הילה גולדהמר בבית החולים  (צילום: יוסי גולדהמר)
הילה גולדהמר בביה"ח | צילום: יוסי גולדהמר

"הילה היא חוויה מתקנת", מתאר יוסי גולדהמר את בתו בקול מלא התרגשות. "בעזרתה אני מבין את מהות החיים".

לא קשה להבין את התרגשותו של גולדהמר, כשהוא מדבר על בתו תכולת העיניים בת השבעה חודשים, שנולדה לאחר טיפולי הפריית מבחנה מפרכים ולאחר שאיבדו תינוק פג מווירוס בדרכי הנשימה שהמדינה לא ממנת את החיסון נגדו לפגים בגילה של הילה.

"יש לנו ילד שהיום הוא בן חמש", מספר גולדהמר. "לפני כשנה וחצי רצינו ילד נוסף ונכנסנו לטיפולי הפריה. לצערי, לאחר 25 שבועות של הריון בלבד, אשתי התקשרה אליי וסיפרה שירדו לה המים. רצנו לבית חולים ושם נולד בננו השני". אך המזל שהאיר להם פנים עם כניסתה של קרן להריון סירב להופיע שוב, כאשר תינוקם הפג נאבק במשך 16 יום ב-RSV.

צירוף האותיות הזה, שמסמן את המילים Respiratory Syncytial Virus, הוא למעשה שמה של מחלה ויראלית פשוטה למדי בדרכי הנשימה. כמו השפעת המוכרת לכולנו, גם ה-RSV (או ברונכיוליטיס) מופיעה בעיקר בחורף. תסמיניה מתבטאים בחום, שיעולים ונזלת. מדי שנה מתאשפזים בארצות הברית כ-90 אלף תינוקות שנדבקו בווירוס. ה-RSV היא מחלה קלה, אלא אם המערכת החיסונית של האדם שחלה בה היא חלשה במיוחד, כמו אצל פגים. התינוקות הצעירים עלולים לפתח אי ספיקה נשימתית שעלולה להסתיים במוות.

בנם הקטן של יוסי וקרן התנדנד בין חיים למוות עד שגופו הקטן לא עמד במעמסה, והוא הלך לעולמו. ההורים סיפרו כל הזמן הזה לא ידעו שבנם בסכנת חיים. "הרופאים לא הפסיקו לספר כמה מצבו טוב וכמה הוא מתפתח יפה ביחס לגילו", משחזר גולדהמר. הכאב הגדול, שנמהל באכזבה צורמת, המשיך להדהד בבית משפחת גולדהמר."עם מותו של בננו גמלה בלבנו החלטה לא לוותר ולהמשיך בטיפולי ההפריה", אומר גולדהמר. "לאחר כחודשיים נכנסה אשתי להריון שוב, אך גם הפעם לא צלחה את כל תקופת ההריון, והילה הקטנה נולדה פגה בשבוע ה-31. אחרי הניסיון המר, ממש לא התכוונו לוותר על הילה הקטנה שזה עתה נולדה. החלטנו שלא משנה מה קורה, אנחנו נשמור עליה, גם מפני ה-RSV".

במדינת ישראל מחסנים פגים מפני ה-RSV, אך רק כאלה שנולדו עד השבוע ה-29 להריון. בשבוע ה-35 להריון המערכת החיסונית כבר מפותחת דיה על מנת להתמודד עם המחלה באופן ראוי. אבל הפגים שנולדים בין השבוע ה-28 לשבוע ה-35 מופקרים. במדינות מערביות אחרות, ואפילו בסעודיה, זוכים כל הפגים לחיסון, אבל בישראל מי שרוצה להיות בטוח – צריך לרכוש את החיסון בעצמו. "כשניגשתי לרכוש את החיסונים", סיפר גולדהמר, "הופתעתי מאוד מהמחיר שלהם. המינונים נקבעים ביחס של כ-15 מ"ג לקילו אחד של משקל הגוף ואת מנות החיסון ניתן לרכוש בכמויות של 50 מ"ג ו-100 מ"ג בלבד". מנה של 50 מ"ג עולה 1,170 דולר. מנה של 100 מ"ג עול 1,970 דולר.

כמו השפעת, גם ה-RSV מופיעה בעיקר בחורף, ולכן יש לתת החיסון אחת לחודש בתקופה שבין נובמבר לאפריל, עד גיל שנתיים. החיסונים לא מסופקים במינונים קטנים, ולכן מי שצריך להשתמש ב-70 מ"ג ייאלץ לרכוש מנה של 100 מ"ג ולזרוק את הכמות שלא השתמש בה. בחישוב מהיר, הורה שרוצה לחסן את ילדו בתקופת החורף ישלם עשרות אלפי שקלים.

"בחורף הזה אוציא כ-30 אלף שקל על החיסונים לבת שלי", אומר גולדהמר בכעס. "אני לא עני ולא נזקק, אבל הסכום הזה גבוה מאוד. עקב מותו של בני, אשתי כבר לא עובדת שנתיים ויש לנו רק משכורת אחת בבית. עצוב לחשוב שאפילו בערב הסעודית הפגים מקבלים את החיסון הזה ואילו בישראל, מדינה מתקדמת כביכול, מפקירים אותנו".

הטון של יוסי מתרכך כאשר מזכירים לו את הילה שבקרוב ימלאו לה שמונה חודשים מאז הגיחה לעולם. בטון מחויך הוא קורא לה "גיבורה" וטוען שהיא שיחקה אותה. "היא פשוט מדהימה", אומר האב הגאה. "היא מקבלת מאיתנו תשומת לב עצומה - כבר מגיל שלושה חודשים היא הולכת לחוגים. לאחר שאיבדנו את אחיה הגדול אין לנו שום כוונה לאבד גם אותה ואני לא אוכל לחיות עם עצמי אם לא אדע שעשיתי הכול בשביל הבריאות של הבת שלי".

ממשרד הבריאות נמסר בתגובה לכתבה כי בשנת 2008 הורחב מתן החיסון לחלק מהפגים ללא תלות בשבוע הלידה, אלא על פי מצבם הקליני - דבר שמצא את ביטויו גם בחוזר מנכ"ל משרד הבריאות. עוד הם מוסיפים שהרחבת ההתוויה למתן החיסון, ובכלל זה לכלל הפגים, תועלה לדיון מקצועי בוועדת הסל המקיימת דיונים בחודשים אלה.