המפלס עלה. הכינרת מקרוב (צילום: חדשות 2)
מפלס הכינרת בירידה חדה | צילום: חדשות 2

שיא הקיץ כאן ומקורות המים שהתמלאו באופן חריג בחורף האחרון הולכים ומתרוקנים. מנתוני רשות המים עולה כי מפלס הכינרת ירד בחודש יולי ב-34 סנטימטרים. לשם השוואה, ביולי אשתקד המפלס ירד ב-27 סנטימטרים בלבד.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

הסיבה לירידה החדה במפלס, שצפויה להיות דומה גם באוגוסט, היא השאיבה המוגברת של מי האגם, שתפקידה לשקם את מקורות המים התת-קרקעיים. אחת הדוגמאות לכך היא התאוששותו של אקוויפר החוף (מאגר מים תת-קרקעי): לפני שלוש שנים עמד המפלס בחלקו הדרומי של האקוויפר על 10 סנטימטרים מתחת לקו האדום, לעומת 147 סנטימטרים מעל לקו האדום כיום.

גם ללא שאיבה מהכינרת, החום והרוחות מייבשים את האגם שנמצא באחד המקומות החמים ביותר בארץ - בקעת הירדן. כתוצאה מהתאדות, יורד המפלס בכחצי סנטימטר ביממה. כניסת המים הזמינים לכינרת בחורפים האחרונים אפשרה את שיקום המפלס שמחזיק מעמד מעל הקו האדום התחתון כבר שני קיצים, לאחר תקופה של ארבע שנים שבהם הוא צלל עמוק מתחתיו. עובדה זו, יחד עם מפעלי ההתפלה שמזרימים מים מתוקים לצנרת הלאומית, מאפשרת למתכנני משק המים לשאוב יותר מהכינרת.

רק בסוף השבוע האחרון החל לפעול מתקן ההתפלה הגדול בשורק, שמזרים 75 מליון מטר מעוקב של מי שתייה בשנה. בעתיד הוא צפוי להזרים כמות כפולה, ובכך להפוך למתקן ההתפלה הגדול מסוגו בעולם. לאחר הרחבתו לאחרונה של מתקן ההתפלה בפלמחים, מעריכים ברשות המים כי כחצי מהמים המשמשים את המשק הישראלי הם מים מושבים או מותפלים.

מרוקנים את הכינרת לקראת החורף

אף כי חורפים יבשים הם לא דבר נדיר כאן, עושה רושם שברשות המים מתכוננים כבר עכשיו לחורף גשום. עלייה של עוד 2 מטר במפלס, כפי שקורה בחורף גשום, יכולה לגרום לפתיחת סכר דגניה, ובמילים אחרות, בריחת מים מתוקים מהכינרת. אך כאן עולה השאלה: מדוע לא לתת לכינרת לגלוש מעל סכר דגניה ולתרום את מימיה לים המלח, שכנה מדרום שכל כך צמא למים? מתברר שברשות המים לא מעוניינים להגיע למצב זה, שעלול לגרום לחוסר ניצול יעיל כלכלית של מתקני ההתפלה, בהם הושקעו סכומי כסף גדולים.

אכן, מפלס ים המלח הוא ה"מפסיד" הגדול ממצב זה. למרות שהחלה השנה הזרמה של שבעה מיליון מטרים מעוקבים בשנה של מים לירדן הדרומי, המפלס ממשיך לרדת גם הוא בחדות. בחודש יולי הסתכמה הירידה ב- 15 סנטימטרים, מה שאומר שפתיחה זמנית של הסכר רק במקרה של חורף גשום מאוד, לא תשנה בטווח הארוך את מצבו של ים המלח.

גורמים ברשות המים ציינו בפני חדשות 2 כי המטרה היא לשמור על מפלס הכינרת מאוזן בחצי הגובה בין הקו האדם התחתון לעליון. כך התנודות במפלס יהיו מבוקרות יותר וקטנות יותר, מה שיתרום לבריאותה של המערכת האקולוגית בכינרת ובו זמנית - מילוי הימה כתוצאה מהגשמים יהיה היעיל ביותר.