כבר חודשים ארוכים שדבורה טאוב מהיישוב כורזים נושאת על גופה את פצעי שושנת יריחו - לישמניה.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

במושב שבצפון הכנרת מזג האוויר בערב קריר ונעים אבל התושבים מפחדים לצאת החוצה. זבובי חול קטנים נושאים את המחלה הטרופית ועקיצה אחת שלהם מביאה לפגיעה קשה. "מאז שהלישמניה התקיפה אותנו זה לא נעים לצאת החוצה. כל אורח שבא אני מזהירה אותו, נכדים או אורחים, כל אחד חשוף לסיכון נוראי. בהחלט חמור", מספרת דבורה.

בכורזים חיים פחות מ-400 תושבים אבל יותר מ-10% מהם, 53 בני אדם, נעקצו ונדבקו בנגיף. התוצאה היא פצע גדול וכואב שמגליד רק לאחר תקופה ארוכה. בחלק מהמקרים העקיצה היא באזור הפנים והנעקץ מתבייש לצאת מהבית.

אשתו של גדעון בן יוסף היא אחת הנעקצות: "בתקופה שהיה לה את הפצע הגדול המעטנו לצאת מהבית ואם יצאנו היא הייתה עם פלסטר גדול על המצח". גם דוד עייש נעקץ ולדבריו, "זריקות ומשחות לא ממש עוזרות".

מה אפשר לעשות? לא הרבה

בעקבות העלייה בתחלואה בלישמניה הוחלט בשנה שעברה להקצות עוד תקציבים ליישובים שבתחומם התגלתה המחלה, אולם התופעה רק החריפה. לפי פרופ' אלי שוורץ, מנהל המרכז לרפואת מטיילים ומחלות טרופיות בביה"ח שיבא תל השומר "אנחנו תחת מתקפה".

העלייה במקרי ההידבקות נפוצה בעיקר ביישובים כפריים כמו כורזים - שם נפוצים שפני סלע רבים, שנושאים בגופם את הנגיף שמועבר לאחר מכן על ידי הזבובים. אבל גם ליישובים עירוניים הזבובים מגיעים במספרים גדולים.

"יש התפרצות גדולה בסביבה בית שאן בקעת הירדן, כל האזור. יש היום הרבה מקרים ותחלואה", דיווחה ד"ר פלורינה פלג, וטרינרית עירונית בעיריית טבריה.

נכון לעכשיו אין פתרון להתרבות מקרי ההדבקה וההנחיות לתושבים הן מאוד כלליות: שימוש בתכשירים דוחי יתושים, הפעלת מאווררים וסגירת דלתות ורשתות. עם המציאות הזו מתמודדים כבר עכשיו מאות שנדבקו בנגיף.