מחברות מקופסאות קורנפלקס (צילום: בית ספר נטעים, רמת גן)
מחברות מקופסאות קורנפלקס | צילום: בית ספר נטעים, רמת גן

יש מי שיאמרו שהטרנד הירוק אולי חלף לו, אבל הוא השאיר מאחוריו לא מעט בתי ספר שמלמדים, כבר מכיתה א', לימודי סביבה ומעורבות ירוקה. כן, הילדים בבתי הספר האלה יודעים ככל הנראה יותר על שימור הסביבה מרובנו. קשה לומר איך זה ישפיע על דור העתיד שיגדל כאן, אבל זו הצצה ליומיום של בית ספר ירוק.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הקשר של בית הספר לסביבה מתחיל עוד משלב המבנה. את הקומה הראשונה של בית הספר שיפצו בנטעים, מתוך חשיבה על חסכון בחשמל. הכיתות כולן פונות למסדרון ומעוצבות כך שאור טבעי ייכנס לכיתות, ובמרבית שעות היום נמנעים שם מלהדליק את האורות ומעדיפים את אור השמש הטבעי.

החשיבה הירוקה ממשיכה גם בשירותים - בהם מותקנים על הברזים חסכמים, שמאפשרים חסכון בכמויות המים שצורך בית הספר. גם כשנכנסים לכיתות, ממשיכים התלמידים לחשוב על הסביבה. במסגרת פעילות מיוחדת הם מכינים בכל תקופה מחברות ממוחזרות, שעטיפותיהן לקוחות מתוך הקרטונים המוכרים לנו היטב - מקופסאות דגני הבוקר. בסוף כל שנה נוהגים שם גם לאסוף את המחברות המלאות והמשומשות ולהעבירן בצורה מסודרת למחזור. כמובן שכמעט ולא תתפסו שם ניירות המודפסים רק בצד אחד - מתוך ניסיון למקסם את השימוש במוצר ולחסוך כריתת עצים נוספים.

"יש לנו עדיין סיכוי להציל את הכדור", אומרת היום אריאל פנקס, תלמידת כיתה ו', "אנחנו עושים הרבה כדי להגביר את המודעות של הסביבה, גם בבית, גם בשכונה וגם במקומות אחרים. כל אחד מספר לחברים שלו, בכל יציאה או מפגש, וככה זה עובר לאט לאט".

התלמידים אחראים גם לקומפוסט (צילום: בית ספר נטעים, רמת גן)
התלמידים אחראים גם לקומפוסט | צילום: בית ספר נטעים, רמת גן

"המודעות הגדולה של הילדים בבית הספר מורגשת מאוד", מספרת המורה וסגנית מנהלת בית הספר, אורלי שחר. "יש להם ידע ומודעות גדולה ואף מפתיעה. הם אוספים לבד נייר וממיינים פסולת, הם שותפים לאירועים בית ספריים, ופעילים בפרויקטים של שימור חופים ואתרים. אין כאן מנוח, התחושה היא שהם תמיד בתנועה".

"המודעות הירוקה מחלחלת גם הביתה"

פעם בשבוע יוצאים התלמידים לביקור בספארי או במוזיאון, בדגש על נושאי הסביבה. "כל הזמן יש פה קבוצות תלמידים בדרך לאנשהו", סיפרה שחר בהתלהבות, "החשיבה הירוקה מחלחלת הביתה".

פינוי זבל נחשב עבור רבים מאיתנו לפעילות מעיקה ולא רצויה, אבל שם מקפידים על הפרדת הזבל לשלושה סוגים - פסולת אורגנית, פסולת יבשה ופלסטיק. בשלוש שכבות מתוך בית הספר אכן נמצאים שלושה פחים - שמשמשים את כולם. אבל זה לא נגמר כאן. התלמידים אחראים גם על פינוי הפסולת האורגנית בכל כמה ימים - לקומפוסטר.

ממחזרים באופן קבוע (צילום: בית ספר נטעים, רמת גן)
ממחזרים באופן קבוע | צילום: בית ספר נטעים, רמת גן

בתום התהליך הזה הם משתמשים בתוצרים כדשנים בגינה האקולוגית הייחודית של בית הספר, אותה עיצבו הילדים יחד עם ההנהלה. בין היתר הם מגדלים שם צמחים מקומיים שנועדו למשוך חרקים שונים שיועילו לסביבה, שלולית חורף ובריכת נוי. צוות המורים מקיים בגינה שיעורים שונים על עולם הטבע והחי.

"המודעות והחשיבה הירוקה מחלחלת מבית הספר - הביתה. הילדים מתחילים לגייס גם את ההורים לעשייה בתחומים האלה. ההורים והתלמידים מביאים לא פעם את הרעיונות ואת הפעילות לבית הספר", הוסיפה שחר, "ביום שישי רואים פה משפחות שמגיעות להשליך סוללות ריקות למיכלי המחזור המיוחדים שלנו. בחגים ההורים מארגנים למעשה כמעט לבד את הפעילויות, על טהרת המחזור והמחשבה האקולוגית".

דוכנים ופעילויות - מפסולת תעשייתית

ואכן, החגים הופכים גם הם לסיבה לחגיגה ירוקה, עם דגש על שיתוף ההורים. בפורים נעשות פעילויות שונות ברוח המחזור - כשרוב המשחקים והפעילויות שמוצעות בבית הספר עשויות מפסולת. מפעלים ותעשיות שונות תורמים שאריות בדים וחומרי גלם - מהם מכינים בבית הספר משחקים ודוכנים. אחרי חופשת הפסח מארגנים שם בכל שנה גם פשפשוק - אליו מביאים הילדים את כל הדברים הלא נחוצים מבתיהם ומוכרים אותם במחירים סימליים - כשכל ההכנסות קודש לפיתוח הגינה האקולוגית.

בסוף השנה נלקחות מחברות למחזור (צילום: בית ספר נטעים, רמת גן)
בסוף השנה נלקחות מחברות למחזור | צילום: בית ספר נטעים, רמת גן

"אני מספרת להורים על כל הפרוייקטים שלנו והידע שאנחנו צוברים. גם הם לומדים מזה לקח", מוסיפה אריאל פנקס, "בהתחלה הם סיפרו לי שאלמד בבית ספר מיוחד וסביבתי וחשבתי שיהיה כיף. היום אני יודעת הרבה יותר ומספרת גם להם".

יום כדור הארץ הוא כמובן החג של החגים בבית הספר. בשעתיים הראשונות מחשיכים את בית הספר כדי לעורר מודעות לנושא, והשעה הראשונה, בכל כיתה - היא שעת מחנך בנושא כדור הארץ - כשכל מורה מצוות ההוראה מתחייב להעביר שיעור בנושא. במסגרת הפסקה פעילה הם מקימים דוכנים שמעוררים מודעות לנושאים סביבתיים שונים, וחותמים על עצומות נגד הקמת רכבת בערבה, פגיעה בשטחים ירוקים וכדומה.

_OBJ

כמו כן, לאורך היום יעסקו בכיתות בחידונים שונים, שיעורי מודעות לבעיות סביבתיות, ולא פחות חשוב - לדילמות בין תעשייה לסביבה בהן נתקל האדם, דוגמת פרויקט הקמת הרכבת לערבה שאמנם מעורר תקוות במשרד התחבורה, אך עשוי לטמון בחובו גם לא מעט סכנות לשטחים באזור. "הצלחנו לגייס היום המון חתימות לעצומות שאנחנו מקדמים", סיפרה פנקס בהתלהבות. "לדוגמה, נגד הקמת הרכבת לאילת בתוואי הנוכחי ונגד עישון".