כבר לא יהיו. מכונה אוטומטית לסיגריות (צילום: רויטרס)
כבר לא יהיו. מכונה אוטומטית לסיגריות | צילום: רויטרס

החל ממחר (ד'), תחילת 2014, לא תוכלו לרכוש יותר סיגריות במכונות אוטומטיות - כך קבע בג"ץ בחודש יולי השנה. החוק נועד להפחית את הנגישות למוצרי טבק, ובאגודה למלחמה בסרטן מקווים שהאיסור יפחית שימוש בסיגריות בעיקר קרב בני נוער.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

למעשה, למרות החוק הקיים בנושא, בני נוער וילדים יכלו לרכוש סיגריות במכונות האוטומטיות ללא כל בקרה, ולמרות שבשנה שעברה יצא איסור להצבת מכונות ברדיוס של פחות מקילומטר ממוסדות חינוך, התופעה עדיין נמשכה כי לא תמיד הייתה הקפדה בנושא.

"זה יכול בהחלט לעזור", אמרה לחדשות 2 Online אירית מנטש, מקדמת הבריאות של האגודה למלחמה בסרטן. "אני פוגשת ילדים רבים ושומעת מהשטח שהם קונים במכונות את הסיגריות - כי אין שום בקרה על זה".

באגודה טוענים כי היה חשוב לסגור את הפרצה - אך היא לא תעלים לגמרי את תופעת רכישת סיגריות על ידי קטינים. בעלי המכונות קיבלו הודעה בנושא, ומי שיציב מכונה אחרי 1 בינואר 2013 - ייקנס.

ישראל מצטרפת למדינות כמו אנגליה, תאילנד וצרפת בהן יש איסור להצבת מכונות. בארה"ב ובאוסטרליה לעומת זאת, מותר להציב מכונות כאלה במקומות שאליהם מורשים להיכנס בגירים בלבד.

בעלי המכונות: הנזק הכלכלי הוא אדיר

סכנות העישון סיגירה אלקטרונית (צילום: רויטרס)
"מי שמעשן - ימשיך לעשן" | צילום: רויטרס

"בשבילנו זה פשוט הרס כלכלי", אמר אורן גרין, הבעלים של חברת "הקיוסק האוטומטי", שמפעילה מכונות בישראל משנת 1996. "אנחנו רק 3% מהשוק, אם רוצים לצמצם את השימוש בסיגריות צריך להעלות את המחיר ל-50 שקלים לחפיסה".

הוא ציין כי במהלך הדיונים בוועדת הכלכלה בנושא, הוצעו מספר פתרונות כמו למשל זיהוי ביומטרי דרך תעודת הזהות החדשה - או הקמת מאגר טביעות אצבע, שידליקו את המכונה באמצעות זיהוי, כפי שקורה היום ביפן.

"אני למדתי שאדם רעב ומעשן יעדיף חפיסת סיגריות מאשר לאכול פלאפל", הוא הוסיף והדגיש כי גם אם לא יהיו מכונות, אנשים ובני נוער יימצאו דרכים אחרות לקנות סיגריות.

אוזניות וקונדומים במקום סיגריות?

יו"ר חטיבת מפיצי סיגריות במכונות אוטומטיות באיגוד לשכות המסחר, שמתפרקת בימים אלה, אמר כי להערכתו האיסור לא ישפיע על מספר המעשנים בישראל. "אנשים לא ראו במכונה פתרון קבע אלא רק כשהם נותרים ללא סיגריות", אמר אילן לוי, שהוא גם בעלי חברת "סיגומט", לשיווק מכונות לסיגריות.

הוא כבר חושב על חלופות למכונות הסיגריות - כמו למשל מכירת אוזניות, קונדומים או מסטיקים במכונות שיש בבעלותו. "הנזק הכלכלי בשבילנו הוא מוחלט וכבד מאוד", הדגיש.

צרכני הסיגריות לא מתרגשים מסגירת המכונות האוטומטיות. "זה לא באמת ישפיע, רק כשנתקעים קונים שם, אבל בדרך כלל אני קונה בסופרמרקט", אמר לנו אדם שמעשן כבר מספר שנים. "לא צריך להתרגש מזה". אחר הוסיף כי במשך כל שנותיו שהוא מעשן הוא מעולם לא רכש סיגריות במכונה אוטומטית.

לקראת כניסת האיסור המוחלט לתוקף, פנה משרד הבריאות למשטרת ישראל ולראשי הרשויות המקומיות בבקשה לשתף פעולה באכיפה מול בעלי מכונות או חנויות שמאפשרות הצבת מכונות בניגוד לחוק. נגד בעלי מכונות או חנויות שיציבו מכונות בניגוד לחוק יוגשו תלונות למשטרה וייפתחו הליכים פליליים.