לפני שלושה חודשים בבית חולים בצ'כיה, הצליחו רופאים לצפות לראשונה צילומי וידאו מתוך לב של אדם חי, באיכות שעד כה נחשבה לבלתי אפשרית. הצילומים התאפשרו בזכות פיתוח ישראלי של מצלמה זעירה בגודל מילימטר ורבע בלבד, בה דחוסות חמש עדשות וחיישן אלקטרוני.

"המצלמה הזאת מאפשרת ראייה, תצפית, לאזורים שקודם לא היו נגישים לנו", מספר ד"ר אביאל שפירא, מומחה לכירורגיה וטיפול נמרץ. "לא ידוע לי על שום טכנולוגיה אחרת שמאפשרת תצפית וידאו על לב פועל באדם חי", הוא מוסיף.

המצלמה החדשנית מיועדת כרגע לטיפולים שונים בלב, אבל המפתחים הישראלים כבר מדברים על יישומים עתידיים מעוררי תקווה. למשל, ריפוי של פריצת דיסק ללא ניתוח או טיפול בבעיות אוזניים ללא ניקוב עור התוף.

תוצרת כחול-לבן

"אין גבול למספר האפשרויות. זה רק עניין של דמיון ומחשבה", אומר ד"ר שפירא. לגאווה הישראלית הזו יש שותפים במספר מוקדים בארץ. את המצלמה שנוסתה לראשונה דווקא בפראג פיתחו חברת "מדיגוס" מעומר וחברת "טאוור סמיקונדקטור" ממגדל העמק, הכל כחול - לבן ותוצרת הפריפריה.

"יש התעניינות רבה במוצר הזה", חושף מנהל חברת "מדיגוס", ד"ר אלעזר זוננשיין. "הפרסום האחרון היה שאנחנו סיפקנו את המצלמה לחברה בקליפורניה ליישום קרדיולוגי. החברה הזאת תשלם לנו כ-6 וחצי מיליון דולר".

המשרדים בעומר יכולים לספר על מגעים נוספים לרכישת המצלמה ממוסדות רפואיים בארצות הברית ובאירופה, בשורות טובות לתעשייה כאן , דווקא בתקופה של דיווחים על סגירת מפעלים.