפה, לפנות את תושביה ולבטל את כל פעילויות העירייה בתחומים שונים כמו שיקום התשתיות, חינוך ואירועי תרבות, נתקבלה במשרדנו בחיוך. אין אנו עוסקים בטקסי חניכה אלא בהמשך הקמתם של פרויקטים המתבצעים מזה שנים ארוכות וימשכו גם לאחר הבחירות. 

אגב, פרויקט המטרונית מוקם על ידי משרד התחבורה אשר ככל הידוע לנו אינו נערך לבחירות קרובות או רחוקות. הטענות שרומזות שפרוייקטים לאומיים כגון סמי עופר שהוא פרוייקט הבנייה הציבורי הגדול בישראל או מערכת התחבורה "המטרונית" שהיא חסרת תקדים היסטורי, בגודלה ובזמן הקמתה, הם פרוייקטים שנועדו לבחירות הן מגוחכות וגובלות במדע בידיוני שכן רק חוזה עתידות ונביא היה יודע לחזות את הימים המדוייקים בו יסתיימו מגדולי הפרוייקטים של מדינת ישראל".

מעיריית ראשון לציון נמסר: "עיריית ראשון לציון לא פועלת על פי לוחות זמנים של הבחירות, אלא בהתאם לסדרי עדיפות, טובת התושבים ואישורי תוכניות, לראייה להלן מספר פרויקטים גדולים שאמורים להסתיים בשנה הבאה: מרכז הספורט שנבנה בהשקעה של 45 מיליון שקלים ויכלול שתי בריכות שחייה מודרניות, חדר כושר משוכלל ומתקנים מתקדמים. מרכז ספורט נוסף בנחלת יהודה, שלב ראשון בגימנסיה הריאלית שיכלול 28 כיתות, מקבץ דיור לעולים שיכלול 200 יחידות דיור, שימור בית הכנסת הגדול ומלון לונדון ועוד. במקביל ישנם פרויקטים נוספים שנמצאים בתהליך מתמשך כמו פרויקט "שפת רחוב" לחידוש רחובות מרכז העיר,

במהלך השנים האחרונות בוצעו שורה של פרויקטים שחנוכתם בוצעו זמן רב לפני הבחירות, כמו בניית הטיילת בחוף הים, סלילת שבילי אופניים ברחבי העיר, בניית אולמי ספורט  בבתי ספר איתמר, רביבים ומישור הנוף ובניית בית הספר היסודי נחלת יהודה שהוא מבתי הספר המתקדמים בארץ.