אין הבדל מבחינה בריאותית (צילום: רויטרס, חדשות)
אין הבדל מבחינה בריאותית | צילום: רויטרס, חדשות

משרדי הבריאות והחקלאות הורו להפסיק את שיווקם של ביצים שמיוצרות במספר משקים בישראל, זאת לאחר שבבדיקות מעבדה שבוצעו בהולנד נמצא כי הביצים מכילות שיעורים גבוהים של חומר המכונה דיוקסין, שבצריכה ממושכת עלול לגרום להתפתחות מחלת הסרטן ולבעיות שונות במערכות הגוף - העצבים, המערכת החיסונית ועוד. הידיעה שפורסמה אמש לראשונה במהדורה המרכזית עוררה שאלות רבות בקרב גולשי חדשות 2, שלשאולתיהם אנחנו מנסים לספק כאן תשובות.

רוצים לקבל עדכונים נוספים? הצטרפו לחדשות 2 בפייסבוק

עם זאת, במשרד הבריאות מבהירים כי נזקים בריאותיים עלולים להיגרם רק עקב צריכה ממושכת של החומר במשך חודשים או שנים, וכי הריכוזים שזוהו בבדיקה אינם מהווים סיכון של ממש לאדם הממוצע. מדובר בארבעה משקים קטנים שאותרו במקומות שונים ברחבי הארץ, ובביציהם אותר הריכוז הגבוה של הדיוקסין. כל הביצים נפסלו לשיווק מיד עם מציאת החומר.

גולשים רבים שאלו אילו נזקים עלול לגרום הדיוקסין, האם יש להיזהר מעתה באכילת ביצים, והאם ילדים רגישים יותר לפגיעה מהחומר. במשרד הבריאות הבהירו היום כי אין מניעה להמשיך לאכול ביצים. במשרד הוסיפו והסבירו כי גם אם אוכלים בטעות ביצה נגועה, לא נגרם נזק ממשי. כל הביצים בכללן מכילות דיוקסין שהוא חומר טבעי שנוצר מעצמו, בניגוד לדוגמה לאנטיביוטיקה. בביצים האמורות נמצאה חריגה, ועל כן הן נפסלו.

_OBJ

"הערכים של דיוקסין במדינת ישראל לפי בדיקה שנערכה בחלב אם, שזה המדד המשקף את שיעור דיוקסין באוכלוסייה, נמוכים ביחס לעולם וביחס לרמה המותרת", הוסיפו היום במשרד. הבדיקות שתוצאותיהן התפרסמו אמש נעשו השנה. הם בדקו משקים מכל הארץ ומצאו 3 מהם עם ריכוז של דיוקסונים. אנשי משרד החקלאות ניסו למצוא את הגורם המקשר בין שלושת המשקים, ולאחר בדיקה ממושכת גילו כי כולם מקבלים את המזון לחיות מאותו בית תערובת. זה היה הקשר היחיד בין המשקים.

"דיוקסין זה חומר שנוצר בטבע", הסבירו לנו היום, "בניגוד לאנטיביוטיקה, דיוקסינים יכולים להימצא גם בלי שיוסיפו אותם. לגופו של עניין, זה זעיר אנפין", הוסיפו גורמים המקורבים לנושא. "מדובר בשלושה משקים ובעשרות עד מאות ביצים, מתוך מכלול של לא פחות מ-2 מיליארד בשנה".

"זה היה מטריד הרבה יותר אם היינו מוצאים אנטיביוטיקה, שאינה נוצרת באופן טבעי", אמרו גורמים המעורים בבדיקה. "כמות הביצים שצריך לאכול ביום כדי באמת להפגע מהחשיפה הזו, כיוון שזה נזק מסתבר, היא לא כמות שאדם נורמלי צובר". יש לשוב ולהזכיר שבמשרד הבריאות לא שינו את המלצתם שלא לאכול ביצים חיות, אלא ביצים שעברו הליך חימום כלשהו - טיגון, אפייה או בישול.