מת אחרי הלידה. ארכיון (צילום: שי פרנקו)
היסטוריה בישראל, אילוסטרציה | צילום: שי פרנקו

היסטוריה רפואית מקומית נרשמה אתמול (ו') בבית החולים בילינסון בפתח תקווה כשלראשונה בוצעה בהצלחה השתלה של מעי דק באדם מבוגר. ההשתלה יוצאת הדופן, שאותה מגדירים בבית החולים כ"פורצת דרך", בוצעה באישה בת 39, נשואה ואם לילדים, הסובלת ממחלה הגורמת לגידולים שפירים בחלל הבטן ולגידולים ממאירים במערכת העיכול.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

לפני כשנתיים, בשל מצבה הבריאותי הקשה, עברה האישה כריתה של המעי הדק, ומאז לא יכלה לאכול ונאלצה להיות תלויה לחלוטין בהזנה תוך ורידית - מצב שהביא שגרם לה לאשפוזים רבים לאורך התקופה. בבית החולים הוחלט לערוך למטופלת את ההליך המסובך, ולצורך כך גובש צוות מובחר של רופאים בכירים, שחלקם פועלים כדרך קבע בבתי חולים בארה"ב. הניתוח, שאליו התכוננו בבילינסון כמו אל מבצע צבאי, ארך 10 שעות ודרש היערכות מיוחדת של צוותי משתילים, הרדמה, טיפול נמרץ ועוד.

בבילינסון, שם מודעים לסכנות הרבות שבניתוח, מסבירים היום כי הימים הקרובים קריטיים בהיבט של הצלחת ההשתלה. "היו קשיים טכניים רבים במהלך ההשתלה בשל מצבה הכללי של החולה שהיה ירוד ביותר", הדגיש ד"ר אביתר נשר, רופא בכיר שלקח חלק בניתוח. בתום הניתוח המעי שהושתל הראה סימני חיות כולל אספקת דם טובה, שגרמה לרבים בבית החולים להביע אופטימיות באשר לסיכויי ההחלמה של האישה, שהועברה בתום הניתוח למחלקת טיפול נמרץ כללי במצב יציב להמשך טיפול.

נתוני ההישרדות של מושתלי מעי בעולם עדיין נמוכים באופן משמעותי לעומת ניתוחי השתלה דומים, ועומדים על 85% מהחולים בטווח של שנה וכ-60% בטווח של 5 שנים. בשל הנתון הזה, ההשתלה מוצעת אך ורק לחולים שעבורם ההשתלה היא הפתרון היחיד להצלת חייהם.

לדברי פרופ' איתן מור, מנהל מחלקת השתלות בבית החולים, ברחבי העולם נערכות רק כ-80 השתלות מסוג זה. "מדובר בפריצת דרך ישראלית המציבה אותנו עם מרכזי ההשתלה המובילים בעולם. בשונה מהשתלות כליה, כבד ולבלב, השתלה זו מורכבת יותר והחשש מדחיית השתל וזיהומים קיים שבועות וחודשים לאחריה, לפנינו תקופה ארוכה מאתגרת רפואית עד להגדרה של קליטה מלאה של השתל", הדגיש פרופ' מור.