בית הדין לענייני עבודה הוציא הלילה לאחר חצות צווי מניעה מיידיים לרופאים מתמחים וקבע כי "פעולות המתמחים הם בגדר שביתה בלתי חוקית ובלתי מוגנת". לדברי נשיאת בית הדין הארצי לעבודה, נילי ארד, כל פעולה שאינה בתוך פעולות ההסתדרות הרפואית תחשב כבלתי חוקית ובלתי מוגנת.

מוקדם יותר הערב, ההסתדרות הרפואית נענתה לבקשה של ארד להקפיא את עיצומי הרופאים עד יום ראשון הקרוב ולחדש את המו"מ עם משרד האוצר, שהתפוצץ בלילה של יום ג' בעקבות מחאת המתמחים ומנהלי בתי החולים כנגד ההסכמות שגובשו.

צווי המניעה מגיעים לאור היומיים האחרונים שבהם נטשו את המחלקות בבתי החולים ללא אישור מההסתדרות הרפואית ותוך גיבוי מצד חלק ממנהלי בתי החולים, בראשם איכילוב, שיבא ורמב"ם. "אנו נענים לבקשה זו מתוך ראיית חשיבות רבה ביותר למגעים שיקיימו הצדדים בינם ובין עצמם ומקווים שהצדדים יגיעו להבנה, וככל הניתן להסכמה בדרכי שלום", כך מסרה ההסתדרות הרפואית. אם לא תושג הסכמה עד יום ראשון, יתקיים דיון נוסף בביה"ד הארצי לעבודה.

ההסתדרות הרפואית הודיעה שהיא מסכימה לקחת על עצמה את משימת הרגעת השטח - זאת כדי למנוע הוצאת צווי מניעה למתמחים. ההסתדרות הרפואית ביקשה מבית הדין להמתין ולא להוציא צווים, והתחייבה להסביר להם את משמעות הפעולות הנעשות על ידם. עו"ד אורנה לין, המייצגת את ההסתדרות הרפואית, אמרה לשופטת ארד: "בסכסוכים קשים קורה שיש התפרצויות ספונטניות. נקדיש את מחר לטפל בעניין הזה".

הקרב על השעון

סגן שר הבריאות, יעקב ליצמן, תקף בחריפות מוקדם יותר היום בשיחה עם "גלובס" את הגורמים שהתנגדו להסכמות שגובשו בין ההסתדרות הרפואית למדינה, אשר הביאו לכך שהנהגת הרופאים הודיעה בשעות הצהריים על כוונתה להמשיך במאבק. בראש אותם גורמים עומד מנכ"ל בית החולים איכילוב בתל אביב, פרופסור גבי ברבש. "אני לא חושב שמתפקידו של מנהל בית חולים ממשלתי לצאת לתקשורת ולדבר כנגד ההסכם, הוא הרי עובד מדינה", אמר ליצמן.

ברבש הבהיר אתמול לרופאים כי "אף אחד לא יכול להכריח אף אחד לחתום על שעון נוכחות", והעניק גיבוי להחלטתם לנטוש את המחלקות. ברבש אף התלווה אל הרופאים שצעדו מאיכילוב אל הכיכר במרכז ויצמן בתל אביב, והביע תמיכה במתמחים שביקשו להתנתק מההסתדרות הרפואית ולהקים ארגון עצמאי.

אתמול, לעומת זאת, כ-400 רופאים מאיכילוב הפגינו מול בניין משרדי ההסתדרות הרפואית בר"ג. ברבש הפגין התלהבות מהמהלך, וציין כי הוא מתנגד לחייב מומחים בביצוע תורנות, כפי שקבעו ההסכמות.

"אני מכבד את פרופסור ברבש ואת הדעות שלו, אבל את הדעות שלו הוא צריך להשמיע בפני מנכ"ל משרד הבריאות, הוא בעל הבית שלו", הוסיף ליצמן. לדבריו, הוא אינו משוכנע כי ברבש ומנהלים אחרים פועלים נגד ההסכם משום שהוא אינו כולל החזרה של שירותי הבריאות הפרטיים אל בתי החולים הממשלתיים, כפי שציפו בתחילת המאבק. "קשה לי להגיד שזה העניין כי ברבש יודע שיש לי עוד תוכניות בעניין השר"פ", הסביר ליצמן.

ביקורת על המתמחים

ליצמן לא היסס למתוח ביקורת גם על המתמחים, שנטשו גם היום מחלקות בבתי החולים והודיעו כי ההסכם המקורי שגובש לא מביא בשורה אמיתית למערכת ואף עלול לפגוע במתמחים. "כל הסכם מתחיל בציפיות גדולות אבל בסוף עושים גם פשרות, כפי שגם אני עשיתי בהסכם הזה", אמר ליצמן והוסיף, "לא מקובל עלי שאני יצאתי מגדרי כדי להילחם למען המתמחים בכל פורום אפשרי ובסוף נשארתי לבד במאבק הזה", הוא אומר, "עכשיו כשההסכם הגיע לקראת חתימה הם יוצאים נגדו" דברי סגן השר. ליצמן מכוון להפצרות שלו כלפי המתמחים עוד בשלבים המוקדמים של המשא ומתן, אז הוא סבר כי הנהגת ההסתדרות הרפואית אינה נאבקת למען המתמחים אלא למען תוספות שכר גבוהות למומחים ולבכירים.

במבחן התוצאה, ההסתדרות הרפואית, בראשות ד"ר ליאוניד אידלמן, דווקא הגיעה להסכמות שמיטיבות עם תנאי העבודה של המתמחים, בין היתר באמצעות הגבלת מספר התורנויות בכל חודש והקצאה של מאות תקנים למתמחים, בעיקר בפריפריה. עם זאת, נראה כי בהסתדרות הרפואית נענו ללחץ הרב מהשטח, ובהודעה שפרסמו היום חזרו בארגון דווקא על המסרים שהשמיעו המתנגדים להסכם: "מאבקנו נמצא בעיצומו. קיים כעס רב בקרב רופאים הנאבקים יום-יום על בריאות החולים, וכעת התגייסו להצלת מערכת הבריאות הציבורית. רק שינוי משמעותי במערכת הבריאות יאפשר להחזיר חיי הרופאים למסלולם".

ליצמן הבהיר כי בניגוד לטענת ההסתדרות הרפואית שלפיה ההסכם לא נחתם בגלל פערים בין הצדדים, הרי שההסכם כבר גובש, אלא שההסתדרות הרפואית קיבלה ככל הנראה "רגליים קרות". "אי אפשר לבוא אחרי שלושה חודשים של משא ומתן, רגע לפני החתימה, ואז להתנגד", אמר ליצמן", "זה מזכיר לי משפט שאמר לי פעם חבר הכנסת אברהם שפירא: 'בישראל רק אחרי שאתה חותם הסכם מתחיל המשא ומתן'".